Áder János is tagja lett a Víz- és Klímaügyi Vezető Testületnek
Áder János is tagja lett a Víz- és Klímaügyi Vezető Testületnek

Az öt kontinensről felkért, tizenöt tagú testület tagjai között jelenlegi és volt államfők, volt kormányfők, miniszterek, nemzetközi civil szervezetek és nagyvállalatok vezetői vannak jelen.

Az ENSZ vízügyi kérdéseket koordináló szervezetének, a UN-Water elnökének valamint a Meteorológiai Világszervezet főtitkárának felkérésére vállalta el a Víz- és Klímaügyi Vezetői Testület tagságát a magyar államfő-

A szervezet célja, hogy a vízgazdálkodás és a klímavédelem kérdéseiben eddig megfogalmazott globális célok végrehajtását előmozdítsák, és mint azt a köztársasági elnöki hivatal közleményéből kiderül, ezek egymással szorosan összefüggő területek, melyek kezelése hatékonyabb, ha egymást erősítő megoldásokat találunk.

A szerdai virtuális indító tanácskozáson Áder János megerősítette, hogy a klíma- és vízügyi problémák társadalmi és gazdasági hatásait azok összefüggéseiben lehet a leghatékonyabban kezelni. Felajánlotta, hogy mind hazai, mind nemzetközi fórumokon szívesen képviseli a testület által kialakítandó, a válságok megelőzését szolgáló praktikus megoldásokat, melyekhez Magyarország jó példákkal járulhat hozzá.

A tanácskozáson kiemelt figyelmet kapott, hogy jelentős mértékben szolgálják a vízgazdálkodás javítását azok a befektetések, amelyek a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást is segítik. Ezeken keresztül javítható ugyanis a közegészség állapota, a társadalmak ellenálló képessége a járványokkal szemben, az élelmiszerellátás biztonsága és a gazdaságok stabilitása.

Többször részletesen írtunk már a november végén megrendezésre kerülő Planet Budapest nevű fenntarthatósági expo és világkonferencia várható programjáról, melynek jelen állás szerint része lesz a Víz- és Klímaügyi Vezetői Testület munkatalálkozója is.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI) Borítókép: MTI/Bruzák Noémi

search icon