Őszi túrázás: mire figyelj, ha hidegben kirándulsz?

Őszi túrázás: mire figyelj, ha hidegben kirándulsz?
Őszi túrázás: mire figyelj, ha hidegben kirándulsz?

Színes falevelek, hajnali köd, sápadt napfény, csodálatos látvány: csak néhány „apróság”, ami miatt az őszi túrázásért rajongani lehet. Molnár Barnabást kérdeztük arról, mi mindenre figyeljünk ősszel a természetet járva. A kempingezéshez is adunk néhány fontos tippet.

Mint túrarajongó kijelenthetem: az ősz a legcsodálatosabb évszak, ha az ember a természetbe vágyik. Nagy eséllyel közületek is sokan kedvelik ezt az időszakot. Ilyenkor a természet megpihen, minket pedig csodálatos színekkel, illatokkal és fényekkel örvendeztet meg.

Mivel én nem tudok túlzások nélkül beszélni az őszről, megkértem Molnár Barnabást, aki minden évszakban sokat túrázik és kempingezik, hogy segítsen kicsit abban, miként készüljünk fel egy őszi kiruccanásra.

Ebben az évszakban ugyanis már sokkal hidegebbek a reggelek, hamarabb sötétedik, és a ködös hajnalokra is érdemes felkészülni.

erdő ősz vasúti sín fák
Az őszi táj minden magyar hegységben lenyűgöző.
Fotó: Molnár Barnabás

Hogyan vágj bele az őszi túrázásba?

Kisebb lendülettel, mint nyáron. Ebben az évszakban rövidebbek a nappalok, hidegebb az idő, és csúszósabb a talaj. A hangsúly a réteges öltözeten van. Ősszel napközben nemritkán pólós túrázókat is láthatunk, akik estefelé már téli kabátban ülnek a tábortűz mellett. Van egy jó angol mondás erre: „Be bold, start cold.” Vagyis hiába van hideg kora reggel, vegyünk erőt magunkon, és enyhén fázva induljunk el!

Ne vegyünk fel minden réteget, hogy kellemesen melegünk legyen, mert pár kilométer gyaloglás után leizzadunk, és vizes cuccban kell továbbmennünk!

Barni szerint az alapruházathoz tökéletes megoldás egy merinói póló (lehet hosszú ujjú is). Fölötte valamilyen hosszú ujjú felső, végül egy széldzseki, amelyet csak akkor érdemes felvenni, ha valóban nagyon hideg van. 

Ilyenkor már elkél a hosszú túranadrág, és nyirkos, esős, sáros időben egy kamásli is jól jön. Lábbelifronton Barni terepfutócipőt használ, amely nem vízálló. Kiemeli, hogy ezt csak az vállalja be, aki tudja mit csinál. Annak, aki kevésbé szereti a kellemetlen meglepetéseket, a túrabakancs a legegyszerűbb választás. A fejünkre egy vékonyabb téli sapkát vagy siltes sapkát vigyünk magunkkal, valamint csősálat és egy vékony kesztyűt.

erdő ősz köd fák
Mindig készülj fel a változó időjárásra!
Fotó: Molnár Barnabás

Ezekre figyelj, ha kempingezel!

A szabadban alvás már trükkösebb dolog. A nappali pólós idő éjjelre bizony könnyen fagyossá válhat, ezért érdemes így készülni. Az első dolog a menedék: ez lehet függőágy, ponyva, de az egyszerűség kedvéért most a sátrazást vegyük alapul. 

Ha edzettek vagyunk, és nincs túl hideg, érdemes megfelelő szellőzést biztosítani az éjszaka során, hogy reggelre ne legyen nagy a kondenzáció. Érdemes kerülni a nagy tisztásokat és völgyeket, itt ugyanis szinte biztos, hogy nagy lesz a páratartalom. A magasabban lévő helyek többnyire kevésbé hidegek, kivéve persze, akkor, ha nagyon fúj a szél. 

Magunk alá érdemes megfelelő szigetelőrétegről gondoskodni. Ez lehet egy zárt cellás vagy felfújható derékalj. Érdemes már otthon kipróbálni az erkélyen, a kertben, hogy milyen hőmérsékletben érezzük rajta fekve még kényelmesen magunkat. 

Lehet a kettőt kombinálni, ezzel fokozva a hőszigetelő képességet. A hálózsákokon (quilteken) érdemes a komforthatárt figyelembe venni, ugyanis a limithatár a túlélésre való alkalmasságot jelzi, ami már biztosan nem kényelmes alvást jelent. Ha tartunk a hidegtől, vihetünk egy izofóliát is, amely megvéd a kihűléstől. Ha azonban ez sem segít, akkor marad a tűzgyújtás vagy a meleg vizes palack magunk mellé helyezése. 

Figyeljünk arra is, hogy a hálózsákot magunknak kell felfűtenünk! Ha túl sok réteg ruha van rajtunk, bizony könnyen kicsapódik a pára a hálózsákban, kellemetlenné téve az alvást és az ébredést (pláne az elpakolást). 

Az elektronikai eszközöket érdemes a párna alá vagy a hálózsákba tenni magunk mellé, mert a földön, a fejünk mellett már könnyen lehet 0 fok körüli a hőmérséklet, és az akkumulátorok ezt nem igazán szeretik. A tábor körüli tevékenységekhez legyen nálunk egy melegebb téli kabát, hogy akkor se fázzunk meg, amikor ülünk (pl. vacsora közben)! 

Ha már a vacsoránál tartunk: a hidegben nagyon jól tud esni egy kis meleg étel. A gázfőző, az alkoholos főző vagy más vízforralásra való eszköz se maradjon otthon!

sátor éjszaka erdő
A kempingezés igazi kaland még ősszel is!
Fotó: Molnár Barnabás

Vigyázz, kész, tervezz: készülj fel az őszi túrázásra!

Érdemes megfogalmazni néhány kellemetlen tapasztalatot is! Ilyenek a reggelire belülről csuromvizes hálózsák (a fent említett példa folytán); a kívülről vizes hálózsák, amely gyakran ért hozzá a sátor falához; a megfagyott túracipő, amely csak pár percnyi kellemetlenséget okoz; valamint a lefagyott sátorcövekek, amelyekre egy kis mozgatás és a meleg víz megoldás lehet. 

A tervezés is nagyon fontos! Ha ez rosszul sikerül, könnyen és gyorsan rád sötétedhet. Ilyenkor gyalogolhatsz fejlámpával a hegytetőre (például a Tepkei-kilátóhoz). Mindenből lehet tanulni, és semmiféle komolyabb problémától nem kell tartanod, ha megfelelően felkészülsz, és tudod, mire számíthatsz.

Habár ez általánosságban is elmondható, de az őszi-téli túrázások során egy kis extra óvatosságra van szükség. Többször esik az eső, csúszósabbak lehetnek a túraösvények, hamarabb sötétedik, és a köddel is érdemes számolni.

A legjobb időjárás és a legszebb természeti környezet azonban kétségkívül ilyenkor tárul elénk. Ha pedig egy kis gombagyűjtést is betervezel, még nagyobb élményben lehet részed.

ősz táj sziklák fák
Menjetek túrázni ősszel is!
Fotó: Molnár Barnabás
search icon