Túrázás babával: mire figyelj oda?

Túrázás babával: mire figyelj oda?
Túrázás babával: mire figyelj oda?

Hazugság lenne azt állítani, hogy a szülővé válás után minden megvalósítható. Az azonban biztos, hogy ha elég következetesek és lazák vagyunk, babával is lehet szuper programokat szervezni. Lehet, hogy elsőként nem egy túrázás jutna eszedbe a magashegységben, de mindjárt bebizonyítom, hogy akár ez is a repertoár része lehet.

Amikor fél évvel ezelőtt megszületett a kisfiunk, és letelt a hathetes gyermekágy, mindenre gondoltam volna, csak arra nem, hogy alig 4 hónap múlva már a bakancsot koptatom a Tátrában. Szülővé, anyává válni ugyanis baromi nehéz, és nem tagadom, rengeteg lemondással jár. Azt azonban már az Őrségben tett kiruccanásunkkor tudtuk (3 hónapos volt ekkor a kisfőnök), hogy a túrázásról nem szeretnénk lemondani.

Aztán gondoltam egy nagyot, és szállást foglaltam a Tátrában (egészen pontosan Zakopanéban) 4 napra szeptemberre. „Maximum lemondjuk” alapon. Ahogy közeledett az időpont, egyre jobban izgultam. Évek óta nem voltunk külföldön túrázni, erre nekünk egy 5 hónapos gyerekkel kell ezt a hobbit újra beizzítani: nem vagyunk normálisak!

Aztán, ahogyan az lenni szokott, minden teljesen másképp alakult, mint ahogyan vártuk. Persze nem volt zökkenőmentes az utazás, de korántsem adott annyi aggodalomra okot, mint ahogyan első körben gondoltam.

Ha hasonlóan elvetemült vagy túraőrült szülő vagy, de még nem tudod, hogyan vágj bele, a tapasztalataim segíthetnek. Adok pár tanácsot, hogy bele merj vágni a közös nagy kalandba!

Válassz megfelelően úti célt!

Mi alaposan megrágtuk, hova kellene elindulni elsőként a kisfiunkkal. Hiába szeretnék 3000–4000 méteres csúcsokat meghódítani, ha közben a babám szükségleteit is figyelembe kell vennem. A babák teljesen másképp működnek, mint mi, bár közel sem olyan törékenyek, mint gondolnánk!

Abban biztosak voltunk, hogy jó lenne olyan helyre menni, amelyet már valamennyire ismerünk. Túl messzire nem akartunk menni, valamint szempont volt az is, hogy a kiválasztott úti cél kivételesen legyen népszerű turisztikai célpont. Erre azért fontos, mert ha történik valami, egy hegyvidéki kis faluban sokkal kisebb eséllyel találunk meg minden szükségeset a probléma elhárítására.

hegy növények fenyőerdő
Magas-Tátra

Hangsúlyozom, ez volt az első külföldi utunk babával, és bár értelemszerűen ismerjük a gyerekünket, nem dönthettünk felelőtlenül. Így esett a választás Zakopanéra, hiszen jártunk már itt korábban, autóval sincs olyan messze, és meglehetősen nagy település.

Az első javaslatom tehát az, hogy úti célnak olyan országot válassz elsőként, ahol már jól kiismered magad, és minden szükségeset megtalálsz, ami a családodnak kellhet.

Utazz, amikor a baba alszik!

Legnagyobb aggodalmam az utazás volt. Autóval indultunk el az 5–6 órás útra. Abszolút nem volt opció, hogy kisfiunk ébrenlétekor utazzunk. Legjobb ötletnek az éjjeli autózás tűnt, amit egyébként nem bántunk meg.

Éjszaka indultunk, kora délelőtt érkeztünk. Útközben természetesen pihenőket kellett tartani etetés, pelenkacsere és egyéb izgalmak miatt, de alapvetően sírásszegény utunk volt.

Hazafelé este indultunk, így kisfiunk nagyjából végigaludta az utat. (A gigantikus viharról, amely a szerpentinen ért minket vaksötétben, inkább nem írok.)

Persze ez csak olyan babával működhet, aki alapvetően jól veszi az autózást. Mindenképpen érdemes alvásidőben utazni, ha szeretnénk csendes és békés autóutat.

Az egyik legfontosabb: a megfelelő hordozóeszköz

Az első pillanattól kezdve biztos voltam benne, hogy hordozós, nem pedig babakocsis anyuka leszek. Ezt szerencsére a babám is örömmel fogadta, így a 6 hetes gyermekágy letelte után szinte mindig hordoztam. Ez azért is előnyös, mert a Magas-Tátrában nem lett volna egyszerű babakocsival csúcsra törni.

emberek tó hegy
Morskie Oko alvó gyermekkel

A túrázós énünknek is kedvezett ez a hordozószerelem. Azóta már megjártuk Szlovéniát, rendszeresen eljárunk túrázni, és ez nem jöhetett volna létre, ha nem hordozzuk a kezdetektől fogva.

