Ezért legyél körültekintő a téli túrázás előtt!

Ezért legyél körültekintő a téli túrázás előtt!
Ezért legyél körültekintő a téli túrázás előtt!

Amint vége a nyári (és most már az őszi) melegeknek, beindul a túraszezon. Csakhogy az erdőben nem vagyunk egyedül, és itt most nem az ott élő állatokra gondolok. Van egy igen veszélyes része a pontatlan túratervezésnek.

Amikor nekivágunk az Európában is egyedülálló alapossággal kiépített magyar turista-úthálózatnak, nem árt, ha tudjuk, hogy nem csak sporttársakkal kereszteződhet az utunk. Télen ugyanis megnő a vadászati nyomás a magyar erdőkben, ezért sokkal körültekintőbben kell eljárnunk, mielőtt nekivágunk.

A nagyvad terelő- és hajtóvadászatai nem ritkán olyan helyen folynak, amelyet keresztbe-kasul szelnek az ösvények. Ezért a vadászatra jogosult – arról, hogy mely útszakaszokat mikor érdemes elkerülnünk – ott tájékoztatja a nagyérdeműt, ahol csak tudja: a közösségi média felületein, az önkormányzatok honlapjain vagy egy-egy kiszegezett nyomtatványon.

Ezenfelül „őröket” is állítanak a hajtás köré, hogy véletlenül se kerüljön a területre gyalogjáró. De sajnos az emberi butaságnak még ők sem tudnak gátat szabni. Sokan letérnek az útról, és olyan helyre keveredhetnek, ahol – ha nem is látják – óriási veszélynek vannak kitéve, mert „beletáncoltak” a lőirányba.

Mindig legyünk erre figyelemmel, amikor megtervezzük a hétvégi bakancskoptatást!

search icon