Hatalmas idegenhonos rágcsáló lehet a mezőgazdaság új ellenfele
Hatalmas idegenhonos rágcsáló lehet a mezőgazdaság új ellenfele

Az ország észak-keleti részében egyre gyakoribb a Dél-Amerikából származó nutria, mely a legnagyobb rágcsálók egyike a maga 40-45 cm-es testhosszával és még egyszer ilyen hosszú farkával.

A hódpatkány, és mocsári hód néven is ismert állat az 1930-as években került az európai kontinensre, amikor prémje és húsa miatt a tenyésztésébe fogtak. A szőrmeipar hanyatlásával a telepek felszámolásra kerültek, néhány egyed azonban kiszabadult, és az állat azóta egyre nagyobb területet hódít meg.

Az elmúlt években a Szigetköz és a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén kifejezetten gyakorivá vált, tavaly egy komáromi tavat szálltak meg. A faj 2016 óta szerepel a Európai Unió számára veszélyt jelentő idegenhonos, inváziós fajok jegyzékén.

Jelenlegi kis számú állományának még nem jelentős a károkozása, azonban már most is veszélyt jelent a nádasokban, és megrághatja a szántóföldi növényeket is. Elterjedése esetén nem csak a mezőgazdaság, hanem a hazai ökoszisztéma számára is fenyegetést jelenthet.

A hódra némileg hasonlító, de jellegzetes sárga metszőfogakkal rendelkező állat nem veszélyes, de ha fenyegetve érzi magát támadásra is képes.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

search icon