A hordozóeszköz kiválasztása a baba életkorától, méretétől és a hordozó személy preferenciáitól függ. Másra van szüksége egy párhetes, és másra egy 2–3 éves gyereknek. Esetünkben a csatos hordozó már megfelelő volt, hiszen kisfiunk elérte azt a kort, amikor már a formázott hordozó is jó megoldás. Csatos hordozóból is több verzió választható, a legjobb, ha olyan mellett döntesz, amely sokáig használható és sokféleképp állítható.

Van, aki a kendőre esküszik (mi is ezzel kezdtünk), de az erdőben nem a legkényelmesebb választás. Jó lehet még a mei-tai, a bondolino (a férjem például ebben hordoz), és a fent említett csatos változat is.

Mielőtt hosszabb útra indulsz, teszteld le a hordozót! Érdemes tanácsadó véleményét is kikérni, de mindenképp próbáld ki, mielőtt élesben bevetnéd az eszközöd!

Vannak spéci hordozós túrahátizsákok is, ám ezek már nagyobb, ülni tudó gyerekekre vannak szabva.

Légy rugalmas, ha babával túrázol!

Sajnos vagy nem sajnos, ez az egyik legfontosabb „szabály”. Egy babával semmi sem ugyanolyan, mintha felnőttprogramot csinálnál. A komolyabb túrák, a hosszú éttermezések, a pihenő nélküli utazások nem babakompatibilisek. Az elvárásokat otthon kell hagyni, és a babához kell igazítani a programot.

Hiába szeretem én is, ha konkrét ütemterv van, hogy minél többet túrázhassunk, az időjárás váratlan megváltozása vagy a baba hangulata mindent felülírhat.

Nem most lesz itt az ideje a nagy, izgalmas túráknak. Más esetben 20–30 kilométereket mennénk egy nap, most a távokat 10 kilométerben limitálnunk kellett. Persze könnyen eltarthat 5–6 óráig egy túrázás, babával nekiindulni a hegynek nem két perc. Valamint arra is gondolnunk kellett, hogy nem lehet egész nap a hordozóban, muszáj átmozgatni időnként: így a tervezéskor ezt is be kellett kalkulálni.

Arról nem is beszélve, hogy a szoptatás és a pelenkacsere gyakran az erdő közepén érhet.

Csomagolj okosan, de készülj fel mindenre!

Babás utazáskor ez lehet az egyik legnagyobb bökkenő: könnyen bekerülhet a fél ház a csomagtartóba. Ráadásul a túrafelszerelés sem kis helyet foglal. Számítani kell arra is, hogy eshet az eső. Nekünk például sikerült egy felhőszakadást elcsípnünk pont a hegytetőn. Az esőponcsóban nem kapott volna rendesen levegőt, de még szerencse, hogy nálunk volt a vízhatlan hordozós kabát. És hogy ő ebből mit érzett meg? Ki tudja, hiszen végigaludta az egész közjátékot.

Lényeges tehát, hogy minden eshetőségre felkészülj: hidegre, melegre, szélre, esőre, napsütésre! A hordozás összeizzadással is jár, ezért jó, ha mindenki számára van váltóruha.

túra túrafelszerelés nő növények
Elöl-hátul batyu

Fenntarthatóság babás túrázáson? Igen!

Kisfiunk gondozásában, nevelésében is igyekszünk szem előtt tartani a fenntarthatóságot. Például popsitörlő helyett kezdetektől fogva enyhe kamillatea- és olajkeveréket használunk: ezt egy kiszolgált és feldarabolt tetrapelenkára spricceljük. Remek popsitörlő és mosható! Ez a házi megoldás utazott velünk, végig ezt használtuk pelenkázáskor.

A mosható pelenka is könnyen megoldható ilyenkor, hiszen szuper, szagot bent tartó zsákokat kapni, amelyek egész nap jó szolgálatot tehetnek. Mi még kezdő mosisok vagyunk, itt nem mertük bevállalni, de legközelebb már azt használjuk.

Bízz a gyermekedben!

A férjem mondogatja ezt gyakran, és a legtöbb esetben igaza van. Hiába aggódtam, hogy viseli majd ezt az egészet, végig jókat aludt, és szuper volt a kedve. Még ha meg is csúsztunk esténként a vacsi miatt, azt is átvészelte minimális nyekergéssel.

Mi azt valljuk, hogy nem kell mindent sutba dobni a baba miatt. Meg kell keresni a legjobb megoldást, és a baba végtelen rugalmassággal idomul majd hozzá. Ugyanis a kisbabák szuper rugalmasak tudnak lenni: sőt, egy kis környezetváltozás még a fejlődésüknek is jót tesz. Minél nagyobbak, annál inkább érvényes ez: a totyogóval, kisgyerekkel pedig még izgalmasabb a túra, hiszen nemcsak felfogja, meg is szereti a természetet, felismeri a növényeket, állatokat, ami a fejlődése szempontjából rendkívül fontos.

Így hát én annyit tanácsolok, hogy ha szeretsz túrázni, mutasd meg a természetet a babádnak is, merj elindulni!

A képek a szerző tulajdonában vannak.

search icon