20 tanösvény, amelyeket érdemes meglátogatnod
20 tanösvény, amelyeket érdemes meglátogatnod

Évszaktól függetlenül egy tanösvény meglátogatása mindig jó időtöltés. A természet adta örömök mellett ez olyan tanulási forma, amely minden korosztály számára tartogat meglepetéseket. És ki ne akarna tanulni az őt körülvevő környezetről?

Egy-egy tanösvény adta élvezet nagyon is nevelési szándékú. Megtaníthatja a gyermekeidet (és a családod minden tagját) a környezet, a természet szeretetére, tiszteletére, és ismereteket ad az adott tájegységről. 

Más úgy tanulni, hogy az ember benne van a tananyagban: jó eséllyel még olyasmi is ráragadhat a gyerekekre, ami környezetismeret-órán nem. Nem mellesleg kikapcsolódás, örömforrás, szabad levegő és játék is lehet egy-egy ilyen kis túra.

Szerencsére itthon rengeteg tanösvény kínálja a fenti előnyöket: akármelyik tájegységre tévedsz is, biztosan találkozol kisebb-nagyobb tanösvényekkel. Na, de lássuk, mit is jelent maga a fogalom!

Mi az a tanösvény?

A tanösvény olyan kiépített és információban gazdag túraútvonal, ahol az adott természeti terület értékei kerülnek előtérbe. Gyakran természetvédelmi területen húzódik. 

Általában az alábbiakkal lehetsz gazdagabb:

 • természeti értékek ismerete,
 • kultúrtörténet,
 • történelem,
 • geológiai ismeretek.

Tehát természet, történelem, kultúra és földrajz néhány kilométeren. Ez az útvonal lehet 1–2 kilométer hosszú, de akár 10–13 is. Így mindenki megtalálja a kedvének és edzettségének való tanösvényt. Vannak sík terepen, erdőben, mezőn vagy hegyi útvonalon húzódó tanösvények is. 

Úton
Fotó: Canva

Hogyan készüljünk egy tanösvény-kirándulásra?

A tanösvény látogatása aligha jelent mást, mint túrázást. Ennek megfelelően kell felkészülni. A következőkre figyeljünk:

 • időjárásnak és terepviszonyoknak megfelelő öltözék,
 • terepviszonynak megfelelő bakancs, túracipő, esetleg sportcipő,
 • elegendő víz vagy más folyadék,
 • étel,
 • esőruha, esőponcsó,
 • iránytű, gps, térkép (vagy mindez egyben egy telefonon),
 • váltászokni.

A készlet persze egyénileg változhat. A tanösvényeken történő kirándulás során könnyebbség, hogy ezek mindig jól jelölt, könnyen megközelíthető helyek, ezért eltévedni jó eséllyel nem fogsz. Illetve település is akad a közelben, ami szintén hasznos lehet.

Tanösvények Budapest közelében

Budapest sokak által megközelíthető, így a körülötte lévő tanösvények is népszerűek. A népszerűség pedig sokszor nem véletlen, hiszen ezek látványosak, jól kiépítettek, így a nem tapasztalt túrázók vagy a kisgyerekkel kirándulók is szívesen látogatják őket.

Lássuk, miket érdemes útba ejtened!

 1. Tavaszi Hérics tanösvény – Törökbálint

Az Anna-hegyen található tanösvény nemcsak a virágokat, hanem a madarakat is előtérbe helyezi. Madármegfigyelő és -etető helyet is jelent mindez: egy átlagos télen 700 énekesmadár telel itt.

Hossza: 7 km

 1. Veresegyházi-tavak tanösvény – Veresegyház

A Medveotthon mellett mást is érdemes meglátogatni Veresegyházon. A tanösvény a Malom-tó, a Pamut-tó és az Ivacsi-tó körül vezet. Édesvízi medúzák, orchideák és kacsák teszik érdekessé a kirándulást.

Hossza: 4,88 km

Állomások száma: 11

 1. Törökmezői tanösvény – Nagymaros

A Dunakanyar legendás szépségű és rendkívül népszerű. Itt találhatod Törökmezőt is, amely a Hegyes-tetővel karöltve mutatja meg neked ezt a szép tanösvényt. Mókusok, borz, nyest és akár szarvas is kísérheti az utad. 

