Töretlenül népszerű a kéktúrázás a kirándulók körében
Töretlenül népszerű a kéktúrázás a kirándulók körében

2023-ban is kiemelkedő volt a kéktúrákat sikeresen befejezők száma. A Magyar Természetjáró Szövetség által működtetett három kéktúra teljesítéséért tavaly összesen 1305-en vehették át a megérdemelt kitűzőt és oklevelet.

Az Országos Kéktúrát 793-an, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát 343-an, míg az Alföldi Kéktúrát 169-en teljesítették 2023-ban. Érdekesség, hogy jelentősen megnőtt azok száma, akik mindhárom kéktúrát, azaz a teljes Országos Kékkört befejezték: a tavalyelőtti 80-hoz képest ez a szám tavaly 124-re ugrott – számol be róla a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) a honlapján.

A fenti számok azokat a teljesítéseket tükrözik éves bontásban, amelyekhez leadtak egy telebélyegzett igazolófüzetet a Magyar Természetjáró Szövetségnek, majd azt a Kéktúra Bizottság ellenőrizte, és el is fogadta az év végéig. A teljesítők között gyakorlatilag az összes korosztály képviseltette magát, a legkisebbektől a nyugdíjasokig. A legfiatalabb teljesítő 7 éves (a teljesítés alsó korhatára 6 év), a legidősebb pedig 82 éves volt a tavalyi évben.

Az MTSZ-nek egy újabb mérföldkövet is sikerült tavaly átlépnie: nyár végén üdvözölhették ugyanis az Országos Kéktúra 9000. teljesítőjét, méghozzá egy 11 éves fiatalember személyében.

Az MTSZ közleménye szerint a nemek közti arányban nincsen változás, 60:40 maradt a férfiak javára. Kéktúránként lebontva némileg változatosabb a kép: az látszik, hogy a legnépszerűbb vonalon, az Országos Kéktúrán valamivel nagyobb arányban vannak jelen a hölgyek a teljesítők között, mint a dél-dunántúli vagy az alföldi útvonalon.

Természetesen az országban ennél sokkal többen kéktúráznak nap mint nap, illetve kezdik el hivatalosan a három kéktúra valamelyikét. Ez jól látszik a hivatalos teljesítéshez elengedhetetlen igazolófüzetek eladási statisztikájából is. Az MTSZ által kiadott füzetekből 19 991-et vásároltak 2023-ban, ebből 14 771 db az Országos Kéktúrához, 2 113 db a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrához, 3 107 db pedig az Alföldi Kéktúrához tartozott.

Bolygónk természeti értékeinek, szemet gyönyörködtető tájainak megismerése, óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Forrás: MTSZ
Kiemelt kép: Canva

search icon