5+1 túra, amit ne hagyj ki tavasszal!
5+1 túra, amit ne hagyj ki tavasszal!

Tavasszal sokan éreznek késztetést arra, hogy megrohamozzák a természetet. Így a népszerű túraútvonalak szinte roskadásig vannak kirándulókkal. De ha Te olyan túrát szeretnél, ahol kevesebb az ember, több a nyugalom és a virág, akkor mutatok pár lehetőséget. Ezeket garantáltan élvezni fogod!

Az elmúlt időszakban határozottan beköszöntött a jó idő, és bár most egy hidegfront hatására ismét kissé lehűlt a levegő, a színek így is jól láthatóan jelen vannak már a természetben. Ez pedig minden természetrajongót (és nem rajongót is) a szabadba hív, hiszen a szürke téli napok után csak úgy szomjazzuk a madárcsicsergéssel, rügyekkel és virágokkal teli erdőt.

A tavasz árnyoldala, hogy ilyenkor a népszerűbb túraútvonalak megtelnek emberekkel, a kilátókba esélytelen felmenni, mindenhol autók parkolnak, és pontosan az az élvezet vész el, amire úgy vágyunk a téli időszak után.

Garancia tehát sajnos nincs arra, hogy mások ne épp ugyanazon a verőfényes hétvégén ragadjanak túracipőt, mint mi, de vannak olyan helyek, ahol kisebb az esély lépten-nyomon túrázókba botlani.

Ha nagyon szeretnél egy nyugodt, békés kirándulást, amikor csak Te (és a családod vagy a barátaid), valamint a természet van jelen, akkor gondolkozz az alábbi szempontok szerint!

  • Menj távolabb eső helyre, ne Budapest vonzáskörzetébe!
  • Próbálj hétköznap túrázni, ha teheted!
  • A hosszú hétvégéken ne lepődj meg, ha rengetegen vannak mindenhol!
  • Ha több napra mész, a kieső kis falvak egyikében, ne a népszerű turistaközpontokban foglalj szállást!
  • Indulj korán, ne várd meg a tömeget!
  • Ha van lehetőséged, ne autóval menj, hanem vonattal vagy busszal!

Unásig ismételt, mégis sajnos minden alkalommal elő kell venni a témát: öltözz a túrának és az időjárásnak megfelelően! A tavaszi olvadások, esőzések nemcsak sarat, hanem csúszós felületeket is eredményeznek, így kevés egy könnyed utcai cipő. Válassz a terepnek megfelelő öltözetet!

A lényeg pedig az, hogy járj nyitott szemmel, és gyűjts tapasztalatokat, élményeket a körülötted lévő természetről! Túráztam már belföldön, külföldön, télen, nyáron, ősszel és tavasszal, többedmagammal és egyedül is, de mindig a tavaszi túrázás a legcsodásabb. Mindezt úgy mondom, hogy imádom az őszt és a színeit, a nyári tikkasztó hőséget is éppúgy, mint a téli, havas tájat. De a tavaszhoz semmi sem fogható: szinte harapni lehet a friss levegőt, túlárad az élet, és olyan szinten lehet feltöltekezni új energiákkal, mint soha máskor az évben.

Tehát tavasszal túrázni KELL, nem is kérdés! Az alábbi túrák, a teljesség igénye nélkül, elsősorban a tavaszi zsongásra összpontosítanak, és a kevésbé turistás környékeket célozzák meg.

Somlyó-hegy: rövidebb túrára vágyóknak

Ha azt mondom, Tatabánya, nem a zöldellő rétek és a virágzó hegyoldalak jutnak eszedbe, igaz? Pedig van itt egy túraszakasz (valójában több is), amely elképesztő meglepetéseket tartogat. A Kéktúra 11. szakaszán bukkantunk rá erre a gyöngyszemre. Maga az útvonal Koldusszállásról indul, és Szárligetig tart. A fővároshoz közel eső, mégis kevesek által látogatott szakaszon van egy olyan rét, amelyet azóta is emlegetek.

Ez pedig a Somlyó-tető, amely a Gerecsében található. A maga 447 méteres magasságával csak egy dombnak tűnik a sok közül, de ennél jóval többről van szó. 

Az innen nyíló kilátás már olyan érv, ami miatt biztosan felkerül a listádra ez a szakasz. Azonban nekem sokkal inkább azért maradt meg a Somlyó, mert ilyen tavaszi virágdömpinget azóta sem láttam sehol. A létező összes szín, forma és illat képviseltette magát a szélfútta hegytetőn, ahol olyan érzés megpihenni, mintha maga a tavasz ölelne körbe és hívna meg magához egy jó kis sörre.

Arról nem is beszélve, hogy az elfeledett és várromnak már aligha nevezhető, mégis izgalmas rom is itt található a Kis-Somlyón.

Ha tehát egy szép, valóban tavaszi túrára vágysz, nem is kell annyit utaznod, hogy felfedezz valami igazán csodálatosat.

A maga 447 méteres magasságával csak egy dombnak tűnik a sok közül, de ennél jóval többről van szó. 
Fotó: Canva

Bakony: tavaszrajongóknak és családoknak

A nagybetűs TAVASZ. Ez nekem a Bakony. Ez lehet Bakonybél, lehet Városlőd, Bakonynána vagy Bakonykúti is (mind-mind csodás erdőségeket rejtenek), a lényeg, hogy tavasszal talán a legszebb környék ez a maga hatalmas, szinte éterinek mondható fáival, medvehagymamezőivel, millió és egy kicsiny élőlényével és gyönyörű virágaival. 

