Csomagolásmentes boltok
Csomagolásmentes boltok

A csomagolásmentes boltok a hulladékmentes – avagy zero waste – filozófia jegyében működnek. Fő céljuk a háztartási hulladékok csökkentése mellett a környezettudatos és fenntartható vásárlási kultúra kialakítása és terjesztése.

Az ilyen üzletekben alig vannak előre becsomagolt termékek. Amelyeket mégis csomagolva árulnak, azokhoz fenntartható csomagolóanyagokat használnak. A termékek zöme „kimérős”: a vásárlók a magukkal hozott tárolókba, befőttes üvegekbe töltik a kívánt mennyiséget.

A csomagolásmentes boltok előnyei között említendő, hogy pénzünkért többnyire jobb minőséget, legalábbis környezettudatosabb termékeket kapunk, mint egy hagyományos üzletben. Jobban odafigyelnek a vegyszermentességre, előnyben részesítik a természetes alapanyagokból készült termékeket.

Hátrányuk közé sorolható, hogy a termékek a csomagolásmentes boltokban általában fajlagosan drágábbak, mint a hagyományos boltokban. Másik hátrányuk, hogy ehhez a vásárlási formához nem egyszerű hozzászokni, hiszen nagyfokú tudatosságot és tervezést igényel. Szükség van néhány kiegészítőre: tároló edényekre, befőttesüvegekre, kosarakra és vászonszatyrokra egyaránt.

További szócikkek

Kapcsolódó szócikkek

Ftalátok

Karbonlábnyom

search icon