„Tököcske” a kiskertben – Így neveld a cukkinidet!
„Tököcske” a kiskertben – Így neveld a cukkinidet!

A szezon slágerzöldsége a cukkini, a mediterrán konyha népszerű alapanyaga, mely szerencsére ma már nálunk sem számít különlegességnek. A piaci standok bővelkednek ilyenkor a zsenge hazai termésekben, így könnyedén hódolhatunk a cukkini élvezetének. Ez a változatosan elkészíthető tökféle kiskerti termesztésre is bátran ajánlott. 3–4 bokor már elegendő lehet egy család igényeinek fedezésére! A cukkini könnyen nevelhető, bőven termő és nem mellesleg szép zöldségnövényünk. És még most sem késő belevágni a házi cukkinitermesztésbe!

A tököcske fél évszázada Magyarországon, avagy az ellopott autó esete

Az amerikai kontinensen őshonos kultúrnövény Olaszországból indult európai hódítóútjára. A mai változatokat ott nemesítették: a zucchino névre keresztelt zöldségféle magyarul annyit tesz, hogy ’tököcske’. A kicsinyítőképző nem véletlen, hiszen a cukkinitermés elsősorban zsenge, fiatal állapotában kerül az asztalunkra. Valójában a cukkini méretesre is nőhet, ilyenkor a több kilósra hízott termésből héjától, magjától megfosztva készíthetünk ízletes fogásokat.

virág cukkini növény
A virágzó cukkini impozáns látvány.
Fotó: Canva

A „tököcske” magyarországi megjelenése Bálint gazdának köszönhető, na meg egy szerencsétlen esetnek. Ahogy saját blogján is beszámolt erről: egy termelőszövetkezeti gyűlésre volt hivatalos Nocera Inferiore városába, ám az esemény alatt az autójának lába kélt. Így zsebében az útlevelével nyakába vette a várost, és egy helyi kertészetbe betérve megpillantotta az akkor még számára is ismeretlen cukkininövényt. Magában tűnődve arra jutott, ez nálunk is megteremne, így vásárolt egy kiló magot, majd hazatérve szétosztotta 20 barátja között. Ennek már 50 éve, azóta a cukkini az egész országban elterjedt, és igen közkedvelt zöldségfélénk lett.

Cukkini a kertben: vessük szakaszosan!

A cukkini a kabakosok (tökfélék) családjába tartozó zöldségfélénk, akárcsak az uborka vagy a dinnye. E növények jellemzője, hogy rosszul viselik a cidrit, így csak a tavasz második felében költözhetnek ágyásainkba. Kiskerti termesztés esetén két lehetőség közül választhatunk: nevelhetünk, vásárolhatunk palántát, amelyet május közepétől ültethetünk ki, vagy vethetjük közvetlenül az ágyásba is a magokat, és ezt már április végétől, május elejétől megtehetjük. Mivel a cukkini erőteljes növekedése a megfelelő hőmérsékleten múlik – és ez legkorábban május, június hónapban jön el –, szinte felesleges is a palántaneveléssel vesződnünk. A helyre vetett növény ugyanakkor jobban gyökeresedik, és az időjárás viszontagságaival szemben is ellenállóvá válik.

cukkini virág kosár
Zsengén és nagyra nőve is élvezhető.
Fotó: Canva

A cukkini megfelelő gondoskodás mellett akár 2 hónap alatt termőre fordul, és gazdagon ontja magából a tököcskéket, a rendszeres szürettel pedig csak fokozhatjuk ezt! Amennyiben még ősszel is élveznénk a zsenge terméseket, vessük szakaszosan ezt a zöldséget! Az április végi, május eleji vetést ismételhetjük havonta egészen július végéig. Elég 2-3 tővel megújítani az állományt, ezzel biztosítva a folyamatos cukkini-utánpótlást.

A cukkini vetésekor fontos szem előtt tartanunk, hogy igen terebélyes zöldségfélénk: 1 négyzetméterre 1-2 tő tervezhető. A többi tökfélével szemben bokros növekedésű, így támrendszert nem igényel. A cukkinimagokat fészekbe vessük: az alaposan előkészített magágyba 2-3 szem magot helyezzünk kb. 3 centi mélyen! A vetés során tartsuk a fajtára jellemző sor- és tőtávolságot!

Folyamatos víz- és tápanyag-utánpótlás

A „tököcske” a többi tökféléhez hasonlóan fény-, víz- és tápanyagigényes növény, amire már a magok elvetésekor is gondolnunk kell. A zöldségnek válasszunk kellő benapozottságú helyet a kertünkben, és megfelelően készítsük elő számára a talajt! Lazítsuk meg a földet, és dolgozzunk bele bőven érett trágyát vagy komposztot, majd a későbbiekben se feledkezzünk meg a tápanyag-utánpótlásról! Ehhez legideálisabb a komposzt (ennek hiányában egy kevés érett trágya), amit alkalmanként szórjunk a növény töve köré, és öntözzük házilag készített erjesztett csalánlével!

