5+1 tipp a környezettudatos túrázáshoz
5+1 tipp a környezettudatos túrázáshoz

A természetjáró turizmus népszerűsége egyre nő, ez teljesen egyértelműen lekövethető a túraútvonalon mellettünk elhaladó túrázók száma, a barátaink programtervei vagy a hétvégi Insta-posztok alapján. Sajnos ezzel párhuzamosan egy másik, rendkívül negatív jelenség is erősödik, ez pedig az erdőben való szemetelés.

A Pilisben tett legutóbbi kirándulásunk alkalmával egészen felháborító mértékű hulladékmennyiség mellett kellett elhaladnunk, a bokrok tövéből hanyagul néztek ránk vissza az elhajított petpalackok, nejlonzacskók, miegyebek, mintha mi sem lenne természetesebb a földön heverészésüknél. Bár valószínűleg nem a keményvonalas Greendex olvasót fogja gyűjtésem a legnagyobb meglepetésként érni, az akkori látvány mégis arra inspirált, hogy alábbiakban megosszak pár pofonegyszerű tippet a környezetbarát túrázáshoz! Mindenekelőtt, meg kell jegyezzem, hogy a környezetbarát kiránduláshoz kell némi tervezés és előregondolkodás, így spontánok és reggel kapkodva készülők hátrányban, de hosszútávon a természet és kedvenc kiránduló úti céljaink megóvása érdekében mindenképp megéri rászánni az időt a felkészülésre.

1. Válasszunk kevésbé népszerű kirándulóhelyet!

Kezdjük a sort a legelején, az úti cél kiválasztásával. A túrázás népszerűsége nő, sokan fedeznek fel új helyeket az ország természeti kincsei közt, mégis látszik némi koncentráció a főváros környékének túraútvonalainál, illetve az örök kedvenc Mátra vonulatainál vagy a Balaton-felvidéken. Véletlenül sem lebeszélve senkit mindezen szuper helyek célba vételéről, mégis inkább arra bíztatnék, hogy fedezzünk fel olyan izgalmas újdonságokat, eldugottabb zugokat, amelyek a rácsodálkozás öröme mellett egyúttal a túlzsúfoltságot és a túl nagy környezeti terhelést oldó megoldást is nyújtanak. Bátran térjünk le tehát a járt ösvényekről, amihez korábban már igyekeztem ötleteket is adni.

2. Mit vigyünk magunkkal, mi kerüljön a túrahátizsákba?

Ahhoz, hogy egészen biztosan semmilyen hulladék ne landoljon az erdőben, készítsünk be valamilyen tárolót – leginkább környezetbarát, lebomló szemeteszsákot – a táskánkba, amiben összegyűjthetjük a használt zsepit, szalvétát, csokipapírt. Ha útközben van pihenőhely, tűzrakóhely, ott valószínűleg találunk majd szemetest is, ahová kidobhatjuk a továbbiakban szükségtelen csomagunkat. Ha mégsem, akkor egyszerűen vigyük haza, amit termeltünk. Ha az erdei szemetest választjuk, arra ügyeljünk, hogy az nem csak nekünk van kiállítva, tehát egy jól sikerült szalonnasütés után ne tömjük tele, hiszen azt még jó pár túrázó igénybe fogja venni. Illetve ezeket többnyire a nemzeti parkok, vagy az adott település kollégái tartják rendbe, és sok esetben csak idényjelleggel tudják üríteni. Tehát ha eldugottabb kirándulóhelyeket választunk, inkább azt javaslom, vigyük haza a szemetünket, mert a ritkán ürített, megtömött erdei kukák tartalma könnyen végzi a bokrok alatt.

