Rakun dobozközösség

Elviteles ebéd hulladék és higiéniai kockázatok nélkül, dobozközösséggel

Budapesten évi körülbelül 13 millió egyszer használatos ételes doboz kerül a kukába. A Felelős Gasztrohős Alapítvány elnöke, dr. Horvátth Sarolta és Varga Judit társalapító ezért hívta életre a dobozközösséget, amiről Szabó Eszter kommunikációs vezetővel, a Greendex egyik szerzőjével beszélgettünk.

Miben más a Rakun doboza, mintha valaki a saját ételhordós edényét viszi az étterembe?

Alapvetően nem tilos hozott edényben kiadni az ételt, de hatalmas felelősséget rak az étteremre, emiatt nagyon sok helyen nem is vállalják. Egyrészt a pult mögé vitt dobozzal fennáll keresztfertőzés veszélye, másrészt a kiadott étel biztonságáért mindig az étterem felel, akkor is, ha az esetleg az általam rosszul elmosott edény miatt lesz fertőzött. A forgó rendszerben a Rakun dobozokat elmosva kell leadni, de nem ebben, hanem egy, a vendéglátóhely által és a szigorú higiéniai előírásokat betartva megtisztított másik Rakun dobozban kapod meg az ételt. Így a vendég is nagyobb biztonságban van, és az étteremnek is csak olyanért kell felelősséget vállalnia, amit ellenőrizni is tud. Mindenki nyer.

Milyen filozófia alapján működik cég?

Hiszünk a többszöri felhasználásban: nemcsak az egyszer használatos műanyag vagy papír használatát szeretnénk kiváltani, de például arra is figyelünk, hogy a dobozaink teteje külön is cserélhető legyen – így, ha például letörik a fülük, még mindig nem az egész dobozt kell eldobni és újjal pótolni.

Mennyiben egyedülálló a tevékenységetek Magyarországon, esetleg Európában?

Európában van példa hasonló vállalkozásra, itthon létezik többször használatos elviteles kávés pohár, többször használatos éttermi ételes dobozt azonban csak mi kínálunk.

Miért döntöttetek a havidíjas megoldás mellett a betétdíjas helyett?

Mindenképpen egy valóban tartós, strapabíró dobozt szerettünk volna, ezért döntöttünk az alumínium mellett. Ennek viszont az ára is magasabb, így a betétdíj is magasabb összeg lett volna. Úgy számoltunk, hogy előfizetéssel heti 3×2 doboz elhozásával éves szinten így akár 19 200 Ft-ot is megspórolhatnak a felhasználóink. A terheket egyébként próbáljuk egyenlő arányban megosztani az előfizetők és az éttermek között. A többször használható dobozzal a vendéglátóhelyek is jobban járhatnak, mintha az eldobható csomagolásért fizetnek.

Az éttermeknek szükségük van valamilyen különleges infrastruktúrára a Rakun dobozok kezeléséhez?

A doboz ugyanazon az útvonalon megy be az étterembe, mint egy éttermi tányér, tehát kell, hogy legyen fehér mosó az adott helyen, de más követelmény nincs.

Hány étteremben lehet most Rakun dobozban kérni az ételt?

Jelenleg 11 étteremmel állunk szerződésben. Eredetileg a 8. és a 9. kerület környékén kezdtünk éttermeket megkeresni, mert itt sok az irodista és az egyetemista, akik jellemzően hetente többször is visznek el ételt, de ma már budai partnereink is vannak.

Az éttermek egyébként nyitottak a dobozközösség ötletére?

Abszolút, hiszen egyrészt az alumínium dobozok nem csöpögnek, nem áznak át, nem kell őket még folpackkal körbetekerni, vagyis sokkal egyszerűbb is dolgozni velük. Másrészt az EU-s rendelet miatt 2021-től sok egyszer használatos eszközt fognak kivezetni, amire az alternatív csomagolással előre készülhetnek.

Milyen forradalmian új megoldást alkalmaztok?

Szerintem a Rakun doboz nagyszerűsége éppen az egyszerűségében rejlik: a klasszikus, jól bevált nagymama ételhordója megoldást gondoltuk újra, csak a modern, nagyvárosi környezetnek megfelelően itt nem az ételhordó fülén, címkére ragasztva szerepel a név, hanem egy applikáció és egy QR kód segítségével tudod elhozni a dobozodat.

Milyen jellegű jövőbemutató tevékenységeitek vannak még?

Jelenleg a dobozközösség pilot szakaszában vagyunk, szeretnénk, ha majd kiszállítani is lehetne Rakun dobozokban, nagyon hosszú távon pedig egy olyan mosodán is gondolkodunk, amivel a fehér mosóval nem rendelkező éttermek is a dobozközösség tagjai lehetnek.

A fenntarthatóság bármilyen módon megjelenik-e az életetekben?

A hulladékcsökkentés mellett nagy hangsúlyt helyezünk a szemléletformálásra is, hiszünk benne, hogy a változásnak ebből az irányból kell érkeznie.

Ha tetszett a Rakun dobozközösség története, szavazz, hogy a hónap közönségdíjasa lehessen!

Fotók/Rakun

search icon