Így időzítsd gyümölcsfáid metszését!
Így időzítsd gyümölcsfáid metszését!

A metszés időpontjának helyes megválasztásával sokat tehetünk azért, hogy gyümölcsfáink szebben és egészségesen teremjenek. Kosztka Ernő metszőmester, a Magyar Kertépítők Országos Szövetségének elnöke nemrég a Greendex olvasóival is megosztott néhány trükköt.

A kiskertben nem kell sietni a metszéssel, az a legideálisabb, ha pontban virágzás előtt csináljuk meg.

– mondta a szakember

Nagyon nem mindegy persze, hogy mekkora területről, hány fáról beszélünk. Kosztkáék saját 10 hektáros gyümölcsösükben már januárban elkezdték a munkát, mert különben nem értek volna a végére. Ha viszont csak néhány fánk van, akkor érdemes várni egy kicsit.

Metszünk virágzás előtt!

A virágzás előtti időszakban már megindul a nedvkeringés a növényekben. Ez azért lényeges, mert ilyenkor a metszési sebek könnyebben gyógyulnak, a fák pedig ellenállóbbak az esetleges fertőzésekkel szemben. Persze ezzel együtt is érdemes lehet a metszéskor keletkező sebeket kezelni.

Sorrendben haladjunk a metszéssel!

Az sem mindegy, hogy melyik fákkal kezdjük a munkákat. Az itthon elterjedt gyümölcsfa-fajtákat nagyjából két csoportra lehet osztani: az alma-felékre és a csonthéjasokra. Előbbiek közé tartozik a körte, a birs és a naspolya is, ezek pedig kevésbé érzékenyek, így érdemes velük kezdeni a metszést.

Utánuk következhet a másik nagy csoport. A szakember ajánlása szerint sorban következhetnek egymás után a szilva, a barack és végül a sárgabarack. Arra viszont mindenképp figyeljünk, hogy a diófát semmiképp se metszük meg tavasszal! Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, a diót csak nyár végén, szeptember elején lehet metszeni, ha ezt tavasszal tennénk, túl sok nedvet veszítene, és félő, hogy a metszést nagyon megsínylené.

search icon