Ne pucold meg a cukkinit!
Ne pucold meg a cukkinit!

Még javában szedhető és ehető a friss cukkini: sokan hibát követnek el a feldolgozásakor.

Számos előnnyel jár az, ha a cukkinit beiktatjuk az étrendünkbe. Nem mindegy azonban, hogyan dolgozzuk fel és fogyasztjuk, hiszen a cukkini azon zöldségek közé tartozik, amelyeket nem szabad meghámozni.

Sokoldalú zöldség

Bár nyáron van a szezonja, egész évben kapható a sokféleképpen feldolgozható, bármilyen ételbe passzoló finomság, amelyből leves, főétel, de még desszert is készülhet. A cukkini kalóriatartalma alacsony, emellett számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Magas a víz- és a rosttartalma, ami elősegíti a bélmozgást, minimalizálja a puffadást, remek hatással van az emésztésre. Tehát annak, aki fogyni szeretne, érdemes rendszeresen fogyasztania.

Mivel bővelkedik rostokban, az emésztése sokáig tart, sokáig érezhetjük magunkat telítve. Az antioxidánsokban gazdag zöldség megóvhatja a szervezetet a sejtkárosodástól, támogatja a szívet, a szemeket és a bőrt. A benne fellelhető karotinoidok fontos szerepet játszanak a látás megőrzésében, illetve az immunrendszer megfelelő működésének fenntartásában. Potenciális rákmegelőző tulajdonságai ismertek, így fontos lenne rendszeresen fogyasztani.

Akár sütit is készíthetsz belőle.
Kép: canva

Miért nem szabad meghámozni?

A cukkinit sokféle módon fel tudjuk használni, nyersen és főzve egyaránt. A belőle készült ételek tápértéke szinte megegyezik, bár főzve a szervezetünk könnyebben megbirkózik az emésztésével, ezáltal több tápanyagot tud belőle hasznosítani. Kevesen tudják, de a főtt verziónak magasabb az A-vitamin-tartalma, ugyanakkor kevesebb benne a C-vitamin. A nyers változata enyhén keserű, ami a cucurbitacin nevű természetes vegyületnek köszönhető. Nagyobb mennyiségben gyomorpanaszokat okozhat; a nyers cukkini fogyasztásakor puffadás jelentkezhet, hiszen a rostja nehezebben bomlik le ebben az állapotában.

Mivel a héja tartalmazza a legtöbb tápanyagot, így tilos hámozni, ezzel ugyanis megfosztjuk magunkat a benne lévő vitaminoktól és ásványi anyagoktól. Azzal, hogy beiktatjuk a napi étrendünkbe, nemcsak több zöldséget fogyasztunk, hanem egészségesebbek és kiegyensúlyozottabbak is lehetünk. Nem beszélve arról, hogy gyulladáscsökkentő hatása révén rendszeres fogyasztásával mérsékelhető a krónikus betegségek kialakulásának kockázata.

Fotók: Canva

search icon