Babánként 1 tonna eldobható pelenka! Megéri?
Babánként 1 tonna eldobható pelenka! Megéri?

Az első csecsemők, akik eldobható pelenkát hordtak, ma már aggastyánok, de pelenkáik még el sem kezdtek lebomlani. A pelenkázás alapvető higiéniai feltétel, de biztos, hogy a legjobb választás az 1 tonna eldobható pelus?

A pelenkahulladék egyre növekszik, csak Amerikában 2018-ban 4000 tonna pelenkát dobtak ki. Ehhez még hozzátartozik az előállításuk során felhasznált energia, víz és puhafa mennyisége. Ezzel szemben a mosható pelenkák lényegesen kisebb ökológiai lábnyomot hagynak maguk után.

Számos érv támasztja alá, hogy miért praktikus és könnyű az egyszer használatos nedvszívó pelenka használata. Azonban ez a kényelem, ami a felnőttek számára napi 20–25 percet spórol meg, gyakran együtt jár a babák bőrirritációjával. Nemrégiben cikkeztünk arról, hogy Amerikában próbálkoznak előfizetős, komposztálható pelenkák gyűjtését szolgáló rendszerrel. Azonban a kezdeményezés igencsak gyerekcipőben jár.

Mi szól a mosható pelenka mellett?

Az érintett szülők többnyire három okkal támasztják alá a mosható pelenka létjogosultságát az egyszer használatossal szemben.

mosható pelenka
A 3 fő érv a textilpelenka mellett: környezettudatos, pénztárcabarát és természetes anyagú.

1. Környezettudatosság

Ha önmagában nem számít elég érvnek a fenntarthatóságra való törekvés, az adatok már meggyőzőbbek lehetnek: Egy pelenkázási időszakban egy babánál több mint 1 tonna eldobható pelenka kerül jó esetben a szemetesbe. Egyetlen egy ilyen pelenkának a lebomlásához 4–500 év szükséges. Ami az előállításukat illeti: 35 liter víz szükséges egy pelenkához. Ezzel szemben a mosható változatból 35 liter víz segítségével már szinte egy heti adagot tisztára moshatunk. Abban az esetben, ha mindig teletöltjük a mosógépet, majd a pelenkát levegőn szárítjuk, és a második gyereknél újrahasznosítjuk, 40 százalékkal kevesebb üvegházhatású gáz keletkezik, mint az egyszer használatos műanyagok esetében. Sőt, egy ausztrál kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy tovább csökkenthető az energiafogyasztás, ha a pelenkákat hideg vízben mossák.

2. Költségvetés

Egy kisgyermek 5–6000 pelenkát használ el újszülött korától a szobatisztaságig. Ez nem a legdrágább pelenkaárral számolva is 200–250 ezer forint, egy testvérrel is kalkulálva közel félmillió forint. Ez az összeg azért nem szembetűnő, mert nem egyszeri pénzkiadásról van szó, hanem a pénz apránként folyik ki a kezeink közül, onnan pedig egyenesen tovább a szeméttelepre.

Ezzel szemben a mosipelusokat egyszerre kell beszerezni. Az áruk így elrettentő lehet, de nem szabad megijedni. Érdemes utánaszámolni. Ha a végösszeget elosztjuk 2–3 évre, a helyzet már nem olyan vészes, és mivel a pelenka testvérről testvérre szállhat, ez további megtakarítást jelent.

3. Természetes alapanyagok

Egyre több az allergiás gyermek, akik a vegyszerekre és a mesterséges anyagokra érzékenyek. A mosható pelenkával ez elkerülhető, tisztán tartása természetes anyagokkal is lehetséges. Krémet sem szükséges használni, mert ha kellően ügyelünk a tisztaságra, nem pirosodik ki a babák popsija. Kevesebb pelenkakiütésre lehet számítani, valamint hűvösebb van benne, mint az eldobható változatban.

Mindent összevetve kijelenthető, hogy sokkal egészségesebb a baba bőrének. A belső rész, amely közvetlenül érintkezik a bőrrel, természetes anyagból készül, például pamutból, bambuszból és kenderből. A rétegesség miatt a külső rész sem zárja el teljesen a baba bőrét, így biztosítva a szellőzését.

Aki nem tartja megfizethetőnek, az beszerezheti használtan is

Annak, aki csak szemezget ezzel az alternatívával, számos lehetősége van behatóbb ismeretet szerezni a mosható pelenkákról. Használtnak alig mondható pelenkákból rengeteg található online. A lelkes mosipelus-közösség több tucat Facebook-csoportot és -piacteret hozott létre, ahol vehetünk és cserélhetünk is pelenkákat, de a kérdések megvitatására is a legjobb fórum, hiszen agilis és kipróbált anyukák osztják meg tapasztalataikat.

Sőt, több településen megnyitotta kapuit a Mosi klub, melynek célja megismertetni és népszerűsíteni a mosható pelenkázást a magyar anyukák körében. Emellett lehetőségük van az anyukáknak kölcsönzésre is. Olyankor érdemes ezt a megoldást választani, amikor más fajtát, márkát szeretnének tesztelni a vásárlás előtt, de azoknak is remek lehetőség, akik az átálláson gondolkoznak.

mosható pelenka
textil pelenka
Mára a textilpelenka is sokat fejlődött, nem irritálja jobban a gyerekek bőrét, mint az eldobható.

Milyen problémák vannak?

A gyakorlatlan a fő nehézséget a méret- és fazonbeli különbségek okozzák. Azonban érdemes számításba venni, hogy a baba mérete gyorsan változik, így a pelenkák is másképp igazodnak majd. Ha valamelyik változat elsőre nem passzol, azt érdemes félretenni, és pár hét múlva újra megpróbálni.

Számos fajta közül válogathatnak a kismamák. A leginkább közismert talán az AIO (all in one) és az AI2 (all in two), ezekben egy vízálló külső pelenkába van varrva a belső betét, ami az AI2-ból kivehető. Ez a változat hasonlít leginkább az eldobható pelenkára. Ezenkívül léteznek úgynevezett zsebes, csónakos és nadrágpelenkák, de lehet külön külsőt és külön belsőt is vásárolni.

Hol lehet beszerezni mosható pelenkát?

A magyarországi üzletekben nem nagyon válogathatunk a ruhapelenkák között, mindössze néhány márka uralja a piacot. Főleg a webáruházakban lehet hozzájutni további termékekhez. A bababoltokban és a drogériákban legkönnyebben elérhető márkák a Hamac és a DM saját márkája.

Azonban nem szabad szó nélkül hagyni a hazai tervezőket sem. Közös nevük WAHM – work at home mum, akik otthon dolgozó anyaként készítenek mosható pelenkákat.

Fotók: canva.com

search icon