Hossza: 6,5 km

Állomások száma: 9

 1. Ördögorom tanösvény – Budapest, 12. kerület

A BKV-val is megközelíthető tanösvényhez még Budapestet sem kell elhagyni. A gyerekbarát útvonal a Budai-hegység déli részén található, nagyjából 17 hektáron terül el. Kényelmes, sziklás erdei túra, mészkő- és dolomitszikláin 600 növényfaj él.

Hossza: 7 km

Állomások száma: 6

 1. Püspökmajor tanösvény – Szentendre

A Püspökmajorról induló túra a dömörkapui kőbányán át barangolja be Szentendrét, amely a népszerű helynek teljesen más arcát mutatja.

Hossza: 4 km

Állomások száma: 6  

Gyerekbarát tanösvények Pest vármegyében

Mivel a tanösvények látogatása tanulási céllal (is) történik, nem rossz, ha gyerekbarát kirándulásokról van szó.

Lássuk, hogy melyek Pest vármegye legjobb bebarangolható helyei!

 1. Gyadai tanösvény – Szendehely–Katalinpuszta

A Katalinpusztai kirándulóközpont a családok kedvence. Itt nemcsak a hangyavasút érdekes, hanem a környéken található különböző hosszúságú 3 tanösvény is.

A Gyadai tanösvény
Fotó: legszebbhelyek.hu

Ezek közül a Gyadai tanösvény a legismertebb, ahol a környék természeti értékei mellett megismerheted a Naszály állat- és növényvilágát is.

Hossza: 6,1 km

Állomások száma: 13

 1. Bozótmíves tanösvény – Gödöllő

A tanösvény érdekessége, hogy a „túlélésre megy rá”, azaz a túlélési technikákat, a tűzgyújtást vagy a bivaképítést leshetik el a túra során a kirándulók. Sőt, még az erdőben található alapanyagok felhasználásával is megismerhetsz pár receptet.

Hossza: 3 km

Állomások száma: 8

 1. Jági tanösvény – Pilisszentiván

Pilisszentivánról indulva a zöld hárslevelet követve mehetsz végig ezen a tanösvényen. A Jági-tó, a kőbánya és a Szent György-szobor is érdekessé teszi ezt az útvonalat, de közben megismerheted a vízi élőlényeket és a hárshegyi homokkövet is. A kilátó pedig remek lehetőséget ad arra, hogy megcsodáld a környéket.

Hossza: 4,3 km

Állomások száma: 10

További tanösvények Magyarországon

Persze sokan nem Budapest környékén túráznak, sőt! Az országban több mint 300 tanösvény közül válogathatsz: remek cél mindet végigjárni.

Az Aggteleki Nemzeti Parkban például az alábbiakat érdemes meglátogatni:

 1. Huculok nyomán tanösvény – Jósvafő

Ez személyes kedvencem, mivel valóban lélegzetelállító a huculménes Jósvafőn. Nagyon különleges túra, ahol a huculok múltját és jelenét is megismerheted.

Hossza: 4,5 km

Állomások száma: 6

Hucul lovak
Fotó: Canva
 1. Baradla – Aggtelek

A Baradla-barlang aggteleki és jósvafői bejáratát összekötő Baradla ösvényen felfedezheted a karsztvidék sokszínűségét, közelebb kerülhetsz a bonyolult csodák megértéséhez.

Hossza: 8,1 km

Állomások száma: 21

 1. Hegyalja – Malomkő – Sárospatak

A Sárospatakról induló és oda visszatérő tanösvény a Megyer-hegy és a Király-hegy, valamint Makkoshotyka és Hercegkút környékének természeti és kultúrtörténeti értékeit mutatja be. 

Hossza: 12 km

Állomások száma: 11

A Bükki Nemzeti Parkban például ezeket ajánljuk:

 1. Szalamandra tanösvény – Dédestapolcsány

A Szalamandra tanösvény a Lázbérci-tó partján, a régi országúton kezdődik. Elsősorban a környék élővilágát mutatja be: ha szerencséd van, a saját szemeddel is láthatod a lakókat.

