Irány a víz! – Avagy: egy csónakban evezünk
Irány a víz! – Avagy: egy csónakban evezünk

A hazánkban méltán népszerű vízi sportoknak sokan hódolnak. A jó idő közeledtével pedig egyre több időt töltünk a természetben, így vízre szállásunk fókuszában ezúttal az evezős sportok állnak.

Lapátra fel!

Kétség nem férhet hozzá, hogy a kajak és a kenu a magyarországi vízi sikersportágak nagy klasszikusainak számítanak. Az élsporton kívül azonban szabadidős tevékenységként is bárki hajóba szállhat egy kellemes túra erejéig. Mindkét sportág kiválóan fejleszti az állóképességet, és a test szinte valamennyi izmát megmozgatja anélkül, hogy az ízületeket megterhelné.

két csónakban, négy ember kajakozik
A kajakozás remek családi kikapcsolódás lehet már tavasszal is.

A kajak és a kenu között nemcsak a kialakításukban, hanem az evezés módjában is több különbség rejlik. Míg a kajakhoz egy kétevezős lapát tartozik, és a lapáttal felváltva kell evezni mindkét oldalon, addig a kenuhoz egyevezős lapát jár, és csak az egyik oldalon evezünk. Kajakozáskor több személy részvétele esetén fontos, hogy a leghátul ülő ember, azaz a kormányos szinkront tartson a többi emberrel. Ő igazodik a többiekhez, és ő irányítja a hajót.

Ezzel szemben a kenuban több személy esetén minden második ember ellentétes oldalon evez. A hajó hátsó részében ülő kormányos az evezőjét a vízbe merítve kormányoz. További eltérés, hogy a kajakban lényegesen könnyebb evezni, mint a kenuban. Jóval könnyebben fordul, és keskenyebb formája miatt gyorsabban is siklik a vízen. A kormánylapáttal felszerelt modellek könnyedén tartják az irányt szeles időben vagy sodró, örvényes vizeken is.

két csónakban, öt ember evez
A kenuzás az idősebbek körében is népszerű.

Hazánk természeti kincsei a folyóvizek, így a szóban forgó két sportág egyénileg, párban vagy akár családdal is remek aktív kikapcsolódási lehetőség a napsütötte hétvégéken. Egy egész napos kajak- vagy kenutúra során a természet megannyi szépségét felfedezhetjük, mentálisan és lelkileg is feltöltődhetünk.

Állj fel és evezz!

Egyes források szerint a SUP ősi változata a polinéz halászoktól ered, akik egy szörfdeszkaszerű alkalmatosságon állva eveztek. Később ez a trend átterjedt Hawaii-ra és a világ számos más részére. A SUP (Stand-Up Paddle Board) nagy népszerűségnek örvend hazánkban is. Ez az a sport, amelyet bárki korra és nemre való tekintet nélkül kipróbálhat, hiszen nem kell hozzá sportolói múlt vagy átlagon felüli erőnlét.

A SUP vízi túrázáshoz, kardio edzéshez, sőt akár horgászathoz is kitűnő. Az ember csendben, a „vízen járva” gyönyörködhet a természetben, figyelheti az élővilágot anélkül, hogy megzavarná, vagy kárt tenne benne.

egy férfi áll a SUP-on
A SUP-ozás egyénileg is űzhető sporttevékenység.

A SUP-ozáshoz mindössze egy nagy méretű speciális szörfdeszkára, a hozzá tartozó evezőre, és némi egyensúlyérzékre van szükség. Az egyetlen küzdelmet talán csak a deszkára való felállás jelentheti, azonban némi gyakorlással ez is könnyedén elsajátítható. Az evezés pedig már a „klasszikus” módon történik. Aki hosszabb túrára indul, akár térdelve vagy ülve is hajthatja a deszkáját.

Külön jó hír, hogy Magyarországon a SUP-ozás szinte bármilyen vízfelületen űzhető. A Balaton, a Velencei-tó, a bányatavak és folyóink is számtalan lehetőséget kínálnak kisebb-nagyobb SUP-túrákra. Ez a kiváló szabadidős sporttevékenység az egész család számára remek kikapcsolódást nyújthat a tavaszi és a nyári szezonban.

Adrenalinbomba a vízzuhatagban

A rafting valójában nagyon rövid múltra tekinthet vissza. A felfújható, nagyon strapabíró gumicsónakokat eredetileg az amerikai hadsereg számára fejlesztették ki különleges bevetések végrehajtására. A sportág fejlődésének legnagyobb mérföldkövét az jelentette, mikor ezek a termékek lekerültek a tiltólistákról.

A rafting, más néven vadvízi evezés során a résztvevők 4–12 személyes felfújható, nagyon erős gumicsónakban ülve zuhatagos folyón eveznek. Ennek a különleges túrának a sajátossága, hogy jól összehangolt munkát kíván a csónakban ülőktől, ezért különösen alkalmas csapatépítő programnak is.

raftingozó emberek
A rafting egyszerre sport, aktív kikapcsolódás és közös szórakozás.

Bár a rafting itthon megfelelő vízi adottságok hiányában nem űzhető, a környező országokban, például Ausztriában, Szlovákiában vagy Szlovéniában gyönyörű helyszínek várják az adrenalin szerelmeseit. Ha egyik nyári hétvégénket a szomszédos országok valamelyikében töltjük, és a víz mellett az extrém helyezeteket is szeretjük, ez a sport garantáltan maradandó élményt nyújt majd.

A rendszeres testmozgás fontossága a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is a kiemelt témák közé tartozott. Számos előadás és kerekasztal-beszélgetés foglalkozott az egészséges életmóddal.

Fotó: Pixabay, Stock photo

search icon