Mit érdemes használnunk, hogy tényleg legyen hatása a műanyagtilalomnak?
Mit érdemes használnunk, hogy tényleg legyen hatása a műanyagtilalomnak?

Július elsejével végre búcsút mondhattunk az eldobható műanyag szívószálaknak, evőeszközöknek, fültisztító pálcikáknak és számos más egyszer használatos műanyagnak. Az is fontos azonban, hogy helyettesítésüknél ne egy kicsivel környezetbarátabb, de ugyanúgy egyszer használható, eldobható megoldásokat válasszunk!

Egyre több helyen jelennek meg az üzletekben a „lebomló” műanyag zacskók, a büfékben az eldobható fa evőeszközök vagy épp a papír szívószálak. A Greenpeace cikke szerint azonban a valódi megoldást nem ezek jelentik, hiszen ezek az az eldobott szemét mennyiségét nem csökkentik.

Sőt, a lebomlónak, komposztálhatónak nevezett műanyagok azt a hamis képzetet kelthetik, hogy ezek minden további nélkül elkomposztálhatók, ne adj’ isten erdőn-mezőn elszórhatók, hiszen úgyis lebomlanak. Ez azonban tévedés, ezek az anyagok legalább annyira nem bomlanak le, mint a most betiltott társaik.

Kezelésükhöz ipari komposztálásra van szükség, ahol magas hőmérsékleten vagy nyomáson lehet belőle komposztot készíteni. További probléma, hogy a lebomlókat kezelni tudó, lakossági igényt kielégíteni képes rendszerek nem léteznek hazánkban. A szelektív gyűjtőbe pedig nem szabad dobni őket, mert nem hasznosíthatók újra műanyagként.

A Greenpeace ezekhez a megoldásokhoz képest minden esetben a többször használható megoldásokat ajánlja. A zacskók helyett például vászontáskákat és szütyőket ajánlanak, a vendéglátósoknak pedig mosható evőeszközöket és tányérokat. A teljes lista elérhető a szervezet honlapján.

Zöld oldalról annak örülnénk, hogy ha az egyszer használatos műanyagokat többször használható, mosható eszközökkel cserélnék fel.

–mondta Simon Gergely a Greenpeace Magyarország regionális vegyianyag-szakértője az Indexnek.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon