SUP, más néven paddleboard – ismerd meg velünk az egyik legfelkapottabb vízisportot!
SUP, más néven paddleboard – ismerd meg velünk az egyik legfelkapottabb vízisportot!

Egyre többen állnak ezeken a fura, elsőre szörfdeszkáknak tűnő eszközökön, ez pedig nem véletlen! A SUP-ozás remek dolog, egy minden korosztály által élvezhető vízisport. A SUP neve egy rövidítés, az angol standup paddleboarding kifejezésből származik, melynek jelentése kb. állva deszkán evezés. Ennél egy fokkal magyarosabb lehet, ha állószörfnek nevezzük, de az sem katasztrófa, ha maradunk a SUP-nál! A cikkünkben körüljárjuk e remek eszköz és sport történetét, kiderül, hol a legjobb állószörfözni itthon, és abban is segítünk, hogy mi alapján érdemes kiválasztani a használni kívánt SUP-ot!

A SUP származási helye körül nincsenek nagy viták, bár érdekes kérdés, hogy miként lehetne egyetlen helyszínhez kötni egy ennyire általános eszközt. Mindenesetre a legelterjedtebb verzió szerint Hawaiiról származik: Cook kapitány az 1780-as években leírt olyan halászokat, akik nagyméretű fadeszkákon, evezve közlekedtek a vízen. A modern SUP-ozás az 1940-es években indult Waikiki strandjain, ahol a helyi oktatók szörfözni tanították a turistákat. Az igazi népszerűség azonban csak az 1990-es évektől indult, a sikertörténet viszont azóta is töretlen.

SUP-ot használó férfi

Ez pedig nem véletlen! A SUP-ozás típusait tekintve igen sokszínű, hiszen egy univerzális eszközről beszélünk. A sportolás mellett közlekedésre, vagy jobb híján csónak helyett is megteszi!

 • SUP szörfözés: Hagyományos szörfözés egy változata, ahol a résztvevők állva eveznek a hullámokhoz.
 • SUP túrázás: A síkvízi evezés remek eszköze lehet a deszka, melyen akár hosszú távokat is könnyedén megtehetünk.
 • SUP jóga: Igen, az eszközön akár jógázni is lehet, melyet a széles, stabil deszka tesz lehetővé. Persze az sem árt, ha nyugodt vízen vagyunk.
 • SUP horgászat: A horgászat új, költséghatékony módszere, amely például sekély, vagy nehezen megközelíthető vizek elérését teszi lehetővé.
 • SUP versenyzés: A deszka természetesen vetélkedésre is alkalmas, az első SUP-szörf versenyt 2004-ben rendezték meg.

Milyen SUP deszkák vannak, és mi alapján válasszunk?

Előzetesen le kell szögezni, hogy vásárlás helyett sokkal környezettudatosabb választás a SUP-bérlés, melyre számos lehetőség adódik. Ez már csak azért sem utolsó ötlet, mert ezek az eszközök jellemzően magasabb árkategóriát képviselnek, így amíg csak ismerkedünk vele, semmiképp nem érdemes a saját SUP vásárlása. Persze a bérelt deszka esetében is fontos, hogy olyat válasszunk, amit aztán megelégedéssel használhatunk. Nézzük milyen szempontokat kell figyelembe vennünk a választáshoz!

Hol fogod használni a SUP-ot?

A kérdés arra is vonatkozhatna, hogy mire fogod használni, hiszen a felhasználási körök és a helyek sokszor átfedésben vannak. Kezdőként talán a legjobb választás állóvizekben, vagy lassú folyású helyeken használni a SUP-ot, míg megszerezzük a kellő gyakorlatot. Ehhez a legjobb választást az „All Around SUP-ok” jelentik: ezek a legszélesebb, legstabilabb deszkák, a kezdők számára ideálisak.

Ha túrázni indulnánk, akkor már számolnunk kell azzal, hogy nem csak teljesen nyugodt körülmények között használjuk majd a SUP-ot, illetve alapvetően hosszabb időt töltünk majd a deszkán. Így elengedhetetlen, hogy stabil, de kényelmes eszközt válasszunk, melyet leginkább a némi tapasztalattal rendelkezők számára már ideálisnak mondható túra modellek testesítenek meg.

Aki már régóta SUP-ozik, vagy éppenséggel épp ezzel a céllal kezdi el, az szörf modellek között találhatja meg számításait. Ezek a deszkák ugyan szélesebbek mint a klasszikus szörfök, de nagyon jól manőverezhetők, éles fordulatokat lehet velük csinálni. Ha megfelelő tapasztalatokkal rendelkezünk, és a jó hullámot is megtaláljuk, igazi hullámlovas válhat belőlünk a szörf SUP-on.

SUP felirat a strandon

Végül érdemes foglalkozni egy szintén kezdők és haladók számára ideális megoldással, ami ráadásul helytakarékos is. Ez a felfújható SUP, mely könnyen hordozható, bármikor bevethető, ráadásul költséghatékony megoldás. Ezzel együtt továbbra is érdemes megfontolni, hogy első körben inkább béreljünk!

Tapasztalt SUP-os vagy?

Ahogy fent is láthattad, a SUP választást erősen befolyásolja az is, hogy milyen gyakorlattal rendelkezel. Kezdőként nem érdemes szörf vagy verseny deszkát választani, hiszen ilyenkor a nyugodt vizek felfedezése és a gyakorlás a cél. Így ha most leszel először deszkán, akkor egy szélesebb, stabilabb változat lesz számodra a legmegfelelőbb. Jó választás jelenthetnek a felfújható és az All Around modellek.

