LuminanCity

Áramfelhasználás okosan: jövőbemutató megoldásokat kínál a LuminanCity

Az elektromos áram környezetbarát lehetőségeket kínál a növénytermesztésben és a közlekedésben, ha okosan használjuk. A LuminanCity professzionális növényvilágítási rendszerei, valamint otthoni és közterületi felhasználásra kínált töltőberendezései ésszerűségre, mérnöki maximalizmusra és újításokra támaszkodva a legtöbbet hozzák ki minden felhasznált energiaegységből. Nagy Zsolt ügyvezető igazgatóval, a növényvilágítási üzletág vezetőjével és Gömbös Péter ügyvezetővel, az autótöltési üzletág vezetőjével beszélgettünk.

Milyen filozófia alapján működik a cég?

Hiszünk benne, hogy a zöld technológiáé a jövő, mi pedig azon dolgozunk, hogy a folyamatosan jelentkező igényekre már kész, kipróbált megoldásokkal válaszoljunk.

A növényvilágítás és az elektromos autók töltése látszólag nagyon különböző dolgok. Hogyan jött az ötlet?

Alapvetően az anyavállalatunk hozta be az autótöltés ötletét a már meglévő növényvilágítás mellé, de egyébként mérnöki szempontból nem olyan távoli dolgok ezek.

Fotó/canva.com

Mennyiben egyedülálló a tevékenységetek?

Mindkét területen vannak konkurenseink, de sok más gyártóval ellentétben mi nem egyfajta mellékesként tekintünk ezekre a megoldásokra, hanem a lehető legjobbat akarjuk kínálni ügyfeleinknek. A növénylámpáinkat például Magyarországon fejlesztjük és gyártjuk, a töltőknél pedig nem a legolcsóbb, hanem a műszaki szempontból legjobb, legkifinomultabb megoldást kerestük.

Miért jó üvegházban növényt termeszteni?

Az üvegházban kiszámítható, ellenőrzött körülmények között, helyben fogyasztásra készülnek élelmiszerek, így érhető el például, hogy decemberben is ehessünk jó minőségű hazai paradicsomot. A helyben termesztés a szállítás költségeit és annak ökológiai terhét is kiveszi a képletből, ráadásul, mivel egy zárt rendszerről van szó, a hagyományos termesztéshez képest a növényfarmok tized annyi vízből gazdálkodnak. A hátrány az áramigény, de itt jövünk mi a képbe: a gazdaságos LED-es világítással akár 40-50%-kal is csökkenhet a felhasznált villamos energia mértéke.

Alkalmaztok valamilyen forradalmi megoldást?

Számos intelligens megoldást kínálunk, többek között állítható színspektrumot és az újdonságnak számító automatikus munkafényt. A növényeknek a növekedéshez vörös fényre van leginkább szükségük. A lila fény ilyen szempontból tökéletes, hiszen vörös és kék is van benne, és olcsón is előállítható, az emberi szem számára viszont rendkívül kellemetlen. Ráadásul, mivel feketének látszanak benne a levelek, nehezen észrevehető egy-egy esetleges betegség. Az automatikus munkafény érzékeli a dolgozó jelenlétét, és fehér fényre vált, majd, ahogy a dolgozó továbbhalad, visszakapcsol a lila fény. Így kihasználjuk a lila fény olcsóságát, miközben kellemesebb munkakörnyezetet teremtünk.

Az autótöltők esetében pedig nálunk eleve beépített az a B-típusú érintésvédelem, amelyet a többi gyártó ugyan a használathoz előír, de nem mellékel, így gyakorlatilag a felhasználóra hárítja a felelősséget. A termékeink ebből kifolyólag valamivel ugyan drágábbak, de felelősen és biztonságosan használhatóak.

Fotó/LuminanCity

Milyen jellegű jövőbemutató tevékenységeitek vannak még a LuminanCity-nél?

A hazai villamoshálózat nincs felkészülve az elektromos autók megjelenésével hirtelen megnőtt áramigényre. Erre próbáltunk megoldást találni a töltőkbe épített energiamenedzsment funkcióval, ami a rendelkezésre álló villamos energiát maximálisan kihasználja, de nem terheli túl a hálózatot. Egy hagyományos töltőállomásnál, ha 30 egység energiát tud felvenni, és három töltőállomást alakítanak ki rajta, mindegyiket 10-10-re kell leszabályozniuk. A mi töltőállomásunk érzékeli, hogy hány autó áll bent, és azok éppen mennyi energiát vesznek fel, és mindig ez alapján osztja el az áramot. Ha például csak egy autó áll bent, az megkaphatja az összes 30 egységet, a második autó megérkezésekor pedig automatikusan csökkentjük az áramot.

A fenntarthatóság bármilyen más módon is megjelenik az életetekben?

Az anyavállalatunk az elsők között volt, amely megkapta az ISO 14001-es tanúsítványt, ami azt igazolja, hogy a cég a tevékenysége során a minimálisra csökkenti a környezetre gyakorolt negatív hatásokat. Leányvállalatként mi is osztjuk ezt a szemléletet, magánemberként pedig tényleg a mindennapjainkban is igyekszünk környezettudatos döntéseket hozni, még az alufólia galacsinokat is összegyűjtjük, és időnként leadjuk így, hogy ne a kommunális hulladékba kerüljön az újra felhasználható fém.

Ha tetszett a LuminanCity története, szavazz, hogy a hónap közönségdíjasa lehessen!

search icon