Julianus-kilátó a Dunakanyar csúcsán

Julianus-kilátó a Dunakanyar csúcsán
Julianus-kilátó a Dunakanyar csúcsán

Korábban írtunk már Magyarország legszebb kilátóiról. Ha szép kilátásról van szó, természetesen nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a Dunakanyar panorámáját sem. Ilyenkor a legtöbbünknek Dömös, illetve Visegrád környékének valamelyik látványos kilátópontja ugrik be.

Öreg hiba, ugyanis a Duna túloldalán is jó néhány csodálatos kilátópontot találhatunk. Ráadásul ebből az irányból épp a Dunakanyar legszebb részére, Visegrádra, Szentendrére, sőt még a Pilisre is ráláthatunk. Az egyik legnagyszerűbb látvány Nagymarostól nem messze, a 482 méter magas Hegyes-tetőn álló Julianus-kilátóban vár ránk. 

A Julianus-kilátó
Fotó: Kiss Viktória

A Julianus-kilátó földrajzi elhelyezkedése

A Julianus-kilátó a Börzsönyben, a Hegyes-tetőn áll. Hivatalosan Nagymaroshoz tartozik, de a torony valójában Zebegény és Nagymaros között található. Érdekesség, hogy tájföldrajzi szempontból a Hegyes-tető a Börzsönyben helyezkedik el, de szerkezetét tekintve a Visegrádi-hegység része.

A Julianus-kilátó története

A kilátót az Encián Turisták Egyesülete építette 1938-ban a Magyar Turista Szövetség támogatásával, és Julianus barát-toronynak nevezték el. A tornyot 1939-ben avatták fel, majd hosszú éveken át használták. Mindig is közkedvelt kirándulóhelynek számított, de sajnos az évtizedek során az állapota leromlott, megmászása életveszélyessé vált. A nagymarosi erdészet és az Ipoly Erdő Zrt. jóvoltából 2013-ban végre felújították, és most már biztonságosan látogatható. A belépés ingyenes, és nincs nyitvatartási idő sem. Ennek egyetlen hátránya, hogy mivel senki sem őrzi, sajnos ki van téve a falfirkálók kreativitásának, ez pedig meg is látszik az állapotán. Ennek ellenére a meredek csigalépcső megmászása igazi élmény, a panoráma pedig mindenért kárpótol.

Kiről kapta nevét a Julianus-kilátó?

Julianus barát domonkos rendi szerzetes 1235 májusában kelt útra három társával együtt, hogy felkutassa a honfoglalás idején az őshazában, Magna Hungariában maradt magyarokat. Egy közel egy évig tartó kalandos és viszontagságos út után Julianus végül már társai nélkül, 1236 tavaszán jutott el Magna Hungariába, ahonnan kulcsfontosságú információval, a közeledő tatárjárás hírével tért haza IV. Béla király udvarába. Egy évvel később egy második expedíció keretében ismét útnak indult az őshazába, de ekkorra sajnos Batu kán seregeinek pusztítása örökre eltüntette a keleti sztyeppéken élő volgai magyarokat.

A Julianus-kilátó megközelítése tömegközlekedéssel

A környék kényelmesen elérhető vonattal a Budapest–Vác–Szob vonalon. A kilátóhoz legközelebb Nagymaros vasútállomás esik, ugyanakkor könnyen megközelíthető Zebegény vagy Nagymaros-Visegrád állomásról indulva is. Mindhárom esetben nagyjából 4 km hosszú, meredek emelkedőn haladva juthatunk el a Hegyes-tetőre.

Ha nem hoznak lázba a gyilkos kaptatók, és inkább lankásabb úton szeretnénk leküzdeni a tekintélyes szintkülönbséget, akkor Zebegényből érdemes a Z jelzésen kisétálnunk, majd rátérnünk a jobbra leágazó Z+ jelzésre, aztán ismét jobbra az Országos Kéktúra K jelzésére, amely már a Hegyes-tetőig visz minket. Ez az útvonal picit hosszabb, nagyjából 7 km-es, de cserébe kevesebb szívdobogást okoz.

Az útvonalak
Fotó: Kiss Viktória

A Julianus-kilátó megközelítése autóval

A Julianus-kilátó elhelyezkedése miatt csak gyalogosan közelíthető meg, ezért nincs is a torony mellett parkoló. Ha autóval érkezünk Nagymarosra, akkor a vasútállomás közelében érdemes leparkolni, ahonnan a kék jelzést követve juthatunk fel a Hegyes-tetőre. A lustábbak számára is van megoldás: ha autóval minél közelebb szeretnénk jutni a kilátóhoz, akkor a nagymarosi Szamaras utca felső szakaszán érdemes hagyni a járgányunkat.

A Julianus-kilátó megközelítése biciklivel

Talán meglepő, de a kilátóhoz vezető út közkedvelt a kerékpárosok körében is. Könnyen előfordulhat, hogy békés bandukolásunk közben elsuhan mellettünk egy csapat Mountain Bike-os.

