Bemutatjuk második legnagyobb tavunkat: ez a Tisza-tó

Bemutatjuk második legnagyobb tavunkat: ez a Tisza-tó
Bemutatjuk második legnagyobb tavunkat: ez a Tisza-tó

Néhány éve volt szerencsém először a Tisza-tó környékén járni: azonnal beleszerettem. Lenyűgöző élővilága, különleges hangulata azokat is rabul ejti, akik nem vízközeli emberek. Valódi, kanálisos élőtér ez, amelyet akkor is imádni fogsz, ha aktívan szeretsz pihenni, és akkor is, ha csak ámulva néznéd a vizet.

A Tisza-tó hazánk második legnagyobb tava (habár hivatalosan a Fertő-tó lenne az, ez utóbbi főként Ausztriában terül el). Ezt a gyönyörű vidéket egyre szívesebben látogatják, és nem csak az Alföldön élők! 127 km2 tömény élővilág, mely számtalan szigetet és holtágat tudhat a magáénak. Persze a nagy, nyílt vízterületek is jellemzőek rá, ezt a jellegzetes, mozaikos tájat nehéz nem felismerni. A Hortobágyi Nemzeti Park részeként az UNESCO Világörökség része, éppen ezért minden lehetőséget meg kell ragadnunk arra, hogy megvédjük és fenntartsuk ezt a különleges ökoszisztémát.

Olyannyira, hogy 2010-ben a „Magyarország legígéretesebb természetes vizű desztinációja címet is elnyerte az Európai Bizottságtól.

Habár hosszú oldalakon keresztül lehetne ecsetelni a tó élővilágának gazdagságát (később meg is teszem), kikapcsolódáshoz is tökéletes célpont. Akár csak strandolnál, akár bicajoznál, vagy kipróbálnál valamilyen vízi sportot, itt megteheted. A tény pedig, hogy mindezt egy gyönyörű és élettel teli közegben teheted, abszolút nem mellékes.

De miért is voksolnak egyre többen a Tisza-tóra?

 • Hat szabadstrandja a termálfürdőzéstől az extrém sportokig minden igényt kielégít,
 • őshonos halfajták és horgászat várja a pecásokat,
 • és személyes kedvencem: csodálatos vadvízi élővilágot ismerhetsz itt meg.

Ez utóbbi az, ami nagyban megkülönbözteti Magyarország többi állóvizétől a Tisza-tavat: felüdülés látni, hogy itt még valóban a víz az úr. Számtalan vízi madár, hal, rovar között visz az út, ha például SUP-ra szállsz. Kanálisok között bolyonghatsz, és ha csendben vagy, és figyelsz, meg is ismerheted a „helyi lakókat”.

Kihagyhatatlan hazai kalandozás a Tisza-tó felfedezése.
Kép: canva

Innen indult a Tisza-tó

Ha egy természeti képződmény ennyire különleges, jó tisztában lenni azzal is, hogyan alakult ki. Nos, az eredeti nevén Kiskörei-víztározó valójában mesterséges tó. A tározó ötlete 1960-ból származik, a törekvés az volt, hogy a Tiszát és környékét kordában tartsák, a többletvizet tárolják. Másodsorban a Jászsági és a Nagykunsági főcsatornán keresztül kívánták biztosítani az öntözővizet a környék azóta is nagyon aktívan művelt mezőgazdasági területei számára. A harmadik cél pedig a környéken épült vízerőmű vízigényének kielégítése és így a térség energiaellátása volt.

A Tisza II. Vízlépcső 1973 óta működik, később a turisztikai és természetvédelmi célkitűzések új feladatot adtak a Tisza-tónak. Vízszintjét a Kiskörei-vízerőmű segítségével szabályozzák: legmélyebb részein 17 méter, míg közepes vízmélysége 1,3 méter.

De hogyan is alakult ki ez a vízi élőhely?

