Új lehetőségek a komposztálásban – Jövő idő

A komposztálás bárhol és bármilyen körülmények között nem jön létre, és olyan is létezik, hogy rossz komposzt. Persze a természet teszi a dolgát, de az ipari komposztálás nagy távlatokat nyit a hulladékkezelésben. Ipari komposztálással, kutatással és hulladékkezeléssel foglalkozó Profikomp gödöllői telepén jártunk, ahol megnéztük az ipari, és otthoni technológiákat.

2023. december 31 hulladékkezelés szempontjából sarkalatos dátum. Uniós szabályzás írja elő, hogy legkésőbb ettől a pontól lehetőséget kell biztosítani a lakossági biológiailag lebomló hulladék gyűjtésére. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy általánossá kell válnia a barna kukáknak, amibe a komposztálható hulladék kerül.

Komoly mennyiségről van szó, ugyanis a komposztálható hulladék a szemetünk akár 30%-át is képezheti. Külföldi példának Olaszországot vagy Ausztriát említhetjük, ahol már sikeres a lebomló szekció kezelése. Ehhez persze ipari komposztáló telepekre lesz szükség, de fontosak az otthoni megoldások! Egyre többen komposztálunk otthon a kertben, de manapság a városi lakosság is kezelheti ilyen formán a szemetét. A közösségi komposztoknak és beltéri, lakáskomposztálóknak hála.

Jenei Csaba a Profikomp kollégája beszél arról, hogy el lehet rontani a komposztunkat. Új hibrid dobkomposztálójuk ötvözi az ipari technikát és a háztartási felhasználást. Komposztálásnál mindig felmerül a lebomló műanyagok kérdése, melyeket kerti rendszerünkbe nem dobhatunk, de a nano-ponyvával ellátott komposztáló dob már képes akkora hőfokon üzemelni, hogy befogadja a biodegradaciós nejlonzacskókat és az élelmiszer-hulladékot is.

search icon