Hossza: 4 km

Állomások száma: 5 

Szalamandra
Fotó: Canva
 1. Szalajka-völgy tanösvény – Szilvásvárad

Ki ne ismerné a Szalajka-völgyet? Az itt futó tanösvény az élővilág mellett a méltán híres környezetet is bemutatja.

Hossza: 7 km

Állomások száma: 10

 1. Hollókői tanösvény – Hollókő

Hollókő és környéke telis-tele van tanösvényekkel. Az egyik ilyen a Hollókői tanösvény, amely a Vár-hegyet és a hagyásfás legelőt mutatja be. Megismerheted az élővilágot és az élőhelyeket is.

Hossza: 4,5 km

Állomások száma: 14

A Duna-Dráva Nemzeti Parkban például ezeket nézd meg:

 1. Nagy Denevér-kör – Abaliget

A Nyugat-Mecsekben található tanösvény bemutatja többek között az Abaligeti-barlang földtani érdekességeit, karsztjelenségeit, élővilágát és az itt folyó változásokat.

Hossza: 5 km

Állomások száma: 13

A nagy Denevér-kör turistajelzése
Fotó: abaliget.kornyeke.hu
 1. Ürge tanösvény – Paks

Ha az útvonalat végigjárod, jó eséllyel ürgékkel is találkozhatsz, valamint a puszta érdekes növény-, rovar- és madárvilágának tagjai is megmutathatják magukat.

Hossza: 6,3 km

Állomások száma: 8 

 1. Eltűnt puszták nyomában – Mesztegnyő

A tanösvény a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet természeti és kultúrtörténeti értékeit mutatja be. Az útvonal érinti Kakpusztát, a lápokat és mocsarakat, az egykori lakó- és gazdasági épületek még fellelhető maradványait.

Hossza: 9 km

Állomások száma: 11

A Balaton-felvidéken pedig ezeket ajánlom figyelmedbe:

 1. Lóczy-gejzír tanösvény – Tihany

A Tihanyi-félsziget különleges táji és természeti értékeit, a táj földtörténeti múltjának látványos emlékeit és gazdag történelmét bemutató tanösvényhez vezetés is kérhető. A sétaút részletekben is bejárható.

Hossza: 18 km

Állomások száma: 15

 1. Pele apó ösvénye – Balatongyörök

A tanösvény a névadó nagy pele mellett az erdei élőhelyek természeti értékeit mutatja be. A Balatonederics és Balatongyörök között húzódó tanösvény a nyári pihenés szuper kiegészítője lehet.

Hossza: 8,5 km

Állomások száma: 38

Kilátás a Pele apó tanösvényén
Fotó: balatonederics.hu
 1. Tűzgyűrű – Badacsonytomaj

A túra során megismerheted a bazalt formakincsét, az egykori bányafalakat. A feltáruló földtani látványosságok bemutatják a földtörténeti események egy-egy pillanatát is.

Hossza: 4,6 km

Állomások száma: 10

Ez persze csak apró merítés a rengeteg szép és érdekes tanösvényünk közül. Ami biztos, hogy a gyerekbarát tanösvények Magyarországon remek kikapcsolódást nyújtanak nemcsak neked, hanem az egész családodnak. Lássuk, mit érdemes még tudni, mielőtt útra kelsz!

Néhány tudnivaló, mielőtt elindulsz:

 • Mindig informálódj, hogy az adott tanösvény bejárható-e, van-e nyitvatartási idő!
 • Vannak olyan ösvények vagy sétányok, amelyek belépődíjasak.
 • Ha egy adott állatot vagy növényt mutat be a tanösvény, nézz utána, mikor találkozhatsz a kérdéses élőlénnyel, vagy mikor van a virágzás!
 • A tanösvényen eltölthető idő a táblák elolvasásától és a játékok kipróbálásától is függ.

Bolygónk természeti értékeinek, szemet gyönyörködtető tájainak megismerése, óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Kiemelt kép: Canva

search icon