A gazda, aki molnár is: Nobilis Ágoston
A gazda, aki molnár is: Nobilis Ágoston

Itthon is egyre többfelé lehet találkozni bioélelmiszerekkel, ez pedig nem véletlen: hazánk az ökológiai termelés tekintetében abszolút a világ élvonalához sorolható. Nem véletlen tehát, hogy az idei fenntarthatósági expón is számos biofarm és ökológiai gazdálkodó van jelen. A Száron működő Csoroszlya Farm vezetőjével, Nobilis Ágostonnal beszélgettem.

Mit érdemes tudni rólatok?

A legfontosabb, hogy a Száron található farmunkon már 8 éve biogazdálkodást folytatunk. Ezen belül szántóföldi növény- és gyümölcstermesztéssel foglalkozunk, valamint mindig célunk volt az is, hogy mi magunk dolgozzuk fel a termékeinket.

Feldolgozáson mit kell pontosan érteni?

Korábban a termékeink zöme „nyersen” külföldre került, ám az elmúlt években kialakult itthon egy jól működő gazda–molnár–pék-hálózat. Ebbe mi kezdetben biotermelőként csatlakoztunk be, aztán ez motivált minket arra, hogy továbblépjünk. Franciaországban nemcsak múltja, de jelene is van a kisüzemi malmoknak, így ott találtunk egy gyártót, akitől aztán hazahoztunk egy malmot. Ma már saját, különleges fajtákból készült lisztjeinket forgalmazzuk.

Az elmúlt években – többek között az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok miatt – egyre többen keresik a régi, helyben bevált, ellenálló fajtákat.

Nálunk is ez a helyzet. A termelésben nagyon izgalmas, hogy melyek azok a fajták, amelyek a mi viszonylag gyenge területeinken jól működnek, és be tudjuk őket venni a termelésbe. Ugyanakkor ez a feldolgozás terén is izgalmas, mert egészen más beltartalmi értékeik vannak, más ízekkel találkozunk. Így jutottunk el a tönkéhez, az alakorhoz vagy épp a bánkúti búzához.

Itt az expón is gyakran szó esik az olyan régi új művelési eljárásokról, mint például a no-till. Ti hogyan gazdálkodtok?

Minősített biológiai gazdaság vagyunk, ennek megfelelően a művelés a lehető legkevesebb. Mi sem forgatunk, és a talajok az elsők. Abban hiszünk, hogy egészséges talajból nő egészséges növény.

A Csoroszlya Farm termékeinek egy része

Azok a módszerek, amelyekkel ti művelitek a földet, mennyire elterjedtek itthon? Vagy ti vagytok a kivétel?

A kivételek közé tartozunk, de jól látni, hogy átalakulóban van a piac, ennek megfelelően fokozatosan változik a termelés is. Van jó néhány biotermelő, folyamatos fejlődést lehet érzékelni.

Hol lehet találkozni a termékeitekkel?

Nagyon sok pékséggel dolgozunk együtt, de van egy webshopunk is, ahonnan bárki rendelhet. Az otthon sütők, akik lelkesen kovászolnak, jó piac és irány számunkra.

Melyik terméketekre vagy a legbüszkébb?

A tönkebúza elég nagy ritkaság, másnál nem is nagyon találni. Az országban összesen párszáz hektáron termelik, ebből néhánytíz hektár a miénk. Ezt nem szabad összekeverni a tönköllyel, bár mindkettő ősgabona, a tönke a durumbúza őse.

Még nem késő ellátogatni a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expóra és Élményprogramra, amely 2023. szeptember 27. és október 1. között a Hungexpón várja az érdeklődőket.

További részletek: planetbudapest.hu

search icon