Műanyagból 100%-os komposzt
Műanyagból 100%-os komposzt

Tovább követjük a biológiailag lebontható műanyagok útját és működésüket, így ellátogattunk a Profikomphoz, Magyarország egyetlen cégéhez, amely biopolimerek komposztálásával is foglalkozik. Láttunk bomlásnak indult plasztikvillát, bioműanyagból készült komposztban fejlődő palántákat, és nyomon követhettük a teljes hasznosítási folyamatot. És még egy ipari megoldásokkal felvértezett otthoni, lélegző komposztálódobot is megvizsgáltunk.

Technológia és tudás

Biopolimerekkel foglalkozó cikkeink kapcsán már előtérbe került a Profikomp. Ezúttal a cég gödöllői innovációs, demonstrációs és képzési központjába látogattunk el. A cég több mint 20 éve foglalkozik biológiai hulladékkezeléssel, székhelyük a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem külső tanszéke is, amelyet dr. Aleksza László vezérigazgató vezet. Nem véletlen, hogy a K+F nagy hangsúlyt kap a vállalat életében, több pilot projektjük folyik, melyekbe folyamatosan bevonják az egyetemistákat.

komposztálható műanyag
bioműanyag 
profikomp
Jenei Csaba, a Profikomp Biopolimer Üzletágáért felelős projektmenedzsere.

Beszélgetőpartnerünk, Jenei Csaba, a Profikomp Biopolimer Üzletágáért felelős projektmenedzsere kiemelte, hogy a biológiai úton lebontható termékek tulajdonságait jól kell ismernünk, mert ha a célnak megfelelően használjuk őket, hasznos termékekként és később értékes hulladékokként tekinthetünk rájuk. Magyarországon jelen pillanatban 300 000 tonna/év komposztálókapacitás van kiépítve, többnyire központosított, nagy hulladékfeldolgozó üzemek formájában, de nem feltétlenül ez az egyetlen útja a feldolgozásnak. Bár folyamatosan merülnek fel kérdések a biológiai úton lebontható plasztikok témakörében, az emberek nyitottak a szakszerű hasznosításra. Csaba úgy véli, hogy még nem feltétlenül adottak a feltételei annak, hogy ezek a műanyagtípusok az ipari rendszerekben komposztálásra kerüljenek. Az egyes begyűjtőrendszerek még nem adnak pontos iránymutatást arról, hogy az egyes műanyagtípusok melyik gyűjtőedénybe kerüljenek a szelektív hulladékgyűjtés során.

Viszont ki kell emelni egy dátumot, 2023. december 31-ét. Ezután a gyakorlatban is biztosítani kell a lehetőséget arra, hogy mindenki elhelyezhesse a komposztálható hulladékát egy erre dedikált gyűjtőedényben, vagy biztosítani kell a hozzáférést a közösségi, ill. az otthoni komposztáláshoz. Ausztriában, Svájcban és Olaszországban remekül működik a komposztálható hulladékfrakciónak a szelektív gyűjtése és biológiai hasznosítása (pl. komposztálással vagy rothasztással), az azonban még nyitott kérdés, hogy pontosan milyen típusú hulladékokat engednek majd a gyűjtőedényekbe. A Profikomp technológiájával a lakossági zöldhulladékot, a konyhai hulladékot és az ételmaradékot, valamint a tanúsítvánnyal rendelkező, komposztálható műanyagokat egyaránt fel lehet dolgozni. Így a Profikomp azt reméli, hogy az otthoni „komposztkukánkba” majd a biológiai úton lebontható műanyagokat is elhelyezhetjük.

Bomló műanyag villa

Saját laborjuk van, amelyet a komposztalapanyagokra, a termésnövelő anyagokra és a talajokra specializáltak. Mai napig jelen vannak a piacon olyan termékek, amelyekről azt kommunikálják, hogy lebomlóak, valójában azonban nem azok. Ezért a különböző alapanyagokat megvizsgálják, mielőtt megkezdődne a komposztálásuk. Ki kell emelni az MSZ EN 13432-es szabványt. Azok a termékek, amelyek e szabványnak megfelelnek, és erről tanúsítványuk van, bizonyíthatóan és biztosan 100%-ban komposztálhatóak ipari vagy otthoni körülmények között.

„Jelen pillanatban még szükség van a laborra és a folyamatos minőségellenőrzésre, vizsgálatokra, mert sajnos még tisztulnia kell a szóban forgó termékek piacának.”

komposztálható műanyag
bioműanyag 
profikomp
Az üvegben egy komposztálódásnak indult kávéspoharat látunk.

