Idén is csatlakozhatunk a Műanyagmentes Júliushoz!
Idén is csatlakozhatunk a Műanyagmentes Júliushoz!

Egy átlagos európai polgár évente 4,8 tonna hulladékot termel, melynek a jelentős része műanyagból készült csomagolóanyag, Magyarországon pedig csak műanyag csomagolásból 30,5 kg hulladék jut egy főre évente, és ennek csupán 27,5 százaléka kerül újrafeldolgozásra. A július elején induló Műanyagmentes Július nemzetközi kihívása többek között erre a problémára hívja fel a figyelmet, ha csatlakozunk, mi magunk is tehetünk azért, hogy minél kevesebb műanyag kerüljön be a mindennapi használatba.

Hazánkban 2021 júliusától betiltanak számos egyszer használatos műanyagot és 2023-tól az egyszer használatos italcsomagolások is visszaválthatóak lesznek. Emellett persze az egyéni felelősség is kiemelten fontos szerepet játszik a műanyagmentes jövő elérése érdekében, hiszen az a legjobb hulladék az, ami meg sem termelődik. Ehhez járul hozzá a kihívás is, melynek sikeréhez az alábbi tippeket érdemes megfogadni:

  • Bevásárlás előtt, ellenőrizzük, hogy elraktuk-e a vászontáskákat, kosarakat, tárolóüvegeket, így elkerülhetjük azt, hogy az üzletben kelljen kérni egyszer használatos műanyagszatyrot.
  • A zöldségeket, pékárut számára saját magunk is készíthetünk többször használatos zacskókat, de sok üzletláncban is már kaphatóak a vékony tülltasakok.
  • Terjednek a csomagolásmentes üzletek, ahova saját tárolóeszközeinkbe rakhatjuk a megvásárolni kívánt termékeket.
  • Hordjunk magunkkal kulacsot, amelyből friss csapvizet vagy szűrt vizet fogyaszthatunk!
  • Olyan termékeket részesítsük előnyben, melyeken nincs vagy nagyon kevés a felesleges csomagolóanyag.

Persze nem könnyű minden javaslatot egyik napról a másikra beépíteni az életünkbe, érdemes fokozatosan haladni, a Műanyagmentes Július azonban jó start lehet.

(Pénzcentrum és plasticfreejuly.org)

(fotó: pixabay – RikaC)

search icon