A folyamatos vízellátásról is gondoskodnunk kell, főképp a fiatal növények esetében. A növény körül érdemes mulcsozni a talajt, pl. a fűnyírást követően a frissen vágott nyesedéket a töve köré halmozni. Ezzel nemcsak a gyors kiszáradástól óvjuk, de segítünk a nitrogén-utánpótlásban is. Nyári forróságban ne hagyjuk szomjazni, öntözzük rendszeresen cukkinibokrunkat! Ha ezekre a gesztusokra odafigyelünk, a növény gazdag terméssel hálálja majd meg gondoskodásunkat.

A cukkinit nevelhetjük szabadföldben, mélymulcsban, dombágyásban vagy akár magaságyásban is. Egy frissen telepített magaságyásban különösen jól érzi magát, hiszen a talaj hőmérséklete magasabb, ám ha ide szánjuk, számoljunk nagy helyigényével! Ha nincs külön konyhakertünk, 1-2 tő cukkininek igazán szoríthatunk helyet a virágoskertben is.

cukkini muffinok
Érdemes elültetni, hiszen változatosan felhasználható a konyhában is.
Fotó: Canva

Beporzóbarát kertet a cukkininek!

A cukkini egyivarú növény, azaz hím- és nőivarú virágokat egyaránt nevel. A hímivarú virágzat pollenjeit beporzóink juttatják el a nőivarú virágokra, hogy azok termést érleljenek nekünk. Ne feledkezzünk hát meg szorgos beporzóinkról sem, és folyton virágzó kertrészek kialakításával igyekezzünk magunkhoz csalogatni őket!

Ne lepődjünk meg, ha az egészséges, fiatal cukkininövényünk a virágzás kezdetén nem fordul azonnal termőre! Elsőként általában a hímivarú virágok jelennek meg, hogy felkeltsék beporzóink érdeklődését, később nyílnak a termést érlelő virágok, melyek élettartama egyetlen röpke nap.

gömbcukkini virág
A gömbcukkini szuper töltve.
Fotó: Canva

A cukkinire leselkedő veszélyek

A cukkini ellenállóbb zöldségnövényünk, mint a vele rokonságban álló uborka, ugyanakkor néhány jellemző kártevőjére érdemes felkészülnünk. Az uborkabogár megjelenése ellen leginkább úgy védekezhetünk, ha nem neveljük a cukkinit az uborka (és egyéb tökféle) közelében. A levél elszíneződése, deformálódása sárga mozaik vírusra utalhat, a gombás fertőzések közül pedig lisztharmatos megbetegedésre hajlamos, amely a termés rothadását is előidézheti. Ha felfedezzük a fehér foltokat a leveleken, mielőbb lépjünk közbe: távolítsuk el a beteg részeket, a rothadásnak indult terméseket, és permetezzük be alaposan a növényt szódabikarbónás lemosóval! Ám a cukkini levelének foltosodása nem minden esetben jelent lisztharmatot! Vannak olyan fajták, amelyeknek az egészséges levelei fehér mintázatúak. Nézzünk ezért utána a fajtajellemzőknek, mielőtt megtépázzuk egészséges növényünket!

töltött cukkinik
Bármivel megtöltheted, lehet húsos, vegán vagy vega is.
Fotó: Canva

Változatos megjelenés, sokrétű felhasználás

Bár a zöldségesstandokról leginkább a mélyzöld, hengeres változata ismert, a cukkini ennél sokkal izgalmasabb! Sárga, fehér, csíkos színváltozataival feldobhatjuk salátáinkat, de létezik belőle pici, dinnye alakú, kiválóan tölthető, gömbölyded változat is. Házi tököcskénk élvezeti értékét a zsengesége fokozza, ez esetben a 20–25 centis termések szőröstül-bőröstül elfogyaszthatók, de akár több kilósra is hizlalhatjuk őket. A jellegzetesen semleges ízű zöldség igazi jolly joker a konyhában! Fogyasztható nyersen, sütve vagy grillezve, bárhogy is: remekül illik a könnyű, késő tavaszi, nyári fogások közé. Használjuk hát ki a szezont, és fogyasszuk minél többet! Készülhet belőle hűsítő főzelék, pikáns szendvicskrém, esetleg ízletes tócsni, sőt, virága tésztabundában kisütve igazán különleges nyári csemege.

Az egészséges életmód magában foglalja az egészséges táplálkozást is, ugyanis kizárólag ez számít fenntarthatónak. A testmozgás mellett tehát a mértéktelen húsfogyasztásunkra is ideje végre figyelmet fordítanunk, hiszen – ahogy egy korábbi, a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expót bemutató cikkünkben is írtuk: „a jóléti társadalmaknak jelentősen meg kell(ene) változtatniuk a táplálkozási szokásaikat a növényi élelmiszerek javára.”

Kiemelt kép: Canva

search icon