A kontaktlencsékről mikroműanyagok jutahatnak a szemünkbe
A kontaktlencsékről mikroműanyagok jutahatnak a szemünkbe

Világszerte 140 millió ember használ kontaktlencsét, azonban az ilyen látásjavító segédeszközök a káros műanyagszennyezés forrásaivá is válhatnak. Az Amerikai Kémiai Társaság által közzétett tanulmányban a kutatók úgy becsülik, hogy a napi 10 órán át viselt lencsékről évente több mint 90 000 mikroműanyag-részecske válhat le, aminek egy nagy része a szemünkbe juthat.

A tudósok hatféle, különböző márkájú és élettartamú újrahasználható kontaktlencsét gyűjtöttek össze. A normál kopás imitálása érdekében a lencséket vízben tárolták, illetve egy napfényt utánzó lámpa alatt tartották, és 10 óránként háromszor vízzel öblítették le őket. Miután a lencsék 30 vagy 90 napnyi mennyiségnek megfelelő napfényt kaptak, a tudósok elemezték a vizet, amelyben tárolták őket. Ekkor azt találták, hogy a rövidebb élettartamú lencsék több mikroműanyagot bocsátottak ki magukból, mint a hosszabb használati időre tervezettek.

Tanulmányunk a mikroműanyagok közvetlen hatásának egy eddig fel nem fedezett útját tárja fel, mivel ez a kutatás rávilágít arra, hogy sürgősen fel kell mérni a mikroműanyagok által okozott potenciális egészségügyi kockázatokat

 – állapították meg a szerzők.

De mik is azok a mikroműanyagok, és hogyan befolyásolhatják az emberi egészséget? A mikroműanyagok, vagyis a legfeljebb 5 mm hosszúságú, apró műanyagrészecskék mindenütt ott vannak. Egy 2022-es tanulmány szerint az emberek hetente akár öt gramm mikro- és nanoplasztikdarabot is elfogyasztanak tudtukon kívül.

A jelenségnek veszélyes egészségügyi következményei is lehetnek. Az apró részecskék ugyanis megmaradnak az emberi vérben, lerakódhatnak a szervekben, de a friss kutatások szerint akár a magzatok szervezetébe is bejuthat. Újabb kutatások szerint ezek a darabkák képesek lehetnek rákkeltő folyamatot indukálni a sejtekben, ami különösen nagy egészségügyi kockázattal járhat.

A mikroműanyagok ugyanakkor csak egy részét képezik a szélesebb körű műanyagszennyezési problémának. Csak az Egyesült Királyságban évente több mint 750 millió kontaktlencsét dobnak ki, és akár 500 évig is eltarthat, amíg lebomlanak.

(Forrás: euronews.com/green)

search icon