Édesvízi élővilág – Mit tehetünk azért, hogy megőrizzük a vizek tisztaságát?
Édesvízi élővilág – Mit tehetünk azért, hogy megőrizzük a vizek tisztaságát?

Az édesvízi ökológiai rendszerek, a folyók, a tavak, illetve a vizes élőhelyek Földünk felszínének kevesebb mint 1 százalékát borítják, mégis az állatfajok több mint 10 százalékának adnak otthont. Jelentőségüket tovább növeli, hogy víz- és táplálékforrásként alapvető ökoszisztéma-szolgáltatásokat nyújtanak az emberiségnek. Mindezeken túl pedig fontos szabályozó szerepük van a víztisztítás, az árvízvédelem és a klímaváltozás elleni védekezés területén is.

Az édesvízi élővilág

Az édesvízi ökoszisztémák biológiai sokfélesége sokkal gyorsabban fogyatkozik, mint a szárazföldi vagy a tengeri ökológiai rendszereké. Az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának felmérése szerint az édesvízi fajok közel harmada (29 százaléka) veszélyeztetett. Ez a legmagasabb arány a három fő ökoszisztéma-típus között. A fogyatkozás legfőbb oka az édesvízi élőhelyek eltűnése és állapotuk romlása a szennyezések és a hidromorfológiai beavatkozások következtében. A hazai álló- és folyóvizek élőhelyei a szárazföldi élőhelyeknél is nagyobb veszélynek vannak kitéve, ami leginkább az elevenszülő gyík, a kaszpi haragossikló, a lápi póc, a magyar szöcskeegér és a délvidéki földikutya populációit érinti.

Küzdelem a vizekért

Ma Magyarországon számos vízvédelemmel foglalkozó cég keresi a megoldásokat. Tavaink megóvása kiemelten fontos feladatunk, édesvízi halaink életterét pedig a számukra megfelelő vízminőség biztosításával tarthatjuk fenn leginkább. A Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó és Élményprogram kiállítói között szerepel az ESH Embedded Systems Hungary Kft., a WALISE automatizált vízminőség-monitoring rendszer üzemeltetője.

Mindent lát?

A WALISE rendszer különlegessége, hogy segítségével – emberi beavatkozás nélkül – már napokkal előre láthatók a halpusztulást kiváltó oxigénhiányos folyamatok a teljes vízoszlop minden rétegében, az egész szezon minden napjának 24 órájában. A komplex víz-, talaj- és levegőmonitorozás révén új és objektív módon nyílik lehetőség a kockázati források célzott monitorozására, valamint a fenntartható fejlődést támogató döntésekre és a gyors intézkedésekre.

A WALISE segítségével megtudhatjuk, hogy mi is történik valójában a víz egyes rétegeiben, és ezt hogyan befolyásolják az egyre extrémebb környezeti hatások. A WALISE működését jól szemlélteti két korábbi eset: Egyik alkalommal a víztesten kívülről nem látszott semmi, a WALISE monitoring szolgáltatás azonban 5 nappal előre jelezte, hogy elindult egy halpusztuláshoz vezető, komoly oxigénhiányos folyamat, így be lehetett avatkozni.

Egy másik helyszínen – szokatlan módon napközben – mindössze 5 óra alatt lezuhant az oldott oxigén szintje a mélyebb rétegekben, majd este 2 óra alatt visszaállt. Az extrém kilengés és ennek időbeli lefolyása meglepetést okozott. A monitorozott adatok értékelésével következtetni lehetett a folyamatot előidéző okokra, új ismeretet szereztek a víztestről és a környezetéről. Ennek köszönhetően a következő hasonló helyzetben már felkészülten számíthattak a várható következményekre és kockázatokra.

Látogass el a Planetre!

A vízvédelemmel kapcsolatban számos további lehetőség és megoldás ismert. Ha szeretnél a témában még jobban elmélyedni és személyesen is megismerkedni vízgazdálkodással és környezetvédelemmel foglalkozó más magyar cégekkel, látogass el a régió legnagyobb fenntarthatósági rendezvényére, a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expóra és Élményprogramra, melynek szervezője a Kék Bolygó Alapítvány. Az esemény egyedülálló élményeket, tartalmát és látványvilágát tekintve is kiemelkedő kiállítást, kézzelfogható megoldásokat, szakmai programot és interaktív játékokat kínál a fiatalabb generációnak, a nagyközönségnek és az üzletnek egyaránt.

Találkozzunk 2023. szeptember 27. és október 1. között a Hungexpón!

További részletek: planetbudapest.hu

search icon