Keress káli köveket!

Keress káli köveket!
Keress káli köveket!

Szentbékkállán és Köveskálon, hogy pontosak legyünk. Aki ide látogat, nemcsak kiváló borokra lelhet, hanem olyan látnivalókat is talál, melyeket tengerek formáltak.

A falu neve árulkodó, ugyanis Köveskál környékén (is) hullámzott az a Pannon-tenger, amelynek nyomait mai napig láthatjuk. Mielőtt elindulnánk az ösvényen, érdemes visszatekerni az idő kerekét. Egészen pontosan 600 ezer évvel, ugyanis ekkor tűnt el az utolsó tó is a tengerből. Ugyanis a 9 millió éves fennállása alatt a Pannon-tenger meglehetősen hányattatott sorsú volt, s fokozatosan nagy tóvá, majd tóvidékké „fokozódott le”, végül ki is száradt. Ugyanakkor mindaz a 3–4 kilométer vastag üledék, amely eme röpke idő alatt keletkezett, a mai napig látható, legalábbis egyes részletei.

Ilyenek a Szentbékkálla melletti túraútvonal földtani emlékei, azok a hatalmas kövek, melyeket a tenger hagyott emlékül. Amikor rálépünk kőtenger felé vezető útra, egy kereszt mellett haladunk el. Ezt jelzi a turistatérkép is, tehát ha a faluból érkezünk, akkor jobbra, ha Köveskál felől jövünk, akkor balra kell fordulnunk. A kőtengert, habár van saját parkolója, jobb, ha lábon közelítjük meg, ami sem kicsinek, sem idősnek nem jelent nagy gondot, hiszen nem a Magas-Tátra bérceit ostromoljuk, csupán néhány hatalmas sziklát az őket övező ösvényeken.

A fáradt vándort a túra után a környék remek borai várják.
Kép: Canva

Szép körtúránk lehet így, amely során bejárhatunk majd’ 10 millió évet, de ha még pár kilométert hozzáadunk, akkor akár Árpád-kori templomrommal is gazdagíthatjuk a kirándulást. Így egy kicsit hosszabb lesz a talpalós része, de ha nem autóval megyünk, akkor Szentbékkállán a megfáradt vándort jó borászatok várják!

search icon