Miután feltöltötték a medencéket, mozaikossága révén különleges életteret adott mind a vízimadaraknak, mind a halaknak, mind az emlősöknek, mind a rovaroknak. A növényekről már nem is beszélve: az ártéri erdők és a vízinövények tovább emelik ökológiai értékét.

Páratlan élővilága

Meg is érkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol már nem lehet visszafogni a Tisza-tó iránti lelkesedést: a természetszerető emberek számára ez maga a flóra- és fauna-mennyország. Nem véletlenül lett az UNESCO Világörökség része, hihetetlenül gazdag élővilága van, ami igaz a növényekre és az állatokra is.

Gyakori látvány a nagy kócsag.
Kép: canva

A növényvilágot számtalan érdekesség övezi, hiszen ugyanúgy jelen vannak a vízi társulások, mint az ártéri erdők. A legjellemzőbb növények az alábbiak:

 • A tó körüli erdőkben: nyár, gyalogakác, vadszőlő, süntök, de előfordulnak kőris- és tölgyligetek, valamint fűz- és nyárligetek is. Sőt, nemes nyár és szilfa is akad.
 • A vízben: nádasok és gyékényesek, hínárok, például békalencsehínár, tündérfátyolhínár, vízipáfrányhínár, békatutaj és a sokak által kevésbé kedvelt sulyom.
 • A mocsaras területeken magassásrétek, zsámbékosok is találhatók.

A gyönyörű, fehér tündérrózsa vagy sárga vízitök még azokat is leveszi a lábáról, akiket nem kifejezetten érdekelnek a növények.

Mi a baj a sulyommal? Valójában semmi, azonban mivel tüskés termése beleragadhat a ruhába, és nehéz rajta átkelni, sokan nem kedvelik. Pedig ritka és ehető növény, a Tisza-tó környékén édességet és pálinkát is főznek belőle!

A tó különleges látképét a hatalmas, összefüggő nádasok gazdagítják. A bennük zajló életet, melyet a vízimadarak tesznek teljessé, megcsodálhatod a sétányok egyikéről. A Tisza-tavi Vízi Sétány például ilyen, azonban ide csak csónakkal juthatsz el. Ezért is izgalmas a Tisza-tó: úgy emel ki a megszokottból, hogy már szinte nem is vágysz vissza a komfortzónádba. Érdemes elveszni kicsit ebben a lenyűgöző növénytengerben, és kint hagyni a nagyvilágot.

Persze egyértelmű, hogy ahol ilyen gazdag az élővilág, állatokból sem szenvedünk hiányt. Már csak azért sem, mert a Tisza-tavi madárrezervátum és a tiszavirágzás még a tősgyökeres városiaknak is ismerősen csenghet.

A tiszavirágzás az egyik leglátványosabb természeti jelenség.
Kép: canva

A Tisza-tavi madárrezervátum

A tó duzzasztási szintjeiből két és fél valósult meg, bár eredetileg négyet terveztek. A második duzzasztással érték el a tó jelenlegi formáját, és voltaképp örülhetünk, hogy a harmadik már nem jött létre, hiszen így alakultak ki azok a félszigetek, amelyek különlegesebbnél különlegesebb madaraknak adnak otthont. Az itt található gémtelep európai szinten is kiemelkedő, de megtalálhatók itt bakcsók, kis kócsagok, kerecsensólymok, barna kányák, kormoránok, nagy kócsagok, kanalasgémek, üstökösgémek, szürke gémek is. A rezervátum szigorúan védett terület, költési időszakban egyáltalán nem látogatható, ezen kívül azonban evezős hajókkal túrákat is szerveznek.

Guvattal és pettyes vízicsibével a strand közelében is találkozhatsz, de nagy számban képviselteti magát az énekesmadár-sereglet is: a foltos nádiposzáta, a sárga billegő, a piroslábú cankó, a bíbic és a nagy goda. A hínármezők fészkelő madarai között pedig a vöcsök, a szárcsa, a szerkő és a sirály is kedveli a környéket. Az emlősök közül legjelentősebb a hód megtelepedése volt. A magasabban fekvő területeken az őzek és a vaddisznók mellett gyakori a vadmacska.