Ha viszont már nem először állsz a deszkán, vagy konkrét elképzelésed is van, hogy mit szeretnél csinálni, akkor a specializáltabb variánsok között találhatsz megfelelőt. Ezek sebessége, vagy épp manőverezhetősége jelentősen eltér a kezdőknek szánt modellekétől. Tapasztalt SUP-osként tehát bátran válassz túra, verseny vagy szörf SUP-ot – persze csak akkor, ha ezeket szeretnéd is csinálni a deszkáddal.

A SUP-on jógázni is lehet

Mekkora deszkára lesz szükséged?

Ez a legegyszerűbben eldönthető kérdés! Ha nagy vagy, nagy deszka kell, ha kicsi vagy kicsi – mondhatnánk, persze ennél azért egyel összetettebb a kérdés. Az elengedhetetlen, hogy a saját súlyod arányban legyen a SUP térfogatával, ellenkező esetben a deszka jobban lesüllyed, amitől lassabban gyorsulsz majd, és a manőverezhetőség is romlik. A saját súlyod mellett figyelembe kell venned a felszerelésed súlyát is, mely például egy túra esetén akár jelentős többletet is jelenthet. Ennek megfelelően a legfontosabb, hogy mindig inkább nagyobb deszkát válasszunk – a nagyobb méretnek hátránya nincs.

Milyen szkeg legyen a deszkánkon?

Először is fontos tisztázni, hogy mi is az a szkeg. A szakkifejezés a deszka alján található uszonyt takarja, melynek feladata a stabilitás növelése azáltal, hogy csökkenti az oldalirányú billenéséket. Szkegből lehet egy, vagy több, van fix és van leszerelhető változat is, ám ez talán az a terület, ahol vagy a szakember tapasztalatát érdemes kikérni, vagy a saját tapasztalataink alapján választani. Mindenesetre az elmondható, hogy az egyik leggyakoribb típus a 2+1 szkeg, amikor egy nagyobb (20–25 cm-es) szkeg van középen, melyet két kisebb oldalsó uszony szegélyez.

SUP és a biztonság

A SUP-ozás remek móka, de csak akkor, ha tökéletes biztonságban vagyunk a deszkán! Ehhez oda kell figyelni néhány dologra, és azt sem szabad elfelejteni, hogy a deszka nem az egyetlen felszerelés, ami a biztonságos használathoz szükséges!

Talán a legfontosabb, hogy mindig, minden körülmények között viseljünk mentőmellényt! Számtalan oka lehet annak, hogy valaki a vízbe esik, egy váratlan rosszullét is könnyen tragédiához vezethet, ha ez a vízben történik. Hasonlóan lényeges a bokapánt, hiszen ha a tó közepén a vízbe esünk, és a lendület vagy a szél elviszi a deszkát, akkor könnyen bajba kerülhetünk. Ha viszont hozzánk van erősítve a deszka, nem történhet nagyobb baj! Nem árt, ha a mobilunk, egy vízálló tokban, velünk van a vízen is, hiszen így könnyen tudunk segítséget kérni, ha szükséges!

SUP a tengeren

A másik fontos szempont nem a felszereléshez, hanem az időjáráshoz kapcsolódik. Ha nagy tavaink egyikén vagy, mindig figyeld a viharjelzést, és a szelet! Gyenge szélben, vagy elsőfokú viharjelzés esetén a parthoz közel evezz, ahonnan akár úszva is ki tudsz jönni! Ha olyan területen vagy, ahol nincs viharjelzés, nézd meg előre az időjárást, és ha úgy látod, hogy időközben változik a helyzet, inkább menj biztonságos területre! Végül pedig azt sem szabad elfelejteni, hogy a tó közepén nincs árnyék: gondoskodj bőröd védelméről, és viselj fejfedőt!

Ha kezdő vagy, mindenképp érdemes elolvasni a Vízimentők által összegyűjtött tippeket, hogy biztosan csak szép emlékek kötődjenek a SUP-ozáshoz!

Pár kiváló helyszín SUP-ozáshoz

A SUP hatalmas előnye, hogy lényegében csak egy kis vízre van szükségünk, és máris indulhat a móka! Mivel hazánkban igen sok alkalmas hely van ehhez a sporthoz, ezért nem teszünk kísérletet arra, hogy ezeket mind bemutassuk, vagy összegyűjtsük, helyette megnézzük, hogy milyen szabályozás alá esik a SUP.

A jogszabály szerint „szabad vizeken fürdeni bárhol lehet, ahol ez nem esik a 46/2001. (XII. 27.) BM rendelet 2.§-ban foglalt tiltás alá”. Esetünkben a fürdés és a SUP-ozás azonos kategóriát jelent, így a szabályozás tilalmi rendelkezései meghatározók. Ennek megfelelően, tilos fürdeni:

 • hajóútban;
 • hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében;
 • vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében;
 • kikötők, úszóműves kikötőhelyek, úszóműállások, hajóhidak, veszteglőhelyek, vízisportpályák, vízi repülőterek és hajókiemelő berendezések területén és 100 méteres körzetében;
 • egészségre ártalmas vizekben;
 • a kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben;
 • vízi jármű kísérete nélkül a Balaton Somogy megyéhez tartozó területén, a parttól 1000 méternél, Veszprém és Zala megyéhez tartozó területén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra, valamint a Tisza-tó területén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra;
 • éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve ha a vízfelület megvilágított, és legfeljebb a mély víz határáig;
 • ahol azt tiltó tábla jelzi.

Itt érdemes keresni SUP-helyszínt!

Számos gyűjtőoldal foglalkozik azzal, hogy a SUP-ozásra alkalmas tavakat, strandokat, helyszíneket összegyűjti. Ezeken az site-okon gyakran találunk értékeléseket is a helyszínekről, így ha tanácstalanok vagyunk, ezeket érdemes böngészni!

A cikkben használt fotók forrása: canva.com

search icon