Áder János: helyre kell állítani a természet ökológiai egyensúlyát
Áder János: helyre kell állítani a természet ökológiai egyensúlyát

A természet ökológiai egyensúlyát a mezőgazdaságban támogató Agrofutura Magyarország Kft.-t mutatta be Áder János korábbi köztársasági elnök Kék bolygó című podcastjának legújabb adásában.

Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke úgy fogalmazott, hogy az ember már nem együtt élni akar a természettel, hanem uralkodni rajta. Ám ez a gondolkodás a természet, a föld „kizsigereléséhez” vezet, ami nem fenntartható. „Így magunk alatt vágjuk a fát” – jegyezte meg a korábbi köztársasági elnök.

Az Agrofutura Kft. tulajdonosa és ügyvezetője elmondta: cége együttműködik azokkal, akik regeneratív mezőgazdasági technikákat alkalmaznak, nem irányító, hanem támogató pozícióban vannak a természettel, hagyják, hogy a természet működjön, a fizikai, kémiai módszerek helyett biológiai módszereket alkalmaznak. Fizikai módszer a gépi művelés, a szántás, a boronálás, kémiai módszer a vegyszerek – gyomirtó, műtrágya – használata.

Szőllősi Gábor elmondta: egyik technológiájuk a humuszkomposzt használatára épül. Két hónap alatt bármilyen biomasszából olyan talajjavítót képesek előállítani, amilyen a természetben csak évszázadok alatt jön létre. Már több tucat helyszínen alkalmazzák ezt a módszert.

Az Agrofutura másik sikeres technikája az úgynevezett komposztteára, vagyis a kizárólag természetes anyagokat, mikroorganizmusokat tartalmazó lomb- és talajtrágyára épül – ismertette a cégvezető, hangsúlyozva, hogy a jó komposzt egyik jellemzője a biológiai változatosság. A mesterséges mezőgazdasági oltóanyagokban legfeljebb tucatnyi mikrobafaj van, az Agrofutura komposztteájában 5–7 ezer. Az elmúlt 100 évben elterjedt, gépekre és vegyszerekre épülő mezőgazdasági technikák a talaj biológiai diverzitását „vágják tönkre”. Az Agrofutura módszere viszont éppen ennek megakadályozásában nyújt segítséget – magyarázta Szőllősi Gábor.

Áder János felvetésére – arra, hogy ezek a jól hangzó módszerek milyen költség–haszon aránnyal működnek, mennyibe kerülnek, és milyen mennyiségű, minőségű termést eredményeznek – a cégvezető azt válaszolta, hogy az Agrofutura módszereivel a termés 10–20 százalékkal kevesebb ugyan, ám megtakarítják a gépek és a vegyszerek költségét, valamint a termény minősége is sokkal jobb, így összességében a profit nagyobb, mint a jelenleg elterjedt művelési technikákkal.

Áder János megjegyezte: a ma kapható zöldségek, gyümölcsök többsége külsőre tetszetős ugyan, ám minőségük, beltartalmuk gyenge.

Szőllősi Gábor kiemelte, hogy a cége által alkalmazott technikákkal lényegesen jobb minőségű, ízű, színű, illatú, élvezeti értékű, valamint magasabb vitamin- és antioxidáns-tartalmú termények állíthatók elő. Hozzátette: a téli időszakban Észak-Afrikából, Latin-Amerikából érkező zöldség, és déli gyümölcs minősége nem mindig kielégítő. Az ottani élelmiszer-biztonsági előírások jóval gyengébbek, mint az EU-sok, ott „tényleg vödörrel öntik a vegyszereket” – jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy van-e a regeneratív módszerekkel előállított termékekre fizetőképes kereslet, a cégvezető azt mondta: egyelőre ez még egy kis „szubkultúra”.

A teljes beszélgetés az alábbi videón megtekinthető:

Az Agrofutura Kft. részt vesz a 2021 után idén másodszor megrendezendő Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón, ahol megtekinthető biomassza-feldolgozó központja, a klímafarm. A rendezvény szeptember 27-étől október 1-jéig zajlik Budapesten, ingyenesen látogatható.

(MTI)

search icon