Halak tekintetében is igazi bőségszaru a Tisza-tó: a karikakeszeg, a dévérkeszeg, az ezüstkárász, a ponty, a süllő, a csuka és a harcsa is nagy számban fellelhető.

De mindent összevetve beszéljenek csak a számok: gerinctelenek tekintetében a kerekesférgek 106, a kevés sertéjűek 19, az ágas csápú rákok 24, az evezőslábú rákok 14, az árvaszúnyogok 31, a szitakötők pedig 33 faja található meg a tározó területén. Ha pedig a gerinceseket nézzük (hal, hüllő, kétéltű, madár, emlős) 169 faj védett, melyek közül 21 faj fokozott védettséget élvez.

Fontos megemlíteni a környék egyik legnagyobb különlegességét, a tiszavirágzás néven ismert jelenséget. A június elején zajló násztáncot hazánk legnagyobb kérészfajához, a tiszavirághoz köthetjük. Páratlanul gyönyörű természeti esemény ez, amit érdemes egyszer az életben közelről is megnézni.

Látnivalók és programok a Tisza-tónál

Mostanra már tűkön ülve várod, hogy megismerhesd a Tisza-tavat (vagy még jobban elmerülhess benne). A tó pedig az év minden szakában csodálatos, ezért ősszel ugyanúgy megismerkedhetsz vele, mint nyáron.

Nézzük, milyen programokkal vár ez a környék! Figyelem! Aktív pihenést kedvelők, családok és kutyabarátok igazi programdömpingbe csöppenhetnek!

A Tisza-tavi Ökocentrum minden korosztálynak izgalmas lehet.
Kép: canva

Ha a természetet élveznéd

Jó helyen jársz, hiszen a fentiek fényében az egyik legszebb természeti közeget ismerheted meg a Tisza-tónál. Tanösvény és látnivaló tekintetében a környék maga a paradicsom.

 1. Tisza-tavi Vízi Sétány: a tó felett 1500 méter hosszan kalandozhatsz, megismerve a növény- és állatvilágot. A sétányt Poroszlóról éred el, és a végén egy csodás kilátó lesz a jutalmad.
 2. Pákász tanösvény: a Tisza-tó gyöngyszemének, a Göbének vízi világában kalandozva vízen és szárazföldön ismerheted meg, kik azok a pákászok.
 3. Tiszavirág Ártéri Sétaút: a Szabics kikötőből elindulva csónakban ülve 2 km-en keresztül ismerkedhetsz a tiszavirággal, a fejlődésével és a tó élővilágával.
 4. Madárrezervátumbeli csónaktúrák: a fent említett rezervátumtúrákat akár egyórás vagy félnapos verzióban is kipróbálhatod, számos túravezető áll rendelkezésedre.
 5. Kilátók: a tó remek lehetőségeket tartogat, hiszen felülről megcsodálni mindezt valóban lenyűgöző. A következő kilátókat ajánljuk: Bölömbika kilátó, Fattyúszerkő kilátó, Szilas-foki kilátó, Kiskörei kilátó.
 6. Kiskörei hallépcső: a halak számára kiépített átjáró 37 bukón keresztül szakaszolja a vizet, így a halak könnyebben tudnak fel-le úszni. Az ökológiai haszna mellett lenyűgöző látványosság, amit nem érdemes kihagyni.
Pallókon át vezet az út.
Kép: canva

Ha a családoddal jönnél

Nehéz gyerekekkel olyan vízi programot találni, ahol megszerettethető velük a vízi élővilág, a vízi sportok, az aktív és a passzív kikapcsolódás egyaránt. Szerencsére a Tisza-tavon mindez egyszerre lehetséges, éppen ez benne a csodálatos.

