Miért van ennyi poloska?
Miért van ennyi poloska?

Lassan már nincs is olyan ablakpárkány, ahol ne találnánk egy-egy poloskát, mégis az átlagember nagyon keveset tud ezekről a rendkívül változatos állatokról.

Hazánkban majdnem 900 poloskafaj él, ezek közül pedig nagyjából 20-30 lehet idegenhonos, mondta el Kondorosy Előd, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem keszthelyi Georgikon Campusának kutatója a tudas.hu-nak adott interjúban.

A szakértő szerint számos faj esetében nem egyértelmű, hogy mióta él a vizsgált területen, így sok fajról nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy idegenhonosak lennének. Ezzel szemben a 2002-ben megjelent afrikai eredetű vándorpoloska, és a 2013 óta terjedő ázsiai márványospoloska esetében teljesen egyértelmű, hogy frissen betelepült fajokról van szó.

A probléma is elsősorban az új jövevényekkel van, mert bár korábban is ismert volt például a bencepoloska azon szokása, hogy házakban szeret áttelelni, a barna ázsiai márványos- és a zöld vándorpoloska óriási tömegű elszaporodásához képest szinte jelentéktelen a számuk.

Utóbbiak szubtrópusi eredetűek és egy évben akár két-három nemzedékük is kifejlődhet, ami természetes ellenség híján a mindenki által ismert invázióhoz vezet. Ráadásul ha megtalálják a megfelelő helyeket, és települések, épületek mindenképp annak számítanak, akkor nagy számban tudnak áttelelni a klímaváltozás miatt egyre enyhébbé váló évszakban.

A poloskák elleni védekezés legfontosabb lépéseiről ebben a cikkünkben olvashatsz.

(tudas.hu)

search icon