Ne pazarolj! – Interjú Magyar-Hikisch Ágival, a csomagolásmentes bolt vezetőjével

Ne pazarolj! – Interjú Magyar-Hikisch Ágival, a csomagolásmentes bolt vezetőjével
Ne pazarolj! – Interjú Magyar-Hikisch Ágival, a csomagolásmentes bolt vezetőjével

A koronavírus alatt ezerrel pörögnek a házhozszállítással foglalkozó cégek. Ez alól nem kivételek a zero waste boltok sem. Segíteni szeretnének az embereknek abban, hogy minél könnyebben tudjanak egészséges élelmiszereket vásárolni, mindezt hulladékmentes módon, könnyen elérhetően.

ne pazarolj
Magyar-Hikisch Ági 2018-ban nyitotta „ne pazarolj” boltját
Fotó: kotoszo.blog

Ági, köszönöm, hogy vállaltad az interjút. Mit kell tudnunk a „ne pazarolj”ról?

Én köszönöm. Nagyon izgalmas, mi is figyelemmel követjük a greendex.hu cikkeit. Megtisztelő, hogy benne lehetünk. (nevet)

A „ne pazarolj” egy csomagolásmentes bolt, hulladékmentes házhozszállítással kiegészülve. A kollégáink igyekeznek a környék lakóinak segítséget nyújtani a zöldítésben, a házhozszállítással pedig a vírushelyzetre szerettünk volna reagálni. Ahogyan a bolttal is, a webshoppal is ugyanaz volt a célunk: csomagolásmentes, egészséges és adalékanyagmentes, helyi és szezonális termékeket kínálni. Csak olyat, amilyet mi is nyugodtan megeszünk otthon.

Hogyan indult, ki álmodta meg a céget?

A „ne pazarolj”-t egy barátnőmmel és cserkésztársammal, Nemes Rékával, nyitottuk 2018-ban, azzal a céllal, hogy ne kelljen száz helyre mennünk, ha csomagolásmentesen, helyi terméket és egészséges élelmiszert szeretnénk vásárolni. Minél több dologra figyeltünk a gyerekeink miatt, annál több és több szempontot kellett szem előtt tartanunk. Így egy bevásárlás napokig tartott, mivel több helyre is el kellett mennünk. 

Milyen termékekkel foglalkoztok?

Szinte mindennel, csak húsáru nincs a boltban. Bio tejtermékek, pékáru, magok, lisztek (gluténmentes is), aszalványok, édességek, müzlik, kamrába való termékek (szörpök, szendvicskrémek, lekvárok), édességek (kekszek, nasik, csokik), fűszerek, teák, hüvelyesek, rizsek és gabonák. Emellett takarítószerek, higiéniai termékek, női intimhigiéniai termékek és a zero waste életmódhoz szükséges alapfelszerelések is megtalálhatók, ha valaki még csak most ismerkedik ezzel (vászonszütyők, kulacsok, szendvicstáskák, szalvéták, dobozok).

És igen, nálunk is sikertermék volt a wc papír és az élesztő – van mindkettőből raktáron. (nevet)

Mesélsz egy picit a házhozszállításról?

Egy éve indítottuk el a webshopot, a vírus berobbanása után pár héttel már fel is állt a rendszer, amit azóta folyamatosan csiszolunk. Horváth Boldizsárral, a Farm2Fork alapítójával kezdtünk bele, aki a zöldség és gyümölcsök beszerzésén kívül a házhozszállításban segített. 

Jelenleg heti kétszer szállítunk, szerda reggel 8:00-ig és vasárnap 10:00-ig várjuk a rendeléseket a webshopon. Budapestre, Solymárra és Nagykovácsiba minden termékünk rendelhető, ezen a területen működik az üvegvisszaváltós rendszer, de az egész országba szállítunk szárazárut és használati eszközöket.

ne pazarolj
Húsárú kivételével szinte minden megtalálható a „ne pazarolj” kínálatában

A legújabb és egyik legnagyobb büszkeségünk, hogy bevezettük a visszaváltható üvegek rendszerét a webshopos rendeléseknél. Az üvegekért betétdíjat számol fel a rendszer. Ha elfogyott a termék, és a következő alkalommal visszaadod a futárnak az üveget, mi jóváírjuk az árát, melyet levásárolhatsz. Az üvegeket fertőtlenítés után újratöltjük. Most dolgozunk a faládák bevezetésén is, hogy a papírzacskókat is ki tudjuk váltani. Így lesz hulladékmentes az online rendelés!

Mi volt a cél a márka elindulásával?

Kicsit ismétlés a hogyan indultunk kérdés, mert azt éreztük, hogy sokan vannak körülöttünk, akik hasonlóan tudatosabban szeretnének vásárolni, azonban nincs idejük több helyre elmenni, mindennek utánajárni. Célunk egy olyan hely létrehozása volt, ahol megvan a bizalom, hogy az a termék, amit veszel, az jó helyről érkezik, és pluszban nem termelsz vele szemetet.

ne pazarolj
A „ne pazarolj” azért különleges, mert házhoz is szállítja a fenntartható termékeket, sőt visszaváltható csomagolással dolgoznak

Amikor azt mondják, hogy „fenntarthatóság„, mit jut eszetekbe?

Az, hogy ne fenntartani akarjuk, ami van, hanem jobbá tenni. Hogy minden apró dolog számít. Mindenkinek más, ami az adott élethelyzetében belefér, vagy működőképes lépés egy élhetőbb bolygó felé vezető úton. Ezért mindenki tud tenni, ha akar.

Hogyan látjátok a jövőt? 

Pozitívan! Bár az utóbbi év nem volt könnyű, bízunk ebben az újszerű házhozszállításban.

A szlogenünk: Jó pont a természetnek. Jó pont neked. – ezt szeretnénk eljuttatni minél több emberhez. Fontos, hogy tudatosan vásároljunk, egészséges, friss és közelről érkező élelmiszereket fogyasszunk.

search icon