 1. Tisza-tavi Mancsos Pancsoló: a tiszafüredi kutyás strandon nemcsak te, hanem a kutyád is remekül szórakozhat majd, mivel sem vízi járművek, sem emberek nem zavarják majd a pancsolását.
 2. Tiszafüredi Thermál Strand- és Gyógyfürdő: ha nemcsak strandolnál, hanem termálvíz-rajongó is vagy, Tiszafüreden erre is van lehetőséged. 
 3. Sarudi Kalandpart: Sarudon mindent megtalálsz, hogy aktívan kikapcsolódhass: strandolhatsz, kipróbálhatod a vízi játszóteret, a mászóbázist, a trambulinpartot, vagy bérelhetsz különböző sporteszközöket is.
 4. Tisza-tavi Ökocentrum: az Ökocentrumban A-Z-ig megismerheted a tó élővilágát, akár csónakos túra keretében.
 5. Tisza-tó Gokart: Poroszlón még erre is van lehetőséged, ha már másra vágysz.
 6. Tiszafüredi Szabadstrand: nemcsak strandolásra, hanem csónakázásra, SUP-ozásra, kajakozásra, kenuzásra is kiváló lehetőséget ad a strand.
Ha strand, akkor SUP!
Kép: canva

Ha sportolásra vágysz

A vízi sportok és a bicajozás fellegváraként is emlegethetném a Tisza-tavat. Különböző vízi eszközök állnak majd rendelkezésedre, és figyelem: itt igazán izgalmas és változatos látványra készülj! Sőt, kenus és kajakos túrákon is részt vehetsz!

Ha pedig két kerékre pattannál, a Tour de Tisza-tó, a Tisza-tavi Kerékpáros Centrum vagy a Morotvai Kerékpáros Pihenő kedvedre való lesz.

A centrumban mindenki megtalálja a számítását, ugyanis minden opció a rendelkezésedre áll a bérléstől a különböző bringás szolgáltatásokig. A Tisza-tó-kör biciklivel szuperül teljesíthető, a nagy kör 95 km, míg a kis kör 70 km hosszan halad a tó mentén. Ennél kisebb útvonalakat is bevállalhatsz, hiszen 18-tól 46 km-ig mindenféle táv elérhető.

Minden hónapban varázslatos.
Kép: canva

Ha kikapcsolódnál

Ha bulira fáj a fogad, a Tisza-tó Feszten ezt is megteheted július elején.

Szót kell még ejteni a PET-kupáról is, amelyről mi is sokat írtunk már.

A kikapcsolódásba bele kell férnie annak is, hogy őrizzük ennek a csodás tónak a szépségét, az ökoszisztémáját, és odafigyeljünk arra, hogy ne csak elvegyünk, hanem adjunk is. A PET-kupa mára jókora mozgalommá nőtte ki magát: magánszemélyek, cégek, fiatalok és idősek tesznek azért, hogy a tó tiszta és élettel teli maradhasson. Érdemes kicsit megismerni a háttérsztorit, sőt, akár részt is venni a kupán, hogy minél kevesebb szemét kerülhessen a Tiszába és a Tisza-tóba.

Ha már kellőképpen kedvet kaptál, a jó hír az, hogy a Tisza-tavon a szállodától kezdve az apartmanokon át a kempingig mindenféle opciót megtalálsz, ha szállást keresnél. A kerttel rendelkező, kényelmes helyi apartmanok mellett, egy jó kis kempingezésre is vállalkozhatsz, itt ugyanis (szúnyogok ide vagy oda) különleges élmény még ez is.

Arra bátorítalak, ismerd meg ezt a lélegző, nyüzsgő, csodás tavat, de tedd ezt körültekintően és tiszteletben tartva azt, hogy ilyen csodás élővilág lakja!

Kiemelt kép: canva

search icon