Ghánai delegációt fogadott a Pureco
Ghánai delegációt fogadott a Pureco

A Pureco Kft. ghánai projektjeik margójára indított CSR, szemléletformáló programot (Pureco Educational Partnership Program), melynek keretében ghánai delegációt fogadtak Budapesten.

A jövő generációit is hozzásegíthetjük a víztudatosabb életmód eléréséhez, ezzel egy egészségesebb élethez. Az érzékenyítő konkrét eszköz a program keretében egy társasjáték, mely elsősorban a gyerekeknek (10-14 év) és tanáraiknak kínál elméleti és gyakorlati környezetvédelmi ismereteket

– olvasható a Pureco közleményében.

A PEPP program keretében vendégül látták a 13 éves Maame-t (Ohenewaa Gyimah Maame Akua), akit a ghánai környezetvédelmi és vízügyi miniszter egy évre Gyermek Közegészségügyi Diplomatának nevezett ki. A kislány édesanyjával és tanárával, valamint a PEPP megvalósításban közreműködő partnerrel, a Zoomlion Alapítvány képviselőjével egy hetet töltött 2023. június 4-12-e között Budapesten, ahol megismerkedett a hazai fenntarthatósági eredményekkel.

A delegációt a Külgazdasági és Külügyminisztérium Vízdiplomáciai Főosztálya fogadta, ahol a kölcsönös bemutatkozáson túl a ghánai szemléletformáló programok is bemutatásra kerültek, különös tekintettel a társasjátékra és az azon alapuló PEPP eredményeire.

Maame ellátogatott a budaörsi Creascola Nyolcosztályos Gimnáziumba, ahol előadásában bemutatta a ghánai környezetvédelmi kihívásokat és a magyar gyerekek prezentációját követően kialakult párbeszéd során az előadásban nem érintett környezetvédelmi vonatkozású témák is előkerültek.

A Gyermekek Háza Alternatív Általános Iskola és Gimnázium 11-es és felső tagozatos diákjaival való találkozása során Maame arról mesélt a tanulóknak, hogyan lett ő a Gyermek Közegészségügyi Diplomata és milyen feladatai vannak azalatt az egy év alatt, amíg ő betölti ezt a tisztséget. A magyar diákok bemutatták a Szeresd a Földet országos projektversenyt és az ott elért eredményeiket és annyi kérdésük volt Ghánával, az ottani klímahelyzettel, az ivóvíztisztítással, szennyvízkezeléssel, környezetvédelemmel kapcsolatban, hogy szinte alig akarták elengedni Maame-t és kísérőit. 

Iskolai programokon kívül két szennyvíztisztító telepre is ellátogatott a ghánai delegáció. Elsőként a Pureco által tervezett és épített piliscsabai szennyvíztisztító telepet mutatták meg a vendéglátók. A 10 833 lakosegyenértékű, Biocos technológiával megépült telep 1 300 köbméter/nap tisztítási kapacitásával már 2014-óta kiváló tisztítási eredményekkel szolgálja a lakosokat.

A következő látogatás alkalmával a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) társszervezésében, a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen jártak. A telep a legkorszerűbb és a legkörnyezetkímélőbb technológiával működik. Pestlőrinc, Kispest, Erzsébet és Soroksár kb. 300 ezer lakosának, valamint az ott működő vállalkozásoknak a szennyvizét fogadja és tisztítja folyamatosan. A tisztítótelep szennyvíztisztító kapacitása napi 80 ezer, évi 22 millió m3. Naponta átlagosan 60 ezer m3 szennyvíz érkezik a négy dél-pesti kerületből.

Az egyhetes program szervezésében a Hungarian Water Partnership (HWP) is bekapcsolódott: megbeszélést szerveztek a delegáció számára két, fenntarthatósági személetformálással foglalkozó stratégiai partnerük, a Fenntartható Közösségek Központja és a PontVelem Np. Kft. vezetőivel, valamint budapesti városnézésre kísérték őket.

Forrás és fotók: Pureco

search icon