Hogy a szemetünk mennyisége minél kisebb legyen, minimalizáljuk a hulladéktermelést azzal, hogy eleve nem nagyon viszünk magunkkal szemétté váló dolgokat. Az étel és ital szállítására, tárolására használjunk bármit, ami nem eldobható, és a következő túrázáskor is használható: a szendvicset csomagoljuk zacskó helyett textil zsákocskába vagy uzsonnás dobozba. Ha olyan ételt készítünk, amihez szükséges, akkor vigyünk még magunkkal saját étkészletet, vagy többször használatos műanyag evőeszközöket. A vizet, teát pedig töltsük otthon kulacsba, vagy télen a meleget jól tartó acéltermoszba, továbbá pakolhatunk még saját zománcozott bögrét is; ezeket – ha a túraútvonal engedi – egy forrásnál, vízvételi helynél újratölthetjük.

3. Tervezzünk megállót egy turistaházhoz!

Ha a kiválasztott útvonalunk közelében van turistaház, menedékház, feltétlen iktassunk be egy kis pihenőt némi tea vagy leves társaságában. Így nem csak kevesebb élelmet kell magunkkal vinni, hanem a helyi vállalkozásokat, a helyi munkaerőt is támogatjuk!

4. Ruházkodjunk fenntarthatóan!

Aki valóban sokat jár túrázni, annak hosszú távon érdemes azon is elgondolkodni, hogy esetleg nagyobb anyagi ráfordítás árán a kiránduló szerelését is környezettudatos darabokra cseréli. Ehhez egyrészt próbáljunk a lehető legtöbb esetben magyar márkákat előnyben részesíteni, vagy legalábbis figyeljünk oda arra, hogy a márka gyártási helye minél közelebb essen hozzánk. Abszolút pro verzió, ha külön odafigyelünk a felszerelések anyaghasználatára: ma már találni olyan gyártókat, akik újrahasznosított és/vagy műanyagmentes termékeket készítenek. A ruházati felszerelések emellett legyenek nagyon strapabíróak, időtállóak, hogy az állandó cserélgetéssel se terheljük a környezetet. Ha pedig mégis kiszakadna nadrágunk a tüskés susnyásban, új ruha vásárlása helyett keressük fel a legközelebbi szabót!

5. Közlekedjünk minimális károsanyagkibocsátással!

Úti célunk megközelítésekor részesítsük előnyben a tömegközlekedést, ha jól jön ki a lépés, a túra egy jó vonatos forraltborozással is kezdetét veheti. Ha kevésbé frekventált, egyben nehezebben elérhető kirándulóhelyek felé vesszük az irányt, akkor figyelhetünk arra, hogy ne mindenki saját kocsival érkezzen a találkozópontra amatőr gyorsulási versenyek hangulatát idézve, hanem inkább a hatékony helykihasználásra törekedve utazzon együtt a baráti társaság.

+ 1. Tippek kutyásoknak!

Kutyával kirándulni nagyszerű program, a kutya azonban a legritkább esetben viszi haza „szemeteit” egy kirándulás után. Ha a túraútvonal település belterületét is érinti, mindenképpen vigyük magunkkal a hétköznapokban is használt ürüléktartó zsákot. (Ezekből is elérhető komposztálható/lebomló változat, de igazság szerint ezekkel több a probléma, mint a hagyományos nylonnal, és jó ha tudjuk, a kukába dobott kutyapiszkos zacskók ugyanúgy a többi közüzemi szemét között végzik.) Nem akarok senkit rendbontásra buzdítani, de ha éppenséggel az erdőben sétálunk, és kedvencünk nem pont a túraútvonal közepére piszkít, akkor nyugodtan hagyjuk ott, hiszen a természet épp úgy tenni fogja a dolgát, mint az erdőben élő többi állat ürüléke esetén.

Emellett, ha kutyával erdőben járunk, valószínűleg szóba kerül a megfelelő kullancsriasztó beszerzése is, ez esetben a külsődlegesen alkalmazható sprék, oldatok, samponok mellőzését, és kullancsriasztó nyakörv használatát ajánlom.

Fotók: canva.com

search icon