Ismered a kajarendelés Netflixét? – Podcast
Ismered a kajarendelés Netflixét? – Podcast

Aki rendelt már házhoz ételt, tudja: rengeteg csomagolóanyag, egyszer használatos műanyag dobozok özöne érkezik az étellel együtt. A Tudatos Vásárlók Egyesületének számításai szerint csak Budapesten évente több mint 13 millió műanyag eldobható ételes doboz kerül a kukába. Erre az égető fenntarthatósági kihívásra ígért választ a Rakun Dobozközösség, de hogy ez miben áll, arról Horváth Saroltával, a startup egyik alapítójával beszélgettünk.

Holnapután című rádiós podcastunkat vasárnaponként 11:00-től a Petőfi Rádión követhetitek, de a teljes beszélgetést az alábbi lejátszóra kattintva is meghallgathatjátok. Keressétek a Greendex podcastjait a Spotify-on, az Apple Podcast-on és a többi gyűjtőoldalon!

Korábban is évről évre jelentősebbé vált, ám a covid idején egyenesen berobbant az étel-házhozszállítási piac. Ez pedig azt is jelenti, hogy megsokszorozódtak az egyszer használatos csomagolások, melyek gyakran néhány tíz perc alatt életciklusuk hasznos részének végére érnek. Hiába a 2021-ben életbe lépett, az egyszer használatos csomagolóanyagokat szabályozó rendelet, ahogy vendégünk elmondja, maradtak olyan műanyagfajták, amelyek nem tartoznak ennek hatálya alá. A széles körben elterjedt komposztálható megoldások pedig valójában nem oldottak meg semmilyen problémát, ugyanis ezek az egyszerű, házi komposztálókban nem, hanem kizárólag ipari körülmények között kezelhetők.

A megoldást a tartós, többször használható dobozok jelenthetnék, ezekkel is van azonban egy kis probléma. A higiéniai előírások miatt az étteremből történő ételhordás esetében sem nagyon működhet a saját doboz, házhozszállításkor pedig értelemszerűen egyáltalán nem.

Körforgásban az acéldoboz

Erre az összetett kihívásra próbál választ adni a Rakun Dobozközösség szolgáltatása. A körforgásos gazdaság elveire épülő, előfizetéses modellben a felhasználók (közösségi tagok) nem birtokolják, csupán használják a dobozokat. Kicsit úgy kell elképzelni, mint a címben is említett streaming-szolgáltató megoldását: a havi díjért cserébe nem lesznek mieink a filmek (dobozok), viszont bármikor megnézhetjük (használhatjuk) őket. A Rakun működése ennek megfelelően rendkívül egyszerű. Ahogy korábban a Rakun egyik munkatársa a Greendexnek elmondta, „a forgó rendszerben a Rakun-dobozokat elmosva kell leadni, de nem ebben, hanem egy, a vendéglátóhely által és a szigorú higiéniai előírásokat betartva megtisztított másik Rakun-dobozban kapod meg az ételt”. Házhozszállítás esetén a futár Rakun-dobozzal érkezik, a nálunk lévő dobozt pedig visszaviszi az étterembe.

A dobozközösség az élelmiszer-biztonsági és fenntarthatósági problémakört tartós és strapabíró acéldobozok használatával oldotta meg. Horváth Sarolta szerint ezek anyagukból fakadóan jobban tartják a hőt, mint a műanyag dobozok, és bár mikróban nem melegíthetők, a sütőben és a tűzhelyen is megállják a helyüket.

Egyre több helyen válhat elérhetővé

Jelenleg több mint száz, zömében budapesti étteremben elérhető a Rakun szolgáltatása. Vendégünk azonban arról beszélt, hogy a gazdasági nehézségek a partnereik néha csökkenő számában is megmutatkoznak, ez viszont – remélhetőleg – csupán átmeneti zökkenőt jelent a terjeszkedésben. Ezt támasztja alá például az is, hogy külföldön gombamód szaporodnak a hasonló kezdeményezések. Másfelől az is a Rakun felé tereli a vendéglátóhelyeket, hogy az egyszer használatos csomagolások ára egyre borsosabb. A többség ezt egyelőre áthárítja a vendégekre, pedig a Rakun használatával akár versenyelőnyt is szerezhetnének.

Sőt, a megoldással a fogyasztók is spórolhatnak. Számításaik szerint, ha valaki heti többször is használja a rendszert, akkor még az előfizetési díjat beleszámolva is jelentős összeget takaríthat meg éves szinten, hiszen nem kell fizetni az eldobható elviteles dobozért.

Ha gyakran szoktál rendelni, érdemes megnézned, hogy kedvenc éttermeid tagjai-e a Rakun Dobozközösségnek. Ezt megteheted a szolgáltatás weboldalán, illetve a házhozszállításhoz egyébként is szükséges applikációban. Ha pedig közelebbről is szeretnéd megismerni a kezdeményezést, kézbe venni a többféle méretben elérhető dobozokat és információkat szerezni ezek környezetvédelmi előnyeiről, akkor látogass el a szeptember 27. és október 1. között a Kék Bolygó Alapítvány szervezésében megrendezésre kerülő Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expóra és Élményprogramra, mely a Hungexpón kerül megrendezésre!

search icon