Előfizethető a komposztba kerülő pelus
Előfizethető a komposztba kerülő pelus

Világszerte nagy problémát jelentenek az eldobható pelenkák, hiszen folyamatosan hatalmas mennyiségben kerülnek a kukákba, azonban legalább 500 év kell a lebomlásukhoz.

Csak az Egyesült Államokban, átlagosan évi 20 milliárd műanyag pelenkát használnak el. Az ezzel okozott problémában látta meg a lehetőséget a Dyper pelenkagyártó, és a TerraCycle.

Közös projektjükben egy komplex előfizetéses rendszert dolgoztak ki. A vásárlók direkt erre a célra fejlesztett dobozba gyűjthetik az elhasznált pelenkákat, melyet miután megteltek, egy okostelefonos applikációval indíthatnak további útjára.

A TerraCycle begyűjti, majd ipari komposztáló létesítményükben komposztálják az „életciklusuk végére ért” termékeket. Az így keletkezett komposztot sokféle módon lehet hasznosítani, például az autópályák melletti növénytelepítéseknél.

Remélhetőleg az újszerű kezdeményezés beváltja a hozzá fűzött reményeket, és talán világszerte elterjedt módszer lehet. Aki teheti, mégis inkább válassza a mosható pelenkákat, mert környezeti szempontból ez a legkímélőbb megoldás.

Forrás: elobolygonk.hu

search icon