Búcsút inthetünk az egyszer használatos műanyagoknak?
Búcsút inthetünk az egyszer használatos műanyagoknak?

Július elsejével lép életbe hazánkban az egyszer használatos műanyagokról (SUP -Single Used Packaging) szóló kormányrendelet, összhangban az Európai Uniós hulladékgazdálkodási szabályozás megváltozásával, ez pedig nagy változást hozhat életünkbe.

Az intézkedés eredményeképp EU-szerte kivonják a forgalomból a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat, a magyar rendelet pedig ezen túlmenően az egyéb műanyag italtartó poharakra és műanyag zacskók használatára is kiterjed.

A rendelet értelmében a tiltólistán szereplő termékeket kizárólag fenntartható anyagokból lehet majd készíteni, de fontos megjegyezni, hogy ezek nagy részének már ma is akad megújuló alapanyagból készült változata, mint például a szívószálak esetében, melyről mi is hosszabban írtunk.

Az elmúlt időszakban felpörgő ételrendelést is komolyan érinti a változás, hiszen a rendelet kiterjed az expandált polisztirolból – közismertebb nevén hungarocellből – készült ételtároló edényekre is.

A szabályozás emellett kiterjed a települési hulladék, azokon belül is a csomagolási hulladékok újrahasznosítására is, melynek mértékét már 2025-re 50%-ra kellene emelni. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés közleménye szerint a rendelet összes céljának teljesítéséhez elengedhetetlen a szakmai egyeztetésekkel megalapozott megfelelő hazai jogszabályi háttér megteremtése mellett a jól megfogalmazott lakossági szemléletformálás, melyet már az iskolában el kell kezdeni.

Jelenleg a társadalmi és fogyasztói rendszerünk nem fenntartható. Európa évente 25 millió tonna műanyaghulladékot termel és ennek csupán 30%-a kerül újrafeldolgozásra. Ha ez nem változik, akkor 2050-re a műanyagok gyártása lehet felelős az olajfogyasztás 20%-ért, az üvegházhatású gázkibocsátás 15%-ért, és valószínűleg ekkorra már több műanyag lehet majd a tengerekben mint hal.

–mondta Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon