A víz érték! Hogyan tehetünk érte?

A víz érték! Hogyan tehetünk érte?
A víz érték! Hogyan tehetünk érte?

A víz a földi élet egyik meghatározója. Víz nélkül nincs élet. Az ember számára nélkülözhetetlen biológiai, higiéniai, egészségügyi, közlekedési és termelési szempontból is.

Drágább az aranynál

Az ENSZ szakértői szerint évszázadunk végére az ivóvíz drágább lehet az aranynál. Ez az előrejelzés több mint figyelemreméltó, hiszen valós tényeket tükröz. A Föld felszínének kétharmada víz, de az élet fenntartásához nélkülözhetetlen édesvíz sok helyen már ma is kevés az ott élők számára. A népesség folyamatos növekedésével pedig a meglévő vízkészleten egyre több ember osztozik.

A kék bolygó

Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöki tisztségét betöltő volt köztársasági elnök a vízválsággal kapcsolatban a következőket hangsúlyozta:

Alkalmazkodni kell. Ehhez globális, regionális, valamint lokális mérésekre és adatokra van szükség a csapadékmennyiség változásától kezdve a felszíni vizek állapotán keresztül a hálózati veszteségekig, hogy látható legyen, mekkora a baj, mit kell tenni, és ehhez mekkora erőforrásra van szükség.

A Földet nem véletlenül hívják kék bolygónak, hiszen felszínének közel 70 százalékát átlagosan 1 km mélységben víz borítja. E roppant – 1,32 milliárd köbkilométernyi – vízmennyiséget kiegészítik a légkörben és a földkéreg alatt található vízkészletek. A Föld térfogatához viszonyítva ez utóbbi csupán 0,13 százalékot tesz ki, mégis óriási jelentősége van az élet és természetesen az ásványvizek keletkezése szempontjából.

A Föld vizei gyakorlatilag „sós vizek”, az összmennyiség – becslések és mérések szerint – kevesebb mint 3 százaléka a szárazföldi élethez szükséges édesvíz. Túlnyomó része a sarki jégbe fagyott, elenyésző része felszín alatti, és csupán néhány ezrelék a felszín feletti, tavakban és folyókban lévő édesvíz. E két utóbbi, a földfelszín alatt és felett található víz biztosítja az életet a Földön.

A vízkészletek megőrzése

A vízkészlettel körültekintően és takarékosan kell bánni, mert az éghajlatváltozás következtében Magyarországon is csökkenő mennyiségű és egyenetlenebb eloszlású csapadékkal kell számolnunk a jövőben. A víznek mint stratégiai jelentőségű erőforrásnak a szerepe társadalmi, környezeti és gazdasági szempontból is jelentősen felértékelődött. A vízkészletek védelme és hasznosítása a fenntartható fejlődés egyik kulcsfontosságú tényezőjévé vált.

A Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó és Élményprogram vízgazdálkodással kapcsolatos kiállítói között szerepel a Pureco Kft. A nemzetközi vállalat több teljes körű víz- és környezetgazdálkodási projektet irányít a tervezési szakasztól a megvalósításig. Főként saját fejlesztésű, részben szabadalmaztatott termékekkel és szolgáltatásokkal gondoskodik a környezet védelméről. Megoldásaik az esővízgyűjtésre, -kezelésre, -tárolásra és -visszaforgatásra, valamint az ivóvíz- és szennyvízgyűjtési, illetve -elosztási rendszerek létrehozására, tisztítására is kiterjednek.

A 2006-ban alapított Pureco tevékenységével hazánk után a szomszédos országokba, Szlovákiába, Csehországba és Romániába is rövid időn belül eljutott. Az itthoni és a külföldi ivóvíztisztító és szennyvíztisztító telepek építésének legnagyobb sikertörténete azonban egy afrikai országhoz köthető. A Pureco Ghánában három szennyvíztisztító telep létesítésére is engedélyt kapott. Ez valóban nagy siker és előrelépés, mert bár az afrikai országban esik olykor csapadék, a szennyvízkezelés és -tisztítás teljesen hiányzik. Ezen a problémán változtatott és segített a Pureco, melynek telepei az első működő szennyvíztisztítók lettek Ghánában.

Különleges elkötelezettségről tesz tanúbizonyságot az is, hogy a Pureco-Unit Konzorcium a konkrét vízipari szakmai kihívások mellett a társadalmi hatásokra és az edukációra is energiát fordít. Magyar játéktervezővel készíttettek társasjátékot a ghánai gyerekek számára, akik országuk nagyvárosai között építhetnek tiszta vizet szállító csővezeték-hálózatot, miközben játékos formában bővíthetik tudásukat a vízzel kapcsolatos higiéniai és fenntarthatósági alapelvekről.

Fenntartható vízgazdálkodás

Szintén a fenntartható vízgazdálkodást segíti elő munkájával a Waterscope Zrt. A vízmonitoringgal foglalkozó cég tevékenysége révén csökkenti a hálózati vízveszteséget és energiafelhasználást. A Waterscope szakemberei a vízmonitoring során mérik a vízhálózat nyomását, a vízhasználat mértékét és a vízhőmérsékletet. A cég szabadalma az „okostűzcsap”, melynek segítségével olyan helyeken képesek adatokat gyűjteni, ahol mások nem, az áram vagy a térerő hiánya miatt. A föld alatti szolgáltatás pedig még napjainkban is igen nagy ritkaságnak számít! Így valóban elmondható, hogy a cég kínálata a tervezéstől egészen a testreszabott szolgáltatásig terjed. A Waterscope Magyarország 38 vízműve közül 22-ben szolgáltat, továbbá számos más országban is jelen van.

search icon