Lassan visszaszorulnak az egyszer használatos műanyagok
Lassan visszaszorulnak az egyszer használatos műanyagok

A műanyag zacskók mindennapi életünk részei, de komoly károkat okozhatnak, ha a természetbe kerülnek. Éppen ezért sok környezetvédelmi csoport évekig kampányolt azért, hogy ne lehessen hozzáférni ezekhez az egyszerhasználatos műanyagokhoz. Törekvéseiket végül siker koronázta, ugyanis sok helyen már teljesen betiltották az eldobható zacskókat.

Jelenleg több mint 100 országban van teljes vagy részleges tilalom az egyszer használatos műanyag zacskókra, 2010 és 2019 között megháromszorozódott az ilyen műanyagok fokozatos kivonását célzó állami intézkedések száma. A szigorú szabályoknak hála már látni lehet azokat kedvező tendenciákat, amelyeket a szabályozásnak köszönhetünk.

Európában 18 ország már vezetett be a műanyag zacskók betiltását, köztük Franciaország, Németország, Olaszország, Izland és Albánia

– írja cikkében Charlotte Elton a euronews.com-on.

A műanyag zacskók tilalma több országban nem kifejezetten szigorú, és számos országban továbbra is forgalomban maradtak. Sokak szerint további probléma, hogy a tilalmak általában csak a vékonyfalú műanyag zacskókra vonatkoznak, a vastagabb, többször használható zacskók továbbra is megvásárolhatók.

Banglades volt az első ország, amely 2002-ben bevezette a műanyag zacskók teljeskörű betiltását. Kenyában a zacskók gyártásáért akár négy év börtönbüntetés vagy 36 000 eurós bírság is kiszabható. Az ehhez hasonló szigorú tilalmak Afrikában és Ázsiában is gyakoriak.

Sok ország a műanyag zacskókon kívül más típusú egyszer használatos műanyagokat is betilt. Az Európai Unió számos tagországa már megszabadult az egyszer használatos evőeszközöktől, szívószálaktól, lufipálcikáktól és kávépálcikáktól is.

(Forrás: euronews.com/green)

search icon