Öntsünk tiszta vizet a Dunába! – Podcast
Öntsünk tiszta vizet a Dunába! – Podcast

Az emberiség által felhasznált édesvíz 80%-a tisztítatlanul kerül vissza a természetbe. Erről ritkábban beszélünk, mint az édesvízkészletek erőteljes fogyatkozásáról. Ha a két problémát együtt vizsgáljuk, akkor a 21. század embere előtt álló egyik legnagyobb kihívással szembesülünk. Holnapután című rádióadásunk legújabb részében a jelenlegi helyzetről, a megoldási lehetőségekről és a szennyvíztisztításban a világ élvonalát jelentő magyar technológiákról beszélgetünk dr. Kovács Károllyal, a Pureco Kft. ügyvezetőjével.

Földünk felszínének kétharmadát víz borítja, ennek nagy része azonban sós. A hozzáférhető édesvizek mennyisége az összes vízmennyiségnek mindössze a 0,07%-a, melynek ráadásul az eloszlása is egészen szélsőséges. Ahhoz, hogy a vizet ivásra vagy akár mezőgazdasági öntözésre használni tudjuk, megfelelő tisztaságúnak kell lennie. Márpedig a Földön keletkező, az emberi tevékenység által (illetve annak keretében) felhasznált vizek 80%-át egyáltalán nem tisztítjuk meg. Ezek a felszíni vizekbe vagy – rosszabb esetben – a felszín alatti vizekbe kerülve szennyezik az egyre szűkösebben hozzáférhető vízkészleteket.

Ebből az is következik, hogy az egészséges, tiszta ivóvíz biztosítása egyre kevésbé lesz elválasztható a szennyvízkezeléstől. Az ENSZ Fenntartható Fejlesztési Céljai között is kiemelt helyen szerepel a vízhez és a szanitációhoz való hozzáférés biztosítása, ám – ahogy ezt vendégünk is elmondja – ez egy óriási beruházási igényű terület. Több tízezer milliárd dollárba kerülne a szennyvízkérdés globális megoldása a fejlett országokban elterjedt technológiák használatával. Erre a kihívásra kínál választ a Pureco technológiája, amelyről korábban lapunk is beszámolt (alább), illetve amelyről Áder János, volt köztársasági elnök is beszélt az év elején megrendezett New York-i ENSZ Vízkonferencián.

Kovács Károly az adásban elmondja, hogy Ghánában már több mint másfél millió ember egészséges ivóvizét és szennyvízkezelését biztosítja a magyar technológia.

Afrika legtöbb országában a ghánaihoz hasonló vagy még rosszabb a szennyvízkezelés és a tiszta ivóvízhez való hozzáférés helyzete. Ahogy vendégünk mondja, százmilliós nagyságrendű azon emberek – elsősorban nők – száma, akik naponta hosszú órákon át gyalogolnak kannákkal, hogy családjuk számára biztosítani tudják az ivóvizet.

A műsorban szó esik arról is, hogy globálisan és itthon sem kezeljük értékként a vizet, legalábbis ahhoz képest, amennyire értékes. Többek között arról is beszélünk vendégünkkel, hogy a vízzel kapcsolatos problémák egyáltalán nem korlátozódnak a fejlődő országokra: Magyarországon is vannak olyan területek, ahol már most problémát jelent a megfelelő mennyiségű és minőségű víz biztosítása.

Holnapután című műsorunk minden vasárnap 11:00-től hallgatható a Petőfi Rádión, podcast formában pedig bármikor elérhető a Greendex csatornáján.

search icon