Műanyag törvény után mi a helyzet az éttermekkel?
Műanyag törvény után mi a helyzet az éttermekkel?

Július 1. volt a „no plastic” ünnep, amiről már mi is sokat cikkeztünk, számos egyszer használatos műanyagterméket vontak ki a forgalomból, melyek többnyire a vendéglátó iparban voltak használatban. Hogy mit jelent ez a váltás az éttermeknek, milyen más alternatívák vannak számukra? Ezek a témák kerültek elő július elsején, a RAKUN Dobozközösség és a Klímainnovációs Közösség által szervezett kerekasztal beszélgetésen.

A Klímainnovációs Közösség, a RAKUN Dobozközösség és a Felelős Gasztrohős Alapítvány közös, vendéglátóhelyek körében végzett felmérésének eredményeiből – melyet Végh Alexandra, a Klímainnovációs Közösség munkatársa ismertetett – kiderült, hogy a helyek 80%-a ismeri a szabályzást, és fontos is nekik a fenntarthatóság, de az ár és a minőség is döntő szempont.

A polisztirol dobozoktól végleg búcsút inthetünk.
Fotó: bluepack.hu

Tédi Szilárd, az Élelem Étterem tulajdonosa, aki immáron hat éve használ lebomló termékeket, vendéglátós oldalról közelítette a kérdést. Elmondta, hogy kezdetben több minőségbeli probléma is volt a lebomló termékekkel, melyek mára teljesen megszűntek, mivel egyre több a gyártó, és a beszállító. De a lebomló műanyagok ára még mindig magas, egy polisztirol dobozhoz képest háromszoros az ár. Gyakorlatban egy menü lebomló csomagolása bruttó 250-270 forintba kerül.

Dr. Horváth Sarolta, környezetvédelmi szakjogász, a RAKUN Dobozközösség egyik alapítója elmondta, hogy az új törvény nem azt jelenti, hogy eltűnnek a műanyag dobozok, egyedül a polisztirol dobozok és poharak lettek betiltva. De a törvény azt is kimondja, hogy minden ami polimert tartalmaz az műanyag. Tehát a bioműanyagok is, és ezeknek a számát 2024-ig egyéb gazdasági eszközökkel tovább kell csökkenteni. Így a törvény még nem megoldás, hanem egy jó kezdet.

Végh Alexandra az is elmondta, hogy rendkívül fontos az innováció és Magyarországon még nincs gyártás, csak forgalmazás. A Klímainnovációs Közösség ezért hívta életre Startup Plastic Surgery programját, amibe magyar fenntartható témakörben dolgozó startup-okat karolnak fel.

Ne egy újabb eldobhatót!

Tédi Szilárd étterem-tulajdonos is úgy látja sokszor hamis megnyugvást ad a lebomló termék, de a valódi megoldás az, ha többször használjuk a dobozokat. A szigorú higiénés szabályozás miatt, 10 éve nincs lehetőségünk saját edénybe kérni az ételt az éttermekben, erre kínál megoldást a RAKUN. A Greendex is bemutatta előfizetésen alapuló dobozmegosztó szolgáltatásukat. Havi 500 forint ellenében a vendégek RAKUN dobozba vihetik haza az ételt, és a regisztrált éttermek bármelyikében le is adhatják. A higiénés problémáról itt nem beszélhetünk, mert az éttermek gondoskodnak a tisztításról.

A megszólalók balról jobbra: Tédi Szilárd, dr. Horváth Sarolta, Végh Alexandra. Középen pedig körülbelül 800 doboz, fele annak, amit a Dobozközösség megspórolt.
fotó: Járosi Róbert

Tédi Szilárdék mellett jelenleg további 30 étterem tagja a Dobozközösségnek. Zömében Budapesten, de már Pécsen, Miskolcok, Kecskeméten és Velencén is van egy-egy RAKUN-os vendéglátó hely.

Dr. Horváth Sarolta elmondta, hogy már tárgyalnak a nagy ételkiszállító cégekkel, mivel legtöbbször házhozszállításnál használunk műanyagdobozokat. Egyelőre logisztikai akadályokba ütköznek, de bizakodóak. Ellenben azt ki kell emelni, hogy november óta 1800 műanyag ételhordó dobozt spórolt meg a Dobozközösség.

Összegezve, a megszólalók is úgy vélik, nagy előrelépés volt a műanyag törvény, de a lebomló termékeket csak kiegészítő eszközként kell használni, a végső megoldás a eldobható dobozok elhagyása. De addig is a hulladékgyűjtő infrastruktúrának is fejlődnie kell.

Kiemelt kép: Járosi Róbert

search icon