Csaba megmutatott egy kereskedelemben kapható, komposztálható evőeszközt, amely 8 hetet töltött a komposztálóban. Még csak le sem darálták, pusztán az ipari komposztálóba került, ahol magas hőmérsékleten tartották, ezért bebarnult, valamint apró darabokra esett szét, vagyis dezintegrálódott. A bioműanyagok piacán nagy károkat okozott a nem biológiailag lebomló, pusztán mikroműanyag részekre széteső, oxo-degradálható műanyag. Ezt a műanyagos és hulladékos szakma régóta ellenzi. Nagy megelégedésre július 1-jével az ilyen típusú műanyagok forgalmazása is meg lett tiltva.

Az oxo-degradálható műanyagokkal szerzett negatív tapasztalatok miatt bizonyára sokan ezeket a villamaradékokat látva is azt hinnék, hogy a villa csupán apró mikroműanyag részecskékre esett szét, holott ez nem igaz. Az ujjaimmal szét tudtam nyomni az „evőeszköz-maradék darabkáit”, ennek következtében homokszerű, szemcsés anyagra porlott szét. Csaba elmondta, hogy az, amit eredményként látok, már csak egy magnéziumásvány, amely a természetben is megtalálható, a bioműanyagok esetében pedig a gyártás során alkalmazott töltőanyag.

komposztálható műanyag
bioműanyag 
profikomp
A villa maradékait kézzel is el lehetett morzsolni, fehéres por maradt utána.

Műanyagban növekvő palánták

Nemcsak a bioműanyagokat, hanem a belőlük készült komposztot is vizsgálják egy speciális növénylaborban, a fitotronban. Fontos tudni, hogy a komposztot is el lehet rontani. Ha nem jó minőségű, vagy nem zajlik le teljesen a folyamat, akkor árthatunk vele a növényeknek.

Az egyik kísérlet során különböző arányokban keverték hozzá a talajhoz a biopolimerből készült komposztot, és figyelték, hogyan fejlődnek a növények. Saját szememmel láttam, hogy a kontrollcsoport már sárgult, míg a komposzttal táplált növények zöldelltek. Egy haszonnövénynek azonban nemcsak a nagysága vagy a tömege, hanem – elsősorban – az íze, az illata és a beltartalma számít, főleg akkor, ha élelmiszer célú növénytermesztésről van szó.

komposztálható műanyag
bioműanyag 
profikomp
A palánták földjéhez különböző arányban adtak hozzá biopolimer komposztot.

„A kollégákkal végeztünk egy vaktesztet. Termesztettünk szabadföldben paradicsomot: az egyik nem kapott semmiféle kezelést, a második műtrágyázva lett, a harmadik pedig komposztkeveréket kapott. A vakkóstolón a kollégák 80–90%-a a komposztos paradicsomot találta a legfinomabbnak. Ez is mutatja, hogy van elég értékes tápanyag az ipari méretben előállított komposztokban is!”

Hogyan lesz a műanyagból termőföld?

A feldolgozás egyik alapja a tiszta hulladékáram. Ehhez pedig arra van szükség, hogy jól meg tudjuk különböztetni a biológiai úton lebontható, és a nem lebontható termékeket. Egyelőre még a többi műanyag terméken is vadászni kell a „háromszögjelölést”, és még nincs egységes, jól látható jelölés a bioműanyagokra sem. Ez utóbbi megoldására már létrejött egy kezdeményezés: egy nagyobb, jól értelmezhető logóval akarják ellátni őket. Csaba is úgy véli, hogy a helyes használathoz szükséges lenne az egyértelmű jelölés és a figyelemfelkeltés.

A gödöllői központjuk hátsó részén üzemel egy demonstrációs komposztálótelep. Ezen mutatják be a folyamatokat, de a mindennapokban is használják. Sőt ez a konténeres komposztáló volt kint a 2019-es Sziget Fesztiválon is. Mi egy filmforgatásról származó hulladékon, valamint egy lebontható műanyag előállítása során keletkezett gyártási hulladékon láttuk működni a rendszert.

A filmforgatás azért ideális kutatási terület, mert zárt rendszerben könnyen le tudták cserélni a stáb étkeztetése során alkalmazott étkészleteket komposztálható alternatívákra, és a hulladékot külső „szennyezés” nélkül tudták komposztálásra küldeni. Jelentős mennyiségű étel- és italcsomagolást, valamint ételmaradékot lehet így megmenteni attól, hogy szemétlerakóba vagy szemétégetőbe kerüljön.

komposztálható műanyag
bioműanyag 
profikomp
A hulladék aprítva kerül a konténerbe.
komposztálható műanyag
bioműanyag 
profikomp
A képen a Gore Cover fóliával fedett komoszthalmok láthatóak.

Elsőként ledarálják a hulladékot, majd speciális adalékokkal és struktúraanyagokkal keverik össze, így kerül az érlelőkonténerbe. Itt 8 hetet tölt el, majd 4 hét utóérés következik. A kész terméket még lerostálják, és ha esetleg vannak nem teljesen lebomlott vagy nagyobb darabok, ezek visszakerülnek a folyamat elejére. A kész komposztterméket az érés után akár a szilárd burkolaton is tárolhatják. Itt is, és az intenzív komposztálás során is speciális Gore Cover lélegző membrántakarót használnak.

