Milyen lesz a műanyagmentesebb élet?
Milyen lesz a műanyagmentesebb élet?

Ahogy arról többször is írtunk már, július 1-jén életbe lép a egyszerhasználatos műanyagok egy jelentős hányadát kivezető rendelet, ez pedig sok újdonságot hoz az életünkbe. Az Indexen összegyűjtötték, hogy milyen változásokra számíthatunk.

Azt már az elején fontos tisztázni, hogy a jövő hónaptól életbe lépő változások egy csapásra nem változtatnak majd meg mindent, ugyanis a kereskedők és a vendéglátósok a már meglévő készleteiket még felhasználhatják, illetve eladhatják.

Így előfordulhat, hogy még hónapok múlva is kapunk majd műanyagból készül fültisztító pálcikákat, azonban ha az üzlet kifogy ezekből újakat már nem rendelhet majd. Az alábbi, egyszerhasználatos műanyagból készült termékek tartoznak még a rendelet hatálya alá:

  • az evőeszközök, ezen belül is a műanyag villa, kés, kanál, evőpálcika;
  • a tányér;
  • a szívószál és az italkeverő pálcika;
  • a lufik és a hozzá tartozó pálcák és rögzítőeszközök (kivéve az ipari felhasználásra szánt ballonokat és a hétköznapi fogyasztók számára nem értékesített ballonokat);
  • expandált polisztirolból, lakossági nevén hungarocellből készült ételtároló edények és italtartók (az elterjedt elviteles dobozok);
  • a hungarocell ételtároló edények és italtárolók mellett ezek kupakjait és fedeleit sem lehet forgalmazni júliustól, akárcsak az egyszer használatos italtartó műanyag poharakat.

A fentieken túl a rendelet betiltja a 15 mikron feletti falvastagságú műanyag zacskókat is, melyek jellemzően a bevásárlóközpontok kasszáinál található bevásárlószatyrok. Ezek helyét a már most is kapható biológiailag lebomló műanyagokból, illetve papírból készült szatyrok vehetik át.

Ezek mellett azonban a klasszikus, nejlonzacskók maradnak, ám ezeket ma már könnyen kiválhatjuk a szinte mindenhol kapható többször használható textilzacskókkal.

Ahogy a cikk írja, egyelőre a vendéglátósok nagy része betáraz az olcsóbb, egyszer használatos műanyag termékekből, mielőtt a drágább, de környezetbarátabb csomagolásra és eszközökre váltana. Így aztán a változás sok tekintetben nem lesz gyors és látványos, ám idővel átvehetik a fenti termékek helyét a papír- és faeszközök, illetve az újrahasznosított vagy lebomló megoldások.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon