A verébméretű madarak jelenthetnék a megoldást a poloskainvázió ellen
A verébméretű madarak jelenthetnék a megoldást a poloskainvázió ellen

Minden egyes verébméretű énekesmadár 1 kiló rovart pusztít el, amíg Magyarországon tartózkodik. Ha olyan körülményeket teremtenénk, hogy több ilyen madár fészkeljen nálunk, biológiai úton lehetne védekezni például a poloskainvázió ellen.

„Ha sokkal több bokorlakó énekesmadár – mint a barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy – élne Budapesten, akkor biológiai úton lehetne védekezni a poloskainvázió ellen”

– mondta az InfoRádióban Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

Barátposzáta. Fotó: wikimedia.org

Ezeknek a madaraknak a tápláléklistájában szerepelnek a poloskalárvák. Ebből következik, hogy

a településeinken az eddigiektől alapvetően eltérő közpark-, közterületgondozás kellene,

valódi, a madarak számára menedéket nyújtó búvó- és fészkelőhelyet biztosító növények telepítésével, mert a közparkokban most divatos bokrokban egyetlen énekesmadár sem tud fészkelni – hívta fel a figyelmet a szakember.

Kis poszáta. Fotó: wikipedia.org

Orbán Zoltán elmondta: vannak olyan növényfajok, amelyek ráadásul tövisesek, vagyis a rongálástól megvédik magukat, ilyen a hazai fajok között a kökény, amely tavasszal hihetetlen virágpompába borul, így a beporzó rovarfajok megmaradását is segíti. Ilyen a tűztövis is, amelynek a bogyói a télen itthon maradó madarak számára táplálékot is biztosítanak.

Rengeteg ilyen növényfajta van, tehát nem a biológiai háttér hiányzik, hanem gyakran az ilyen jellegű ismeretek hiánya, ami oda vezet, hogy

kiüresedik a környezetünk, és sokkal kevesebb énekesmadárral találkozunk, mint amennyi a környezetünkben lehetne, ha ennek a feltételeit megteremtenénk.

Fülemüle. Fotó: wikimedia.org

Ezek a madarak inkább bokrokban vagy a bokrok és a talaj találkozásánál lévő aljnövényzetben fészkelnek, nem pedig a fákon. Ha ilyen sűrű, fészkelésre alkalmas bokrokból több lenne lakott területeken, akkor jelentősen nőne a bokorlakó énekesmadarak száma is.

Minden egyes verébméretű énekesmadár nagyjából 1 kiló rovart pusztít el, amíg Magyarországon tartózkodik,

és ez nemcsak a kellemetlen poloskákra vonatkozik, hanem a súlyos, akár halálos betegséget terjesztő szúnyogfajokra is, melyekből egyre több érkezik Magyarországra is a klímaváltozás következtében – emelte ki a szakember.

Vörösbegy. Fotó: publicdomainpictures.ne

Ezek a szúnyogok nagyon gyakran a nappalt bokrokban, az aljnövényzet között töltik, az ott élő madarak ritkítanák a számukat, így sokkal kevesebb szúnyogirtásra, kémiai gyérítésre lenne szükség – tette hozzá.

Forrás: https://infostart.hu/eletmod/2019/04/28/itt-a-megoldas-a-poloskainvazio-ellen

search icon