Gyümölcsösöd van? Jobb, ha alágyújtasz!
Gyümölcsösöd van? Jobb, ha alágyújtasz!

Bizony, jól olvasod: a legjobb, ha fogod magad, a családot, a barátokat, és füstbe borítod az egész gyümölcsöst. Csinálj olyan füstöt, hogy még a szomszéd is lássa!

Mert akkor tudni fogják, hogy te komolyan veszed a gyümölcstermesztést, és vigyázol a birtokodra. Látni fogják, hogy te nemcsak tessék-lássék állsz a gazdálkodáshoz, hanem tudod, mit és mikor kell megtenned ahhoz, hogy jó termést kapj. Márpedig a tűz az egyik legjobb megoldás, főleg így, tél végén. Sőt, mára inkább a tavasz lett ennek az ideje.

Mióta átalakultak az évszakok, és a nagy fagyok ideje már nem a február, hanem inkább a március, a mezőgazdasági munkák sorrendje is egy kicsit átrendeződött. Ugyan kevésbé kemények, mint manapság, de tavaszi fagyok mindig is voltak. Nem csoda, hogy maradt ránk egynéhány módszer régről, amelyeknél a mai napig nincs jobb. Drasztikusnak tűnhetnek, igazi „legényeket” kívánnak a „gátra”, de ha elmulasztjuk ezeket, a hideg mindenünket elviheti.

A bőséges termésért bizony meg kell dolgozni.

Megijedni azért nem kell. Nem magát a gyümölcsöst kell felgyújtani, csak valami jól füstölő dolgot, például egy nedves bálát. Persze, ez is csak akkor ér igazán valamit, ha „szél fölé” tesszük, hogy a füst lehetőleg a gyümölcsös javát beterítse. Általában egy tűz nem elég. Úgy kell elhelyezni őket, hogy egy fa se maradjon ki. Legjobb 10 méterenként letenni egy füstölgő alkalmatosságot.

Ha azonban nincs lehetőségünk ennyi tüzet rakni, és még a szél is forog, akkor két megoldással élhetünk. Az egyik az, hogy valamilyen eszközre rátesszük a már javában füstölő bálát, és visszük körbe-körbe a sorok közt, így tulajdonképpen kiküszöbölhetjük a változó szélirány adta nehézségeket. Hogyan működik? A szén-dioxid és a víz keveréke paplanként takarja be a fákat. Fontos, hogy naplemente után mindenképp fogjunk hozzá a művelethez, de ne feledjük, hogy mínusz 10 fokos lehűlés esetén ez a módszer már alkalmatlan arra, hogy megvédje gyümölcsfáinkat.

Természeti kincseink ismerete és védelme a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a hazai agrárszektor számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

Fotó: Canva

search icon