Akármerre is visz az utad a Bakonyban, nem kell brutális kaptatókra, nagy hegyoldalakra számítanod. Aki persze kilátást szeretne, annak nem éppen ez lesz a nyerő útvonal, de aki egy hamisítatlan és mindennél békésebb erdei túrára vágyik, annak meleg szívvel ajánlom a Bakonyt.

Az egész olyan, mintha egy erdei tündebirodalomba csöppentünk volna, szinte várja az ember, hogy egy egyszarvún lovagló elf megjelenjen, és varázsigéket mormoljon.

Ezenkívül családosan, kisgyerekekkel is jó választás, mivel a Bakonyban alig vannak emelkedők. Ide inkább az élővilág miatt érdemes ellátogatni. Ha pedig hozod a gyerekeket is, a Pannon Csillagdát se hagyd ki Bakonybélben, ugyanis nappal és éjszaka egyaránt élvezetes tevékenység az eget bújni olyan távcsövekkel, amilyenek biztosan nem lapulnak otthon.

A szállás miatt sem kell aggódnod. Csodás vendégházak várják a túrázókat.

Fotó: Canva

Zemplén-hegység: bevállalósoknak

Ha nem riadsz vissza a sok utazástól, ellenben olyan helyre vágysz, ahol biztosan nem lesznek tömegek, csak csodás kilátások és annál is csodásabb erdők, akkor irány a Zemplén-hegység!

Erdei tavak, hatalmas (magyar viszonylatban legalábbis) hegységek és különleges, apró falvak várnak itt. A várak rajongóinak egészen biztosan a Zemplén a kedvence, hiszen itt lépten-nyomon csodás várakba botlunk. 

Kicsit „elfeledett” területe ez Magyarországnak: nincs tele csilivili kilátókkal, nagy turistakomplexumokkal, épp ezért talán túrázókkal sem. Cserébe különleges erdőségeket és elképesztő kilátásokat kapsz egy olyan helyen, amely nagyon változatos, kicsit kemény és tele van szépséges látnivalókkal.

Megéri elutazni ide és itt tölteni 3-4 napot, mert ennyi idő alatt pont beleszeretsz majd annyira, hogy újra és újra itt akarj majd túrázni.

Fotó: Canva

Mátraháza – Sirok – Szarvaskő: haladó túrázóknak

Habár azt írtam, turistaszegény szakaszokat mutatok be, mégis akad egy mindennél turistásabb tipp, a Kékes. 

A Mátraháza–Szarvaskő szakasz a Kéktúra része, és magában foglalja a Kékestetőt is. Nincs az országban olyan ember, akinek ne lenne képe a sziklára írt Kékestető felirattal (természetesen nekem is van…).

Ha azonban lelépünk a Kékestetőről, és elindulunk Sirok felé, sokkal izgalmasabb meglepetések várnak egy festett sziklánál.

Ez a rész viszont már nem turistás. Hogy miért? A válasz egyszerű: a Mátraháza–Sirok szakasz a Kéktúra legnehezebb szakasza, amely egészen biztosan nem fog tömegeket vonzani. De mint minden túra kapcsán, itt is elmondható: abszolút megéri a „szenvedés”. A szakasz egy „fel a hegyre, le a hegyről” hullámvasút, ebben rejlik a nehézsége. Cserébe tele van szebbnél szebb kilátásokkal, gyönyörű hegyoldalakkal, és a végén ott van Sirok és a siroki vár, illetve az Apáca- és a Barát-sziklák.

Látványosságból tehát nincs hiány, és ha úgy éreznéd, bírod még, szívből ajánlom, hogy menj tovább Szarvaskő felé, hiszen lélegzetelállító erdőkkel találkozhatsz.

Fotó: Canva

Zalaszántó: balatonistáknak

A Balatont és környékét (főként az északi partot) talán nem kell hosszasan bemutatni. Ismerjük Badacsony rejtett és kevésbé rejtett szépségeit. Azonban most egy kicsit északabbra csábítanálak, hiszen Zala és Veszprém vármegye határán igazi szépségek várnak.

Vegyük például a Rezi várat, amelyről elképesztő kilátás nyílik a Balaton-felvidékre, vagy ott van Sümeg (a várral) és környéke, amely nagyon hangulatos túrákra csábít.

Ami az én szívem csücske ezen a vidéken (vallástól teljesen függetlenül), az a zalaszántói sztúpa. A Dalai Láma által felszentelt hely csak úgy ontja magából a spirituális energiát és a békét.

Az erdő közepén lévő sztúpa különleges látványosság. Sajnos sokan mások is így gondolják, de egy nyugodt, tavaszi hétköznapon talán egyedül lehetsz a csodás helyen és a gondolataiddal. 

Őrség: igazi elvonulásra vágyóknak

Végül pedig a kevésbé hegyes, ám annál inkább békés és nagyon különleges Őrséget javaslom azoknak, akik tényleg elvonulnának kicsit.

A gyönyörű erdőségek, a kultúra és a hagyományok teszik izgalmassá és mégis nagyon nyugodttá ezt a környéket. Érdemes megnézni a környéken lévő tavakat, különösen a Borostyán-tavat és a Vadása-tavat, valamint az Őrség bölényeit, tőzeglápját.

De nem nagyon lehet mellélőni. Nagyon rövid távolságon belül akadhatsz szépséges völgyekre, csendes tavakra vagy még békésebb erdőségekre is.

Ha nagyon zöld környezetre és harmóniára vágysz, az Őrség egészen biztosan megadja ezt neked. Nem mellesleg kóstold meg a környék híres finomságait, a rétest, a tökmagolajat vagy a dödöllét!

Bolygónk természeti értékeinek, szemet gyönyörködtető tájainak megismerése, óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Kiemelt kép: Canva

search icon