Invazív fajok ostromolják Magyarországot
Invazív fajok ostromolják Magyarországot

Hazai kutatás próbálja felderíteni az özönnövények elterjedtségét, és a klímaváltozás szerepét előretörésük felgyorsulásában, mely komolyan veszélyezteti az őshonos élővilágot és néha az embert is.

A napokban több cikkünk is szólt arról (itt vagy itt), hogy invazív, vagy a klímaváltozás hatására azzá váló fajok egyre nagyobb problémát jelentenek Magyarországon. Ráadásul ezek a problémák akár konkrétan minket, embereket is érinthetnek, és a kilátások egyelőre nem túl jók.

Az elmúlt években megjelent, betegségeket terjesztő tigrisszúnyogok és az ősszel mindent ellepő poloskák inváziója mindenki számára ismert, ahogy az is, hogy a magyar lakosság csaknem negyedének allergiás tüneteket okozó parlagfű is külföldről érkezett hozzánk.

Az akác bár hungarikum, invazív faj, és ha nem kezelik megfelelően komoly károkat okozhat.

De mellettük is egyre több olyan faj jelenik meg, amelyek akár súlyos egészségügyi kockázatokat is jelenthetnek. A kaukázusi medvetalp például égési sérülésekhez vezethet, szerencsétlenebb esetben pedig akár vakságot is okozhat.

Egy magyar kutatócsoport Szilassi Péter geográfus vezetésével most azon dolgozik, hogy visszaszoríthatók legyenek az agresszíven terjedő inváziós növényfajok. A hatalmas munkába a modern technikát is segítségül hívták, drónokat, műholdfelvételeket és mesterséges intelligenciát is használnak. A projekt azért is nagyon fontos, mert hazánkban kiemelten súlyos probléma a növényinvázió:

Magyarország nagyon komoly küzdőtér ilyen szempontból, és egyelőre sajnos az őshonos flóra áll vesztésre.

Szilassi Péter, a kutatás vezetője

Forrás: hvg.hu

search icon