Kilenc tonna műanyagot halásztak ki a Csendes-óceánból, indulhat a nagy szemétsziget felszámolása

Kilenc tonna műanyagot halásztak ki a Csendes-óceánból, indulhat a nagy szemétsziget felszámolása
Kilenc tonna műanyagot halásztak ki a Csendes-óceánból, indulhat a nagy szemétsziget felszámolása

A nagy csendes-óceáni szemétszigetet sokszor emlegetik a legnagyobb, emberek által alkotott dologként, és bár gyakorlatilag nem egy tényleges szigetről van szó, az tény, hogy a méretei egészen elképesztőek: a szakértők nagyjából 1,6 millió négyzetkilométerre teszik az Észak-Amerika és Ázsia között lebegő szemétsziget kiterjedését, ami becslések szerint 80 ezer tonna műanyagot tartalmazhat. A szemétsziget tehát nagyjából akkora, mint Spanyolország, Portugália, Franciaország és Németország együttesen.

Ez a képződmény most ha egészen kicsit is, de kisebb lett, köszönhetően a The Ocean Cleanupnak, amit a holland Boyan Slat alapított 2013-ban azzal a céllal, hogy megtisztítsa a világ óceánjait a mindent elöntő műanyagtól.

Az elmúlt nyolc évben Slat és csapata azon dolgozott, hogy megalkossanak egy olyan rendszert, amivel ez hatékonyan megoldható, és több sikertelen próbálkozás után most úgy tűnik, hogy sikerült is megoldást találniuk a problémára.

A System 002, avagy „Jenny” névre keresztelt rendszer végső tesztjén mintegy 9 tonnányi műanyagot sikerült kihalászniuk a Csendes-óceánból, amit az utolsó grammig újra fognak hasznosítani. A tervek szerint a műanyag egy részéből napszemüvegeket készítenek, az ebből befolyó összeget pedig a projektbe forgatják vissza.

A Jenny egy U-alakú eszköz, amire egy hatalmas hálót rögzítenek, és két hajó húzza egészen lassú, 2,5 km/h-s sebességgel. Erre azért van szükség, hogy a vízi élőlények időben kitérhessenek az útjából, de ha valami véletlenül mégis beleakadna a hálóba, a szervezet munkatársai azonnal kiszabadítják. A rendszer nagyjából 10-15 tonna műanyagot tud kihalászni a vízből, akár az egészen apró, milliméteres nagyságú mikroműanyagokat is. A The Ocean Cleanup szerint a háló néhány hét alatt telik meg, ezután pedig a tartalmát az egyik vontatóhajóra borítják, és kiszállítják a partra.

A szervezet által elvégzett munka a jelenlegi szennyezési adatok mellett eléggé sziszifuszinak tűnik, hiszen a becslések szerint évente mintegy 11 millió tonnányi műanyagszemét kerül a tengerekbe és óceánokba, és ez a szám évről-évre növekszik, így 2040-re már elérheti az évi 29 milliót is.

(Forrás: raketa.hu Kép: theoceancleanup.com)

search icon