Legyél te is faorvos!

Legyél te is faorvos!
Legyél te is faorvos!

Lassan itt a metszés ideje, ezért jó, ha odafigyelünk a fáinkra, hiszen a nemtörődömség könnyen a vesztüket okozhatja. A fagyról nem is beszélve.

A fagy ellen számos módon védekezhetünk, hogy gyümölcsfáink megússzák az igazán hideg napokat. De mi a helyzet akkor, ha túlélték a zimankót, és eljön a metszés ideje? Egyrészt egészen virágzásig aggódhatunk, hogy megérkeznek-e a mínuszok, de emellett a fa egyéb sérüléseire is legalább ekkora gondot kell fordítanunk, ha nem akarjuk, hogy elpusztuljanak.

Ezért mindig figyeljünk arra, hogy azok a fák, amelyektől termést várunk, lehetőleg mindig sérülésmentesek legyenek! Persze óhatatlanul is előfordul majd, hogy egy-egy ágának megszakad a folytonossága, gondoljunk csak az ónos esőre vagy a nagy szélre! A fagy pedig a legkitartóbb védekezés ellenére is képes hasadásokat okozni a törzsön. Persze nem kell mindjárt felaprítani a gyümölcsöst tűzifának, de ehhez jobb, ha magunk vesszük kezünkbe az orvoslást!

Fontos, hogy virágzás előtt végezzük el a műveletet az ágakon.

Ha esetleg egy ág úgy gondolta, hogy inkább a fa többi részétől külön folytatná pályafutását, akkor először is a törést magát fűrészeljük le! Így egy roncsolt sebből egy újabb roncsoltat „csináltunk”, tehát a munkának még nincs vége. Ekkor egy kacorkéssel szépen egyengessük el a sérült „végtagot”, és csak ezután kenjük le különféle sebzáró anyagokkal!

Bálint gazda még arra is felhívja a figyelmünket, hogy fontos, hogy közvetlen virágzás előtt messük és gyógyítsuk fáinkat, hiszen ekkor a legélénkebb a tél után újrainduló nedvkeringés. Azért kell megtenni mihamarabb, hogy a gombák és más betegségek ne támadhassák meg szeretett fáinkat.

search icon