„Ez a membrántechnológia ugyanaz, mint ami a túrakabátokban, -cipőkben van. Két réteg szövött poliészter között van az e-PTFE membrán, amelyen mikropórusok találhatók. Ezeken keresztül átáramolnak bizonyos anyagok. A membrán a vízpárát átengedi, de a cseppeket már nem, ugyanígy a szén-dioxid átszivárog, de a szagok bennmaradnak. Így a környezetet kevésbé terheljük, ugyanakkor a takarómembrán alatt optimálisabbak a körülmények a komposztáláshoz, éréshez.”

Télen is 70–80 °C van a komposztálóban

Az ipari komposztálás egyik kulcsa a magas hőmérséklet. A telepen ezt műszerrel mérik, a változása folyamatosan követhető az irányítástechnikai szoftvernek köszönhetően. Minimálisan 60 °C szükséges ahhoz, hogy a makacsabb bioműanyagok bomlásnak induljanak, de más előnye is van a magas hőfoknak. Ilyen magas hőmérsékleten sterilizálódás történik, gyakorlatilag az összes veszélyes kórokozó elpusztul. Ezzel a rendszerrel akár az állati hulladékokat (pl. vágóhídi maradékokat) is könnyedén, hatékonyan lehet ártalmatlanítani.

Felmerült bennem a kérdés, hogy vajon hideg időben jelentkezik-e valamilyen üzemeltetési nehézség vagy probléma, de Csaba felvilágosított, hogy ekkora volumennél és a technológiának köszönhetően semmilyen fennakadás nincs. Sőt a kemény telek ellenére az USA északi államaiban és Kanadában ugyanilyen módszerekkel üzemelnek a hatalmas komposztálótelepek.

„Ez a technológia télen is vígan elketyeg 70 °C-on, de ha belegondolsz, komposztkazánok is léteznek, ahol a keletkező hőenergiával még épületeket is fűtenek.”

Könyékig túrtunk a komposztban

Amit a laborban üvegedényekben láttunk, azt az udvaron már zsákokba rakodva. Ez a bizonyíték arra, hogy a technológia élesben is működik. Fel volt sorakoztatva szarvasmarhatrágya, szennyvíziszap és bioműanyag komposzt, de gyakorlatilag semmi különbség nem volt köztük. Tapintásra föld állaguk volt, szagukban sem volt semmi kellemetlen: gombás, ázott, erdei földre emlékeztettek. Csaba elmondta, hogy a különböző forrásból származó komposztokat akár össze is keverik, és kiváló minőségű komposztként értékesítik.

komposztálható műanyag
bioműanyag 
profikomp
A kész bioműanyag komposzt teljesen olyan, mint az erdei föld.

Ezt az aprítógépet és komposztkonténert egy traktorral kiegészítve igazából 2–3 ember napi pár óra munkával tudja működtetni. A cikk elején beszéltünk arról, hogy a most létező komposztüzemek nagyok, hosszú logisztikai lánc vezet hozzájuk. De egy ilyen rendszer könnyedén feldolgozza több kisebb település vagy akár egy kistérség komposztálható hulladékát. Csaba és a Profikomp – annak ellenére, hogy nagy létesítmények telepítésében rendelkeznek a legtöbb, több mint 90 referenciával – úgy vélik, a jövő biohulladék-kezelését lokálisan, decentralizáltan kell megoldani.

Ipari technológia a ház körül

Új termékük a lélegző komposztálódob, amelynek ipari szabadalma van. A forgatható hordóra emlékeztető dob az udvaron volt kiállítva. A már bemutatott légáteresztő membrántakaró borítja, amely benntartja a szagokat, de kiengedi a gázokat. Forgatható, és két részre van osztva, így éves szinten akár 5 tonna biohulladékot képes feldolgozni, amelybe beletartozik az ételmaradék és akár a biológiai úton lebontható csomagolóanyag is. A dob fel van szerelve hasonló érzékelővel, mint az ipari komposztálók, és applikáción keresztül lehet szemmel tartani a bent zajló folyamatokat. Nagy előnye, hogy rövid idő alatt jó minőségű komposztot állít elő, szagoktól és rágcsálóktól mentesen.

komposztálható műanyag
bioműanyag 
profikomp
A komposztálódob szagok nélkül biztosít gyors komposztálást.

Világpiaci bevezetése folyamatban van, és több változatban lehet majd rendelni. Lesz olyan, amelyhez jár aprítógép, valamint olyan is, amelyet napelem működtet. De a fő cél az, hogy egy vagy több háztartás, intézmény könnyedén és környezetbarát módon, professzionálisan kezelhesse a biohulladékát.

Fotók: Greendex, Molnár Csaba

search icon