200 millió tonna műanyag hulladék lehet az Atlanti-óceánban

A brit Nemzeti Oceanográfiai Központ (NOC) a Nature Communications című szaklapban megjelent tanulmánya szerint az Atlanti-óceán tízszer szennyezettebb lehet műanyaggal, mint eddig feltételezték. A kutatás során csak a három leggyakoribb műanyagtípust vizsgálták. 

A kutatók szerint a tengerből eddig 200 méter mélységig vett minták arra utalnak, hogy jócskán alábecsülték az Atlanti-óceánba kerülő műanyag mennyiségét. A legfeljebb 5 milliméteres mikroműanyag és a még ennél is kisebb nanoműanyag mennyisége közvetlenül a felszín alatti rétegben körülbelül ugyanannyi, mint amennyire az elmúlt 65 évben a tengerbe került látható műanyaghulladék mennyiségét becsülték, vagyis körülbelül 17 millió tonna.

Ez pedig a teljes, átlagosan 3000 méteres tengermélységig kivetítve azt jelentheti, hogy

mintegy 200 millió tonna műanyaghulladék lebeghet az Atlanti-óceánban.

Más becslések évi 5 és 14 millió tonna közé teszik a világtengereket évente szennyező műanyaghulladék mennyiségét, melyek észrevétlenül beépülnek a táplálékláncba is. Az Arizonai Egyetem kutatásában például valamennyi vizsgált 47 emberi szervben találtak nyomokban műanyagot. 

A nagy-britanniai Plymouth-i Tengeri Laboratóriuma májusban pedig azt állapította meg, hogy az Atlanti-óceán mikroműanyag-szennyezettsége kétszerese lehet az eddigi becsléseknek.

index.hu/nature.com

search icon