Túra a Julianus-kilátóhoz

A toronyhoz több útvonalon is feljuthatunk. Lényegében mindegy, hogy Nagymarosról vagy Zebegényből indulunk, mivel a kilátó nagyjából félúton található.

Nagymarostól toronyiránt

A vasútállomástól indulva kövessük a kék jelzést a Hegyes-tető felé. Egészen biztos, hogy útközben nem fogunk unatkozni, és nemcsak a szívdobogtató emelkedők miatt. Az erdős szakaszokat ugyanis időről időre a Dunára nyíló káprázatos kilátás váltja majd fel. 

Túl a csúcson

Miután felértünk, és kiélveztük a panorámát, három lehetőségünk van:

  1. Ha már kellőképpen elfáradtunk, és visszatérnénk az autónkhoz, irány vissza Nagymarosra. Itt még érdemes sétálni egyet és persze enni valamit a Duna-parton található kiváló éttermek valamelyikében.
  2. Ha más tájakon át jutnánk le a hegyről, a sárga jelzést követve haladjunk Zebegény irányába! Ez az opció akkor lehet megfelelő, ha innen vonattal megyünk haza. 
  3. A további kihívást keresőknek lehetősége van belevágni a Remete-barlanghoz vezető nagyjából ötórás túrába. Ez pedig – a sárga barlang jelzést követve – egy körülbelül 700 méteres szintemelkedéssel járó, további 15 kilométeres utat jelent.

Tipp: Bármelyik útvonalat választjuk, érdemes egy kis kitérőt tenni a Kálváriához. A domb tetején álló, gyönyörű kis fehér kápolna mellől ugyanis fantasztikus kilátás nyílik a visegrádi Fellegvárra és a Dunára.

A kilátás
Fotó: Kiss Viktória

A Julianus-kilátó gyerekkel?

Az útvonal nem babakocsibarát hely, kisbabával még hordozókendővel is nehezen és kevésbé biztonságosan lehet haladni. A kisebb gyerekek számára szintén nehéz a túra, a meredek részeken ugyanis nincs kapaszkodó. A túra nagyobb gyerekekkel azonban már biztonsággal teljesíthető, de az utolsó szakasza igen meredek, ezért készüljünk fel rá lelkileg, hogy ott esetleg komolyabb segítséget kell nekik nyújtatnunk. 

Mivel nem könnyed sétáról van szó, és a kaptatós rész meglehetősen fárasztó, inkább egész napos programként számoljunk vele! 

Jutalom lehet a nap végén, hogy Nagymaroson a Duna-parton az éttermek és a büfék mellett játszótér is várja a gyerekkel érkezőket.

Aki kisebb gyerekekkel szeretne kirándulós programot szervezni, annak jó szívvel ajánljuk a jól kiépített hazai tanösvényeket, amelyekről bővebb információkat itt lehet olvasni:

További tippek a Julianus-kilátóhoz vezető túrához

A kilátóhoz vezető úton sajnos nincsenek források, ezért készüljünk megfelelő mennyiségű ivóvízzel! Ha nem így készültünk, akkor Nagymaroson belül még találhatunk több klasszikus, kék kutat is.

Az útvonal esős időben csúszós és sáros lehet, ezért célszerű megfelelő túrabakancsot vagy recés talpú túracipőt választani a kiránduláshoz.

A meredekebb részeken a kevésbé gyakorlott túrázók, az idősebbek és akár a gyerekek is használhatnak túrabotot. Ha pedig nincs nálunk külön e célra gyártott profi eszköz, csak kapjunk fel egy letört faágat, a célnak átmenetileg ez is tökéletesen megfelel.

A környék kutyabarát, ám kiemelten fontos, hogy az erdőben is igazodjunk a kutyasétáltatás szabályaihoz, kedvencünket mindenképpen pórázon vezessük, és ügyeljünk a távolságtartásra!

Készüljünk fel lelkileg arra, hogy a Julianus-kilátóhoz vezető csigalépcsők magasak és keskenyek, ezért a tériszonyosokat próbára tehetik. Ennek ellenére ne adják fel, nekem személy szerint már sikerült rávennem a tériszonyos páromat jó néhány magaslat megmászására, és kifejezetten jól viselte.

A legfontosabb minden túra vagy kisebb kirándulás esetében, hogy óvjuk a környezetünket, ne szemeteljünk, ne tépkedjük le az erdőben fellelhető virágokat. A teremtett világ szépségeire tökéletesen igaz a „mindent a szemnek, semmit a kéznek” elv, tartsuk magunkat ehhez!

Aktuális időjárás a Julianus-kilátónál

Ha indulás előtt szeretnénk tájékozódni arról, hogy milyen idő várható aznap a kilátó környékén, ide kattintva egyszerűen megnézhetjük webkamerán.

Bolygónk természeti értékeinek, szemet gyönyörködtető tájainak megismerése, óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

(Borítókép: Drone Eye Photography)

search icon