Négy válasz a műanyagkrízisre
Négy válasz a műanyagkrízisre

A felelőtlen műanyaghasználat talán a vizeinkre van a legsúlyosabb hatással. Évente 14 millió tonna műanyag kerül az óceánokba, szüntelenül mérgezve az élővilágot. 

A mai világban a műanyag okozza az egyik legjelentősebb környezeti szennyezést. Bármilyen súlyos is a helyzet, talán nem visszafordíthatatlan. Ifj. Chickán Attila négy módszert említ blogjában, melyek mind segítséggel lehetnek környezetünk megóvásában. 

Az első megoldás a csodagombákban rejlik és az is elképzelhető, hogy elhozzák a várva-várt áttörést. 

A pakisztáni Quaid-i-Azam Egyetem mikrobiológusainak egy csoportja kutatása során fedezte fel, hogy az Aspergillus tubingensis nevű gombafaj képes lehet lebontani a poliuretánt (PU). Dr. Sehroon Khan vezető kutató szerint ez a gomba a tápanyaghoz jutás során olyan enzimeket választ ki, amelyek a műanyagot is lebontják. A tudósoknak óriási előrelépést jelentene, ha sikerülne olyan anyagokat felfedezni, amelyek képesek lebontani a polimereket. 

Az óceáni nagytakarítás szintén hozzájárulhat a szennyezettség felszámolásához. Kalifornia és Hawaii között helyezkedik el a Nagy csendes-óceáni szemétsziget, amely az óceánok valaha legnagyobbra nőtt műanyag-felhalmozódása. 2018-ban kezdetét vette az Ocean Cleanup névre keresztelt projekt, amely egy huszonéves holland feltaláló, Boyan Stat nevéhez fűződik. A férfi egy olyan óriási tisztítórendszert álmodott meg System 001 néven, amely felfogja a vízbe került hulladékot, mégis képes áthaladást biztosítani a tengeri élőlények számára, így az óceán élővilágát nem veszélyezteti. A tisztítórendszer legfőbb eleme egy 600 méter hosszúságú műanyag cső, amely afféle sorompóként működik a vízben 

Szintén Hollandiából származó ötlet a műanyagkrízis enyhítésére a PlasticRoad névre keresztelt projekt, amely alapötlete, hogy akár teljes kerékpárutak is készülhetnek újrahasznosított műanyagból. A világ első ilyen bicikliútját a hollandiai Zwolléban adták át 2018-ban. A végeredmény tartósabb és strapabíróbb az aszfaltnál, ráadásul nemcsak kevesebb időt vett igénybe az elkészítése, de miután kevesebb munkagépet is igényelt, az ökológiai lábnyoma is kisebb a hagyományos megoldásoknál.

A műanyagválság miatt elengedhetetlen, hogy búcsút mondjunk már bevált, ám környezetszennyező eszközöknek és kézenfekvőnek tűnő mindennapi megoldásoknak. Ilyen a csomagolóanyagok problémája is. Magyarországon tavaly nyáron lépett életbe az eldobható szívószálak, evőeszközök, és számos más egyszer használatos műanyag, így a műanyag zacskók tilalma is. Progresszív feltalálók és tervezők már régóta kísérleteznek alternatív megoldásokkal, ide tartoznak a biomasszából, általában növényi eredetű anyagokból, zsírokból, olajokból vagy élelmiszerhulladékokból készülő „bioműanyagok” is. Az Evoware nevű indozéniai startup például a helyi hínártermelőkkel együttműködve tengeri moszatokból készít csomagolóanyagot szendvicsekhez és többek között tisztítószerekhez. Az általuk használt anyag forró vízben feloldható vagy akár el is fogyasztható.

(Forrás: chikansplanet)

search icon