Vigyázzunk egymásra az erdőben is!
Vigyázzunk egymásra az erdőben is!

A pandémia miatti bezártság enyhítésére a tavasz betörésével párhuzamosan nagyon sokan indulnak kirándulni az erdőkbe, amelyek most is várják az embereket. Nagyon fontos azonban, hogy a természetben is figyeljünk egymásra és lehetőleg kerüljük el a legforgalmasabb részeket!

Az Agrárminisztérium (AM) sajtóirodája hívja fel a kirándulók és erdőjárók figyelmét arra, hogy a járványhelyzet miatt igyekezzünk néhány fontos szabályt betartani a természetben is.

Az alábbi videóban Szentpéteri Sándor az erdőkért felelős államtitkár foglalja össze, hogy mik azok a legfontosabb szabályok és tanácsok, melyeket érdemes betartani, hogy biztonságban lehessünk. Ezek mellett továbbra is nagyon fontos az, hogy a megnövekedett forgalom ellenére is vigyázzunk minél jobban az erdőkre és azok élővilágára.

Lényeges, hogy a nagyobb városok környékén fekvő népszerű kirándulóhelyeket lehetőleg kerüljük, keressünk kevésbé frekventált kirándulóhelyeket és túrákat. Ez azért fontos, mert a korábbi évekhez képest országosan 25-30%-kal többen kirándulnak, egyes ismert helyszíneken pedig akár kétszer-háromszor annyi is lehet a kiránduló.

Ahogy arról már mi is írtunk az egyik legáltalánosabb szabály, hogy mindig vigyük haza magunkkal a kirándulás során keletkezett hulladékot. Még jobb, ha törekszünk arra, hogy ne is vigyünk olyasmit az erdőbe, amiből hulladék lehet.

Az AM felhívja rá a figyelmet, hogy a tavasszal nyíló virágok jelentős része védett, így azokat semmiképp se szedjük le, bármilyen szépek is. Legalább ilyen fontos, hogy a száraz időre tekintettel csak a kijelölt tűzrakóhelyeken gyújtsunk tüzet és mielőtt elmennénk, gondoskodjunk a tűz eloltásáról is.

Ha ezeket az egyszerű szabályokat mind betartjuk, azzal egymásra és az élővilágra is tudunk vigyázni.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon