Nagy változások jönnek a vendéglátásban a műanyagrendelettel
Nagy változások jönnek a vendéglátásban a műanyagrendelettel

Július 1-jétől lép életbe az egyszer használatos műanyagokat kivezető rendelet. A friss műanyagtilalom rengeteg vendéglátóhelyet érint, és arra ösztönzi az éttermek üzemeltetőit, hogy inkább környezetbarát, többször használatos termékeket részesítsenek előnyben.

Jelenleg több mint 150 millió tonna műanyag szennyezi a világ óceánjait, melynek 70%-át az eldobható műanyag termékek teszik ki. Ezzel a műanyaghulladék környezetre gyakorolt hatása olyan mértéket öltött, amely az egész ökoszisztémát veszélybe sodorja.

Éppen ezért az Európai Unió 2019. májusában fogadta el az egyszer használatos műanyagokat tiltó irányelvet, melynek a nemzeti jogszabályokba való bevezetését 2021-es határidővel várja a tagállamoktól, amelyet, ahogy korábban már írtunk róla, hazánkban július első napjára időzítettek.

Innentől fogva a vendéglátósok nem szerezhetnek be új készleteket például egyszer használatos evőeszközökből és tányérokból, vagy épp műanyag szívószálakból. Ez komoly változást jelent a vendéglátósok számára, de hatalmas terhet vesznek le a környezet válláról, hiszen míg egy egyszer használatos műanyag doboz lebomlási ideje több mint 500 évre tehető, egy növényi alapú, komposztálható műanyag tároló közel 100 nap alatt teljesen lebomlik.

Persze nem minden vendéglátós várta meg az új szabályozást, hiszen a komposztálható eszközök eddig is elérhetők voltak, inkább csak magasabb áruk tartotta vissza a vállalkozókat a környezetbarát megoldástól.

A mára sikeres franchise-hálózattá fejlődött Creppy PalacsintaHáz tulajdonosai például a rendeletet egy évvel megelőzve, már 2020 eleje óta át állt a 100%-ban komposztálódó csomagolóanyagok használatára.

A szelektív hulladékgyűjtés, az energiatakarékos berendezések, eszközök használata már több mint 5 éve kiemelt fontossággal bír a Creppynél. Szerettük volna azonban az ökológia lábnyomunkat még inkább csökkenteni, ezért tettük le a voksunkat a 100%-ban lebomló csomagolóanyagok használata mellett.

–mondta Oszlánczi Réka, a Creppy PalacsintaHáz és a Creppy Franchise alapító tulajdonosa.

Ha a mindennapokban is környezetbarátabb életet élni, illetve csatlakoznánk a hamarosan induló műanyagmentes júliushoz, akkor Oszlánczi Réka véleménye szerint érdemes elsőként a vásárlási szokásainkat megreformálni. Amennyiben előtérbe helyezzük a papír vagy üveg csomagolást, illetve a gazdaságosabb, nagyobb kiszerelést választjuk a termékekből, azzal máris tettünk egy lépést a környezettudatosság felé vezető úton.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon