Tengeri hulladékból menő napszemüveg
Tengeri hulladékból menő napszemüveg

Az Ocean Cleanup által kihalászott csendes-óceáni műanyaghulladékból készülő szemüveg teljes bevételét visszaforgatják az óceánok és folyók megtisztítására.

A fiatal holland környezetvédelmi aktivista, az Ocean Cleanup megálmodója, Boyan Slat egy környezetbarát napszemüveget dobott piacra melynek bevételéből a további hulladékmentesítést finanszírozná.

Nem csak a szemüveg, de rozsdamentes acél zsanérjai, poliészter tokja, és a szállítására használt karton is újrahasznosított. Utóbbi azért is lényeges, mert Boyan szerint nem szabad csomagolásra műanyagot használni, hiszen mindenképp hulladékká válik.

Egy csomagolás eleve nem képvisel értéket, csak addig, amíg a feladatát ellátja.

A szemüveg kialakításakor az időtálló dizájn mellett arra is figyeltek, hogy minden egyes összetevője könnyen újrahasznosítható legyen, így például nem jelent problémát, hogy akár egy csavarhúzó segítségével egyszerűen darabjaira szedjük.

A termék 200 dolláros ára ugyan nem csekély, de egyrészt jó célra megy a bevétel, másrészt Boyan azt várja, hogy emiatt az emberek majd jobban vigyáznak a szemüvegre. Ha pedig elhagynánk, a keretbe épített chip segítségével meg tudjuk találni.

Forrás: okoroom.hu

search icon